Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου: Να απαγορευτεί το κυνήγι σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να απαγορευτεί το κυνήγι σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου 

 

Με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι ξεκίνησε χθες 17/8/2023 η διαδικασία έκδοσης αδειών για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024 για το νησί της Ρόδου. Με ακόμα περισσότερη έκπληξη ενημερωνόμαστε ότι η Δασική Υπηρεσία και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθενται να επιτρέψουν το κυνήγι για φέτος στο νησί μας.

 

Για την κοινή λογική τα παραπάνω αποτελούν μια παράλογη ενέργεια κατά της εναπομείνασας άγριας πανίδας του νησιού. Μετά την πρόσφατη δασική πυρκαγιά που κατέκαψε 170.000 στρέμματα κυρίως δασικής έκτασης, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα του νησιού, θεωρούμε ως ελάχιστο μέτρο την απαγόρευση του κυνηγιού για φέτος και την επανεξέταση του μέτρου ανά έτος σε βάθος πενταετίας.

 

  • Κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου για φέτος και να κάνει επανεκτίμηση της κατάστασης ανά έτος μέχρι να υπάρχει η βεβαιότητα της μη διακινδύνευσης της άγριας πανίδας του νησιού.
  • Κάνουμε έκκληση στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ρόδου και στα μέλη του να απέχουν τουλάχιστον για φέτος από κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με το κυνήγι όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.
  • Ζητάμε να επωμιστεί η πολιτεία τα έξοδα της θηροφυλακής για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση του κυνηγιού.
  • Ζητάμε την στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και άμεση λήψη προληπτικών μέτρων για το ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών.
  • Ζητάμε να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες περιοχές
  • Ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πληγείσες περιοχές.

 

Τα παραπάνω αποτελούν πάνδημο αίτημα όλης της κοινωνίας της Ρόδου και όχι μόνο. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος επιζητά το διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το καλό του νησιού μας.

 

Από το ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...