Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου: "Τρεις και ο κούκος" στη σημερινή διαμαρτυρία - Απο τον καναπέ αγώνας δεν γίνεται

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Oτι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι,

Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα, Ν. Καζαντζάκης »

 

       Σήμερα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο μας η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε ως στήριξη στην κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμούς Τουρισμούς (ΠΟΕΕΤ) με αιτήματα την επαναφορά επιδότησης σε προ μνημονίων επίπεδα, για την κήρυξη υποχρεωτικότητας της νέας Τοπικής Σύμβασης Ξενοδοχοϋπάλληλων Ρόδου (ΤΚΣΣΕ), για την επαναφορά της 20ετίας του ΕΦΑΠΑΞ, την αναβάθμιση των δημόσιων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης,  για την ακρίβεια και πολλά άλλα . 

      Δυστυχώς, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων στη Ρόδο αλλά και τις δυσκολίες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν ο ίδιοι τα τελευταία χρόνια λόγο της υγειονομικής κρίσης, των αναστολών εργασίας και της 3μηνης επιδότησης ανεργίας που προβλέπει η κυβέρνηση, η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν αποκαρδιωτική. Τρείς κούκοι δεν έφεραν πότε την άνοιξη γι’αύτο καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν κοντά στα Σωματεία και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του γιατί μονό έτσι θα φανερωθεί η πραγματική αγανάκτηση των εργαζομένων και η αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν τα αιτήματα μας.

   Την συγκέντρωση άνοιξε με την εισήγηση του ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου μας Σκαλτσάς Φώτιος, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί και τα αιτήματα της διαμαρτυρίας. Τον λόγο στο βήμα πήραν επίσης, ο Ταμίας του Σωματείου Χατζηχριστοδούλου Βασίλειος για το φαινόμενο κενών θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία και τα αίτια που συμβάλλουν σε αυτό, το μέλος του Σωματείου μας  Βασταρδής Νικόλαος για την υποβάθμιση των σχολών Μετεκπαιδευσης, ο Γεν. Γραμματέας του ΕΚΡ Φραντζολάκης Γεώργιος  και το μέλος της Διοίκησης του ΕΚΡ και εκπρόσωπος της ΔΑΣ Φαρμακίδης Στέλιος, οι οποίοι τοποθετήθηκαν γενικά για τα προβλήματα του κλάδου μας και την απαραίτητη συσπείρωση των εργαζομένων κοντά στα Σωματεία τους.

 

Αναλυτικά η εισήγηση του Αντιπροέδρου μας,

" Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του σωματείου και η συμμετοχή στην τετράωρη στάση εργασίας πού έχει προκηρύξει η ομοσπονδία επισιτισμού τουρισμού, αποτελεί εφαλτήριο μιας σειράς επικείμενων δράσεων μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.

Σκοπός της συγκέντρωσης αυτής είναι η αποστολή μηνυμάτων προς την κυβέρνηση, μηνυμάτων οργής και αγανάκτησης μέσα από τα οποία θα βροντοφωνάξουμε φτάνει πια! Φτάνει πια σε πολιτικές που οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.  Φτάνει πια σε πολιτικές που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Φτάνει πια σε πολιτικές που έχουν σκοπό τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Φτάνει... φτάνει... φτάνει...

Σε λίγες μέρες, στις 23 Απριλίου, κλείνουμε 13 χρόνια από την ημέρα που η Ελλάδα υποθηκεύτηκε  στους δανειστές της, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει το οικονομικό αδιέξοδο που βρέθηκε από τους λάθος χειρισμούς και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας. Οι συνέπειες για το λαό ήταν ολέθριες- μνημόνια, μεσοπρόθεσμα προγράμματα οδήγησαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που η ελληνική οικονομία κατέρρεε  σαν Πύργος από τραπουλόχαρτα και όλα υπολειτουργούσαν ή είχαν εξαφανιστεί κατά γενική ομολογία ο τουρισμός και οι κόποι των εργαζομένων σε αυτόν στήριξαν και κουβάλησαν την πληγωμένη οικονομία με τεράστιο προσωπικό κόστος και μόχθο.

Σήμερα 13 χρόνια μετά, Και ενώ μεσολάβησε και υγειονομική κρίση του covid- 19, η κατάσταση για τους ήρωες ξενοδοχοϋπαλλήλους( χωρίς κανένα ίχνος λαϊκισμού) είναι πολύ χειρότερη. Σειρές νόμων των ανεπάγγελτων υπουργών, επαγγελματικών κομματικών στελεχών της, των κάθε λογής ειδικών αποστολών Χατζηδάκη, ισοπεδώνουν ακόμα και τις οποίες εργασιακές κατακτήσεις είχαν διασωθεί από τη μνημονιακή λαίλαπα ξεθεμελιώνοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα. Σε μία εποχή που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αφορμή την πανδημική κρίση ανακαλύπτουν τα οφέλη του κοινωνικού κράτους και στηρίζουν ποικιλοτρόπως τον κόσμο της εργασίας, ως βασικό μοχλό ανάπτυξης φυσικά, η κυβέρνηση επιλέγει την θεσμική οπισθοδρόμηση στα πρότυπα της πολιτικής Θάτσερ καταργώντας κάθε μορφή συλλογικότητας και Προστασίας των εργαζομένων. Με την αναχαίτιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και της συλλογικότητας στους χώρους εργασίας δημιουργείται ένα δυστοπικό εργασιακό περιβάλλον που απομονώνει τους εργαζόμενους σε μία φύση άνιση διαπραγματευτική συγκυρία με την εργοδοσία. Με την όλη πολιτική της δολοφονεί εν ψυχρώ εργασιακά δικαιώματα και προχώρα με χυδαίες μεθοδεύσεις και απόρυθμίσεις στοχεύοντας ώστε:

  • να ευνοηθεί μόνο ο ισχυρός και κυρίως ο ασύδοτος εργοδότης
  • να διευκολυνθούν οι απολύσεις
  • να παρεμποδιστεί η απεργία
  • να αποδυναμωθούν πλήρως οι οποίοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν απομείνει.

 

Στο σύνολό τους οι χυδαίες αυτές ρυθμίσεις αποτελούν μία πολύ καλή και μεθοδευμένη παρέμβαση Με σκοπό ο εργαζόμενος αφού σφίξει και άλλο το ζωνάρι, να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και τελικώς να υποταχτεί. Εδώ έρχεται και δένει τέλεια η πεισματική της άρνηση να ασχοληθεί με την επέκταση σε πρώτη φάση και την επαναφορά μετέπειτα του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονιακά επίπεδα. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού αυτή την περίοδο βρίσκονται σε απόγνωση, Αφού η αντεργατική νομοθεσία τους αποκλείει από την επιδότηση ανεργίας.  Με τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που προβλέπονται στον νόμο 3986/11 για την επιδότηση ανεργίας, η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου δικαιούται τρεις μόνο μήνες ανεργία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν εποχικοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις χαρακτηρισμένες ως μη εποχικές που δεν δικαιούνται καθόλου. Δεν είναι επιλογή μας, κύριοι της κυβέρνησης  να βρισκόμαστε για μήνες στην ανεργία και να αναγκαζόμαστε να παγώνουμε τις ανάγκες μας ή να στερούμαστε βασικά για την επιβίωσή μας μέχρι να ξαναπιάσουμε δουλειά. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες όπου η ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτα σε όλα τα βασικά αγαθά και στην ενέργεια η πολιτική αποκλεισμού από το επίδομα είναι απάνθρωπη.

Αποτελεί πρόκληση εργαζόμενοι στον τουρισμό την κυβέρνηση να έχει μοιράσει 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργειακούς ομίλους με τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, καθώς και πόσα πολλών εκατομμυρίων από το ταμείο ανάκαμψης σε προγράμματα τύπου 'σκοιλελικικου' και ταυτόχρονα να καταδικάζονται στην πείνα από νόμους προσαρμοσμένους σε ‘δημοσιονομικά περιθώρια’ επιβάλλουν κεφαλαιοκράτες και κυβερνήσεις αυτών.

Οι τελευταίες ελπίδες χάθηκαν όταν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή με απίστευτη κυνικότητα η κυβέρνηση επέλεξε να απορρίψει τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ (χρονολογικά ήταν η τελευταία πρόταση) για επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος, αφήνοντας έτσι 120.000 εποχικά εργαζόμενους χωρίς εισόδημα από τον προηγούμενο ή στην καλύτερη τον τρέχοντα μήνα έως και τις αρχές Ιουνίου που αναμένεται η πληρωμή του Μαΐου όταν και αν επαναπροσληφθούν.

Στις καθημερινές προσπάθειες του εργατικού κέντρου Ρόδου καθώς και του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για επικοινωνία τόσο με τα αρμόδια υπουργεία όσο και με το Μαξίμου δεν λάβαμε ποτέ καμία απάντηση ενώ μάταια όπως Αποδείχθηκε περιμέναμε το προγραμματισμένο ραντεβού που είχαμε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό περί του θέματος* επίσημη δικαιολογία ακύρωσης του το ταξίδι του στην Ιαπωνία, Πιθανότατα βρίσκεται ακόμα εκεί* άλλωστε Όπως δήλωσε και ο Κύριος Πιερρακάκης (υπουργός επικρατείας άλλο υπέρλαμπρο Άστρο) οι Ιάπωνες ενδιαφέρθηκαν πολύ για το παράδειγμα της Ελλάδας και θέλησαν να αντλήσουν μαθήματα από το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας... ποιοι οι Ιάπωνες.. (σας δίνω μερικά δευτερόλεπτα να το χωνέψουμε)

Αγαπητοί συνάδελφοι, τα αίσχη της κυβέρνησης δεν σταματάνε εκει, αντί να αντιμετωπίσει τις γενεσιουργές αιτίες που όλο και περισσότεροι κυρίως νέοι απομακρύνονται από τα επαγγέλματα του κλάδου( ανάλυση που θα ακολουθήσει εκτενέστερα από τον ταμία του σωματείου και μέλος της διοίκησης του εργατικού κέντρου Ρόδου Βασίλη Χατζηχριστοδούλου) νομολογεί και επιτρέπει την εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού με διακρατικές συμφωνίες χώρες με έμμεσο σκοπό την περαιτέρω απορρύθμιση και κατάργηση μελλοντικά το δικών μας εργασιακών δικαιωμάτων. Πλέον ξεφύγαμε από το αφήγημα ότι θα επιτελούν μόνο βοηθητικές εργασίες αλλά ζητάει φτηνούς εργάτες σε όλες τις τουριστικές βαθμίδες.

Ο τουρισμός κύριοι πρέπει και οφείλει να είναι ανθρωποκεντρικός. Βιτρίνα του τουρισμού μας είναι ο επαγγελματισμός μας, η Ευγενία μας, η κουλτούρα μας, οι γνώσεις και η τεχνοτροπία μας. αυτά μαζί με την ευλογία του κλίματος της χώρας μας, μας έκανε να ξεχωρίσουμε και να εξελιχθούμε τουριστικά. Πάντοτε και παντού η ποιότητα θα υπερτερεί της ποσότητας ενώ ταυτόχρονα το greek hospitallity είναι ένα πολύ δυνατό brand name για τις αγορές. Ρατσιστικές αντιλήψεις ουδέποτε είχαμε και ουδέποτε θα αποκτήσουμε Εάν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι τόσο δυσεπίλυτο (κατά τη γνώμη μας δεν είναι… οι λύσεις είναι έτοιμες αλλά κοστίζουν παραπάνω...) θα πρέπει να μας εξασφαλίσουν εκ των προτέρων ότι όλοι αυτοί οι εισαγόμενοι εργαζόμενοι δεν θα έχουν την τύχη των δούλων της Αμερικής και της Ευρώπης κατά τον προηγούμενο αιώνα και ταυτόχρονα θα τηρηθεί στο ακέραιο η εργατική νομοθεσία και η σύμβαση Όσον αφορά τους όρους αμοιβής και τους λοιπούς θεσμικούς όρους που αναφέρει.

Ας μιλήσουμε λίγο για τη σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

Πλέον όλοι γνωρίζετε ότι στα χέρια μας έχουμε ένα όπλο που λέγεται τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. μετά από μεγάλη προσπάθεια της διοίκησης του σωματείου υπογράφηκε μία τοπική σύμβαση πρότυπο με αυξημένους μισθολογικούς και γενικότερους ευνοϊκούς θεσμικούς Όρους.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι η σύμβαση με τους υψηλότερους μισθούς ανά την Ελλάδα. Εισήγαγε για πρώτη φορά πανελλαδικά όρους που αφορούν τη διαμονή εργαζομένων σε άριστες συνθήκες σε σύγκριση με το παρελθόν. Δεν ξεχνάμε τα container εργαζομένων που δεν δραστηριοποιούνται στο μέρος κατοικίας τους σε συνδυασμό με τους γενικότερους ευνοϊκούς όρους που αναγράφονται αποτελεί μία πληθωρική σύμβαση πρότυπο και ταυτόχρονα διασφαλίζει τον εργαζόμενο από κακοτοπιές και πονηρούς νόμους. Σαν σωματείο είμαστε περήφανοι για αυτή τη σύμβαση και έχουμε προχωρήσει και όλες τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες ζητώντας την καθολική ισχύ και επέκταση της παρούσας σύμβασης σε όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής μας.

Σίγουρα η σύμβαση αυτή δεν είναι η λύση όλων των προβλημάτων του κλάδου μας πλέον όμως είναι το σημαντικότερο βήμα προς την επίλυση πολλών από αυτά. Ζητάμε από τον κόσμο να επισκεφτεί το σωματείο να μάθει, να ενημερωθεί για αυτή τη σύμβαση, θα μάθει τα μισθολογικά αλλά και τα εν γένει δικαιώματα του που πηγάζουν  από αυτή. Η εμπειρία, μας έχει δείξει ότι στην αγορά εργασίας όσο ελκυστική αρχικά κι αν φαίνεται μία συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη στην πράξη οι απολαβές από την τοπική σύμβαση εργασίας είναι πολλαπλάσιες.  επιτακτικά ζητάμε και προχωράμε και εμείς ενημερώσεις περί της σύμβασης ώστε να μη μένει ανεκμετάλλευτο ένα τέτοιο όπλο στα χέρια μας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ψέματα να εξαπατά και να σπέρνει αυταπάτες στον εργατικό κόσμο, Δυστυχώς όμως για αυτούς Και ευτυχώς για όλους εμάς οι έρευνες και τα στατιστικά είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν τα αισχρά τους ψεύδη.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΣΕ:

  • έχουμε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εργάζεται με διευρυμένο ωράριο
  • έχουμε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εργάζονται τα σαββατοκύριακο
  • έχουμε μισθούς φτώχειας, το 45% των εργαζομένων Εργάζεται με μισθούς κάτω των 800 ευρώ
  • το 2020 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,5% ενώ στην ευρωζώνη μόλις 1% χωρίς σε αυτό το πλαίσιο να υπολογίζουμε 485 χιλιάδες εργαζόμενους που ζούσαν για μήνες με 534 ευρώ
  • ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα ,κάτω από τα όρια της ευρωπαϊκής φτώχειας, έχει την Τέταρτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζοντας τη λίστα με τις θλιβερές πρωτιές είμαστε:
  • δεύτερη σε ανεργία στην Ευρώπη, πρώτη στην ανεργία των νέων με ποσοστό 44,2% δέκα ολόκληρες μονάδες από τη δεύτερη Ισπανία με το πενταπλάσιο πληθυσμό( eurostat)
  • στην τελευταία θέση στην απασχόληση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ ο δείκτης αναγκαίων δεξιοτήτων και συναρμογής της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας προτελευταία θέση της Ευρώπης απέχοντας ελάχιστα από τη Μολδαβία
  • ο δείκτης του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας για την ψυχική υγεία των εργαζομένων κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση
  • ενώ ο δείκτης ικανοποίησης για τη ζωή και την αισιοδοξία για το μέλλον κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση οριακά πάνω από τη Βουλγαρία( έκθεση eurofound)

Αναρωτιέμαι, άραγε όλα αυτά τα έλαβε υπόψη του ο ταλαντούχος, μορφωμένος, και αυτοδημιούργητος πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έγραφε στο Twitter στις 3/2/22 ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής και καλούσε τους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν... όπως γύρισε και αυτός όντας πολιτικός πρόσφυγας έξι μηνών… τα σχόλια δικά σας

 Αφού ευθυμήσαμε με την δυστυχία να έχουμε αυτόν για πρωθυπουργό όπως και πολλούς ομοίους του γενικότερα στο ελληνικό κοινοβούλιο ας επιστρέψουμε στην ουσία της σημερινής μέρας…

 

 

Απαιτούμε -Διεκδικούμε

  • άμεσα μέτρα στήριξης σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους μέχρι την αρχή της σεζόν
  • επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • επέκταση και υποχρεωτικότητα της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου
  • επαναφορά του εφάπαξ την εικοσαετία
  • αναβάθμιση σχολών τουριστικής εκπαίδευσης μετεκπαίδευσης
  • μέτωπο κατά της ακρίβειας
  •  

Για ακόμη μία φορά, θα επιλέξω να κλείσω την  εισήγηση μου με μία ρήση του αγαπημένου μου μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου και συγγραφέα πατριώτη όλων μας Νίκου Καζαντζάκη ,

Ότι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι,

Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα!

Ευχαριστώ. "

 

     Το Σωματείο μας δηλώνει ότι η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί αρχή για τις επόμενες δράσεις που θα προκηρυχτούν και ευελπιστεί ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δώσουν εντυπωσιακό παρόν στις δράσεις, γιατί δυστυχώς  από τον καναπέ δεν θα έχουμε κανένα αποτελέσματα.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...