Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου: Δημεύεται η περιουσία των νησιωτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

- «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»

- ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ

 

Την δυσάρεστη έκπληξη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου προκάλεσε το γεγονός ότι κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας», παρά τις έντονες πανελλαδικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες σε πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο. Αντιδράσεις που είδαμε να ξεδιπλώνονται από πλευράς αυτοδιοικητικών φορέων δεν απέτρεψαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιμείνει στο σκεπτικό του για τον περιορισμό της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η νησιωτικότητα δεν έχει ληφθεί σε καμία περίπτωση υπόψιν, ενώ καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων. Η κατάργηση σημαίνει ότι δε θα είναι πλέον οικοδομήσιμα τα εκτός σχεδίου γήπεδα των 2.000 τ.μ. -1.200 τ.μ. και 750 τ.μ. όπως είναι σήμερα  σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 270Δ/85,  στα οποία σήμερα -εφόσον πληρούνταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις- ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος είχε τη δυνατότητα να δομήσει. Επίσης μειώνεται η δόμηση των γηπέδων εμβαδού από 4.000 τ.μ. και περισσότερο.

Επί του πρακτέου μιλάμε για μια εξέλιξη που μετατρέπει τα συγκεκριμένα γήπεδα σε χωράφια.

Με το νομοσχέδιο παρέχεται μια μεταβατική περίοδος διετίας. Δίνεται δηλαδή ένα περιθώριο δύο ετών σε όσους επιθυμούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια, περίοδο στην οποία δε θα προσμετράται το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να εκδοθούν άδειες από την Αρχαιολογική ή Δασική Υπηρεσία. (παρόλα αυτά για την έκδοση της οικοδομικής άδειας υπάρχουν και άλλες χρονοβόρες εγκρίσεις όπως: κυκλοφοριακές συνδέσεις οδών, οριοθετήσεις ρεμάτων, μορφολογικός έλεγχος από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, εγκρίσεις ΥΠΑ  κλπ.)

 

Οι διατάξεις αυτές είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την ακίνητη περιουσία του μέσου Έλληνα και του μικροϊδιοκτήτη. Στην πραγματικότητα θίγουν τα μικρότερης αξίας περιουσιακά στοιχεία και όσους έχουν μικρά αγροτεμάχια  - γήπεδα στην ιδιοκτησία τους (πολλά μάλιστα έχουν αγοραστεί  από τους ιδιοκτήτες τους ή  αποκτηθεί με τραπεζικό δανεισμό και μάλιστα ως άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση), κατάσταση που είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στα νησιά και σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού δεν υφίσταται ισχυρή δικαιολογητική βάση που να αιτιολογεί τέτοιου είδους μέτρα. Σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία ο πολίτης αδυνατεί να λάβει αποφάσεις για να ξεκινήσει οικοδομική δραστηριότητα, να πουλήσει ή να αγοράσει ακίνητα.

 

Τρομακτικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό είναι το σενάριο οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν τελικά να εκδώσουν την οικοδομική άδεια εντός της προθεσμίας του νομοσχεδίου, να κατασκευάσουν το σκελετό της οικοδομής ούτως ώστε να κατοχυρώσουν την οικοδομή και την κάλυψη και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν τις εργασίες λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Με τον τρόπο αυτό, θα γεμίσει η ύπαιθρος με κουφάρια τέτοιων οικοδομών, ενώ κανείς δεν θα μπορέσει να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθούν.

 

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου είχε προβεί σε κοινή επιστολή με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις επί του νομοσχεδίου.

Μέσα στα πλαίσια της τρέχουσας, αλλά και της επερχόμενης έντονης οικονομικής ύφεσης που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας λόγω του COVID-19, θεωρούμε τουλάχιστον άκαιρη και εξαιρετικά ατυχή την συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση ώστε να θέσει μείωση του συντελεστή δόμησης, καθώς και να καταργήσει σταδιακά τις παρεκκλίσεις.

Ανάλογες είναι οι δημόσια αναρτημένες τοποθετήσεις (στην αντίστοιχη διαβούλευση) τόσο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ Χατζημάρκου, όσο και πλήθους ΟΤΑ, όπως του Δήμου Καρπάθου του Δήμου Δυτικής Μάνης και του Δήμου Τήνου, του ΤΕΕ τμήματος Δυτικής Κρήτης, του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων, του Συλλόγου Μηχανικών Σητείας και της Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Καρπάθου.

 

 

  

 

Γιώργος Σκιαδόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιώργος Περνάρης

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιάννης Ματσαμάς

Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Ανθούλα Τσιώκα

Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...