Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου: Όχι στις περικοπές των συντάξεων

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση Δελτίο τύπου για την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και αφορά εφαρμογή αυτών που προβλέπονται από τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση. Αναφέρονται ζητήματα ελάχιστων συντάξεων, καθώς και τις περιπτώσεις όσων ελάμβαναν δύο συντάξεις. Στην περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ο/η εν ζωή σύζυγος θα παίρνει επί τρία χρόνια το 70% της σύνταξης του θανόντος και κατόπιν το μισό (αυτού του 70%). Πάντως διευκρινίζεται ότι σε καμμία περίπτωση δεν θα παίρνει λιγότερο από την «εθνική σύνταξη», δηλ. το «φιλοδώρημα» των 384 ευρώ το μήνα!

        Το Σωματείο μας συμφωνεί με το κείμενο του Δ.Τ. των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (που παραθέτουμε στο συνημμένο έγγραφο) και υποστηρίζει τη διαμαρτυρία που θα πραγματοποιήσουν στο Υπουργείο στην  Αθήνα την Τρίτη 11 Ιανουαρίου.

 

Για το ΔΣ

 

Η Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας 

Γεωργία Φαρμακίδου – Ανδρουλιδάκη                                        Π. Παπαθεοδώρου

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΥ – OAEE – ΙΚΑ –ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ–

ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –  ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ  

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ 52 29 907

E-mailosika@otenet.gr

Αθήνα4/1/2022

Δελτίο Τύπου

Οι συνταξιούχοι της Χώρας μας για ακόμη μία φορά υφίστανται τις άθλιες και θανατηφόρες περικοπέςτων συντάξεων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή των διατάξεων των ν. 4387/16(Κατρούγκαλου) και  ν.4670/20 (Βρούτση), που ενεργοποιεί για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 6 χρόνια, τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων που δικαιούνται από τη φύση της εργασίας τους  δυο συντάξεις, καθώς και τις συντάξειςχηρείας - αναπηρίας.

Αφού με τον αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων αποκρούστηκαν ορισμένες αρνητικέςδιατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, που προβλέπονταν αρχικά από το νόμο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι οποίες εν συντομία μετά από λίγο διάστημα εξαφάνιζαν αυτές τις συντάξεις, τώρα η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί την παραπάνω κατάπτυστη διάταξη και έρχεται για μια ακόμη μία φορά να κατακρεουργήσει τις εναπομείναντες πενιχρές συντάξεις. Επιβεβαιώνεται ότι ο ένας απ’ αυτούς κόβει και ο άλλος ράβει, ο ένας όταν είναι στη κυβέρνηση  συνεχίζει να εφαρμόζει το αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο του προηγούμενου και ο άλλος που μένει στην αντιπολίτευση «βγαίνει στα κεραμίδια» για τις αδικίες που ο ίδιος έχει ψηφίσει. Αίσχος!

Πιο συγκεκριμένα η διάταξη του νόμουΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση προβλέπει για τους συνταξιούχους αυτούς την αφαίρεση ουσιαστικά ποσού 268,00 ευρώ το μήνα, από τη δικαιούμενη «Εθνική Σύνταξη». Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα στις ήδη περικομένες και τσακισμένες συντάξεις και συνεχίζεται, τη στιγμή που οι συντάξεις γίνονται προνοιακά βοηθήματα μπροστά στην ακρίβεια και τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Παράλληλα η γενική κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη με την εφαρμογή του νόμου, που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση, για την ιδιωτικοποίηση επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων καταδικάζει αυτές τις πολιτικές στο σύνολο τους και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να διαλέγει δημίους ανάμεσαστα κόμματα που κυβέρνησαν και με τις πολιτικές τους  έχουν τσακίσει τις ζωές των συνταξιούχων, (ανεξάρτητα από το πώς αυτάαυτοπροσδιορίζονται πολιτικά).

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, να αποδώσει στους συνταξιούχους άμεσα αυτά που τους έχουν περικοπεί, που είναι κεκτημένα, πληρωμένα  με τον αγώνα μιας ζωής

Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020 – 2021 και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι θα λάβει από τους συνταξιούχους την απάντηση που της χρειάζεται. Αρκετή πείρα έχουν συσσωρεύσει οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια από τις απανωτές περικοπές η απάντηση δεν θα είναι άλλη από την συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

Γι αυτό το λόγο η ΣΕΑ καλεί τα Σωματεία της δύναμης της στην Αττική να πραγματοποιήσουν  παράσταση για τη μη υλοποίηση των περικοπών των συγκεκριμένων συντάξεων, την Τρίτη 11 Γενάρη 2022 και ώρα 11:30π.μ. έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...