Σωτήρης Παμπάκας: “Το θέμα είναι ότι όλα αλλάζουν”

«Στις επόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης θα μείνουμε άφωνοι με τους συνδυασμούς» δηλώνει στη Γνώμη ο τέως αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και σήμερα απλός περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παμπάκας και διερωτάται «αν το θέμα είναι να πάει ο Μαχαιρίδης με τον Κόκκινο η ο Κόκκινος με τον Μαχαιρίδη…» την ώρα που όλα αλλάζουν καθημερινά….

Η περιφέρεια παρά τα προβλήματα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών δηλώνει στη συνέντευξη του προς τη Γνώμη ο κ. Παμπάκας . Αναφέρεται στην ημερίδα για την «γαλάζια ανάπτυξη» και τονίζει ότι θα πρέπει επιτέλους να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ένα χρόνο μακριά από την θέση του αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου… Υπάρχει αντικείμενο ενασχόλησης η απλά μόνο η παρουσία στα περιφερειακά συμβούλια;
Το ενδιαφέρον μου για τα κοινά και ο καθημερινός αγώνας για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα, δεν σταματάνε στην καρέκλα της εξουσίας. Προς το παρόν πέραν της ιδιότητας μου ως περιφερειακός σύμβουλος, είμαι μέλος στην επιτροπή αγροτικής οικονομίας και αειφόρου ανάπτυξης. Πάνω απ’όλα όμως τώρα ασχολούμαι με τα προβλήματα των συμπολιτών μου, τα οποία είναι μεγάλα και πολλά. Προσπαθώ να δίνω λύσεις και να βοηθάω όπου μπορώ.

Πως βλέπετε τον αντικαταστάτη σας; Ανταποκρίνεται;
Ο Αντώνης Χατζηιωάννου είναι καταρχήν προσωπικός μου φίλος. Του παρέδωσα όλη την ατζέντα των θεμάτων της θεματικής Αντιπεριφέρειας όταν ανέλαβε ως Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και επίσης ήμουν και είμαι δίπλα του για ότι με χρειασθεί. Από ότι αντιλαμβάνομαι κάνει μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει η Περιφερειακή Αρχή σε αυτόν τον τομέα, τον πρωτογενή. Έναν τομέα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα ένα τομέα, ο οποίος μαζί με τον τουρισμό θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Η γενικότερη λειτουργία της περιφέρειας σας ικανοποιεί; Σε λιγότερο από 8 μήνες θα πάμε σε εκλογές. Η περιφέρεια θα έχει να παρουσιάσει έργο;
Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας, με το οικονομικό «κουτσούρεμα» παντού και την έλλειψη προσωπικού, θεωρώ ότι η Περιφέρεια ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών όχι μόνο σε έργα και υποδομές αλλά συμβάλλει σημαντικά και στα κοινωνικά δρώμενα. Η Περιφερειακή Αρχή παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, έχει υλοποιήσει αρκετά, πάντα πιστή στον αρχικό της σχεδιασμό.

Θα είναι ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης ο Μαχαιρίδης; Τι λέτε;
Απ’ότι δήλωσε ο ίδιος δύο φορές, τόσο εντός της παράταξης μας αλλά και δημόσια, θα είναι κοντά στην παράταξη συμπαραστάτης. Αν έχει αλλάξει κάτι, ρωτήστε τον ίδιο.

Εσείς τι θα κάνετε; Θα ξανακατέβετε στην περιφέρεια;
Δεν έχω αποφασίσει ακόμα και θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας μέχρι τις επόμενες εκλογές. Προς το παρόν πρέπει να είμαι συγκεντρωμένος στις καθημερινές εξελίξεις.

Μια σύμπραξη Μαχαιρίδη-Κόκκινου πως θα την βλέπατε;
Όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις στην πατρίδα μας, όλα πλέον είναι πιθανά. Ειδικά στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να μείνουμε άφωνοι με τους συνδυασμούς. Το θέμα είναι αν θα πάει ο Μαχαιρίδης με τον Κόκκινο ή ο Κόκκινος με τον Μαχαιρίδη;

Ακούγεται ότι ίσως η κυβέρνηση δημιουργήσει τρεις δήμους στη Ρόδο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα σας ενδιέφερε ο δήμος της δυτικής πλευράς;
Είναι λάθος να πάμε σε τρεις Δήμους, διότι η τριχοτόμηση θα επιφέρει πάλι προβλήματα στη λειτουργία των δήμων. Σε ένα νησί σαν τη Ρόδο, πολλά προβλήματα είναι κοινά και πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει σωστή διαχείριση. Αναφορικά με το αν θα ήμουν υποψήφιος σε μία τέτοια περίπτωση σας απαντώ ξανά ότι όλα είναι σενάρια, προς το παρόν είμαι συγκεντρωμένος μόνο στο σήμερα. Τα προβλήματα του λαού είναι μεγάλα και δύσκολα στην αντιμετώπιση ή διαχείριση τους.

Το ποιος θα είναι Δήμαρχος και το αν θα γίνουν τρεις ή….δεκατρείς Δήμοι, ποσώς ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τους πολίτες που χάνουν σπίτια και περιουσίες. Επίσης, είναι άγνωστες και αβέβαιες οι εξελίξεις. Από 18 ετών ασχολούμαι με τα κοινά του τόπου μας. Ποτέ δεν ζήτησα καρέκλα και αξίωμα, όμως είμαι έτοιμος να υπηρετήσω τον τόπο μου όπου με τάξουν οι συμπατριώτες μου».

Ζείτε μέσα στην κοινωνία. Θα αντέξει τις απολύσεις και την φοροεπιδρομή; Τι λέτε;
Είναι παράξενο το πώς έχει αντέξει ο λαός αυτή την πίεση αλλά δεν βλέπω να υπάρχουν άλλα αποθέματα υπομονής από τον λαό. Μέχρι τώρα έκανε υπομονή αλλά με τα οριζόντια μέτρα που συνεχίζονται δεν θα αργήσει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι.

Υπάρχει ΠΑΣΟΚ ακόμη;
Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει στην ψυχή μας. Τα ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και η συρρίκνωση που παρουσιάζει νομίζω ότι είναι θέμα ηγεσίας, η οποία αντί να λειτουργεί συσπειρωτικά, συνεχίζει να διώχνει ακόμη κόσμο και στελέχη. Οι ψηφοφόροι του κεντροαριστερού χώρου είναι αναποφάσιστοι γιατί δεν βρίσκουν πολιτική στέγη. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να μαζέψει τον κόσμο του κεντροαριστερού χώρου. Από εκεί και πέρα, τα μεγαλοστελέχη που έφεραν μόνο προβλήματα στο κίνημα και τη χώρα, αποχώρησαν με «ελαφρά πηδηματάκια» για άλλες πολιτείες. Ο χώρος υπάρχει και θα ξανααναγεννηθεί.

Πως είδατε την «γαλάζια ανάπτυξη»;
Οι καλοί ψαράδες λένε ότι το ψάρι κάνει τον ψαρά! Τα ιχθυοαποθέματα στις θάλασσες μας έχουν μειωθεί δραματικά, σε βαθμό που οι ψαράδες δεν βρίσκουν πλέον μεροκάματο. Τόσα χρόνια η πολιτεία δεν εφάρμοσε ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αλιεία. Αρκούσε στους εμπλεκομένους με το ζήτημα ¨θαλάσσια πολιτική¨, να θεσπίσουν μέτρα για την απόσυρση των παλαιών σκαφών χωρίς όμως προηγουμένως να διαφωτίσουν τους αλιείς που μπορούσαν να επενδύσουν τα χρήματα που θα έπαιρναν.

Επίσης, το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποία και αυτό δεν έχει μπει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με σαφείς στόχους για την επόμενη ημέρα. Η καταστροφή δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι αλλά είναι σοβαρή και υπαρκτή για την υποθαλάσσια ζωή.

Ελπίζω ότι, μετά την ημερίδα για την «Γαλάζια Ανάπτυξη», να υπάρξει πλέον η προοπτική για πρώτη φορά, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες αγκυλώσεις από την ελληνική γραφειοκρατία και επίσης πρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να ορίσουν ένα φορέα ή υπουργείο, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την θαλάσσια πολιτική. Δεν χρειάζονται σε πολλά ζητήματα της θαλάσσιας πολιτικής συναρμόδια υπουργεία και γραφειοκρατία.

Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται από τις Περιφέρειες που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και όχι από από την κεντρική εξουσία, η οποία το μόνο που κάνει είναι να σχεδιάζει επί χάρτου. Να τονίσω ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής θαλάσσιας έκτασης, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον μας για την επόμενη ημέρα στα ζητήματα που αφορούν στη θαλάσσια πολιτική.

Η προώθηση του αλιευτικού τουρισμού είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από όλους μας. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η Περιφέρεια μας γεωγραφικά μπορεί να στοχεύσει και στους πέντε τομείς που θέτει η Γαλάζια Ανάπτυξη, δηλαδή τη γαλάζια ενέργεια, την υδατοκαλλιέργεια, τον θαλάσσιο παράκτιο τουρισμό, τους θαλάσσιους ορυκτούς πόρους και τη γαλάζια βιοτεχνολογία. Είναι στο χέρι μας η ανάπτυξη μέσω το δυνατού μας στοιχείου, της θάλασσας μας.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Γνώμη

 
 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Φώτης Χατζηδιάκος: Κάποιοι έκτισαν καριέρες πατώντας πάνω σε μια τραγωδία – Το μυαλό μας παραμένει...
Ομόφωνα το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Κω αποφάσισε οτι είναι αθώοι για όλες τις κατηγορίες που...
Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε σήμερα ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης,...
Ανακοινώσεις Τύπου Γιώργος Αμυράς: «Δε θα επιτραπεί το κυνήγι ελαφιών στη Ρόδο»   3...