Σωστή διατροφή για τους μαθητές των εξετάσεων - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

Με μια σωστή ισορροπημένη διατροφή τα παιδιά μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στις εξετάσεις τους και να θέσουν υπό έλεγχο το στρες.
-Ηλικία 14-18 ετών πρέπει να καταναλώνουν 7-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Βιταμίνες που  σχετίζονται  με τη σωστή λειτουργία όλων των μηχανισμών του σώματος μας και εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου είναι (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πηγές: προϊόντα ολικής άλεσης , ξηροί καρποί, λαχανικά-Βιταμίνη Ε, πηγές: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί), την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού (Βιταμίνη C,πηγές: εσπεριδοειδή, μαϊντανός, κόκκινη πιπεριά, λαχανικά-Βιταμίνη Α, πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, βερίκοκα, καρότα, συκώτι ) και τη μέγιστη δυνατότητα συγκέντρωσης και μνήμης (Βιταμίνη D, πηγές: φυσική πηγή το φώς του ήλιου, ενώ καλές πηγές της βιταμίνης είναι τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα και ο τόνος )

Μέταλλα-Ιχνοστοιχεία
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν, ο Φώσφορος, το Ασβέστιο, ο Σίδηρος, το Μαγνήσιο, το Σελήνιο, ο Ψευδάργυρος και είναι σημαντικά για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
 Πηγές φωσφόρου: γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά , κρέας, ψάρια
 Πηγές Ασβεστίου: γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα και κάποια  λαχανικά
 Πηγές Σιδήρου: κρέας, ψάρια, πουλερικά
 Πηγές Μαγνησίου: μπανάνες, ξηροί καρποί, όσπρια
 Πηγές Σεληνίου: κρέας, αυγά, ξηροί καρποί
 Πηγές Ψευδαργύρου: οστρακοειδή, κρέας, όσπρια
 Πρωτεΐνες Λίπη Υδατάνθρακες

Η διατροφή του εξεταζόμενου είναι σημαντικό να περιλαμβάνει πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων όπως το ελαιόλαδο (ω-6 λιπαρά οξέα) και τα ψάρια ( ω-3 λιπαρά οξέα, πηγές ω-3 αποτελούν και οι ξηροί καρποί).
Τα ω-3 λιπαρά οξέα διαδραματίζουν και αυτά με τη σειρά τους καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης.
Επίσης το διαιτολόγιο πρέπει να παρέχει επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, το ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης. Καλό είναι να ξέρουμε  ότι οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης έχουν μεγαλύτερη βιολογική αξία από αυτές φυτικής προέλευσης , ωστόσο με σωστούς συνδυασμούς μπορούμε να αυξήσουμε τη βιολογική αξία των δεύτερων (π.χ όσπρια με ρύζι ή σόγια με ρύζι μας δίνουν πρωτεΐνες εφάμιλλες με αυτές του κρέατος)
Οι υδατάνθρακες δεν θα πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο, επομένως δίαιτες στερητικές που τους αποκλείουν θα πρέπει να αποφεύγονται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται την γλυκόζη για να λειτουργήσει και να διεκπεραιώσει το πλήθος των εργασιών του. Ωστόσο καλό είναι να αποφεύγουμε την αυξημένη κατανάλωση των απλών ραφιναρισμένων σακχάρων και να προτιμάμε το μέλι τα φρούτα και τους φρέσκους χυμούς φρούτων, ενώ τα σπιτικά γλυκά, τα φτιαγμένα με αγνά υλικά είναι καλύτερη επιλογή σε στιγμές που νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό, συγκριτικά με τα βιομηχανοποιημένα του εμπορίου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...