Συνταγή: Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

ΣΥΝΤΑΓΕΣ:Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα

Όταν οι Ισπανοί κατακτητές εισέβαλαν στο Μεξικό συνάντησαν για πρώτη φορά την γαλοπούλα. Πιστεύοντας όμως ότι έχουν φτάσει στις Ινδίες την ονόμασαν ινδικό κοτόπουλο. Την μετέφεραν στην Ευρώπη και στη συνέχεια οι Ιησουϊτες μοναχοί ανέλαβαν την εκτροφή της και γύρω στο 1630 την διέδωσαν σε όλη την Γαλλία. Σε λίγα χρόνια έγινε ένα πολύ δημοφιλές πουλερικό, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων όπως την χήνα στην Αγγλία. Στην Αμερική η ψητή γαλοπούλα με γλυκοπατάτες, κολοκύθα και σάλτσα από κράνμπερις είναι το τυπικό μενού της ημέρας των Ευχαριστιών. Το μέγεθος της την κάνει εξαιρετικά δημοφιλή για οικογενειακά γεύματα και είναι το κύριο γεύμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

ΥΛΙΚΑ: Για τη γέμιση για μια γαλοπούλα περίπου 5 με 6 κιλά:
• Μισό κιλό κιμά χοιρινό και μισό κιλό μοσχαρίσιο
• Ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι και ένα φρέσκο, ψιλοκομμένα
• Τα συκωτάκια από τη γαλοπούλα
• Ένα φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για τα υγρά
• Ένα ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
• Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
• Δέκα με δεκαπέντε κάστανα  
• Ένα φακελάκι κουκουνάρι (περ. τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας)
• Ένα μικρό ξυνόμηλο καθαρισμένο σε κομματάκια
• Μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
• Μισό κουταλάκι του γλυκού ντοματοπελτέ  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι με τα συκωτάκια μέχρι να ροδίσουν καλά και σβήνουμε με 1 ποτ. Λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Από την προπαραμονή γεμίζουμε τη γαλοπούλα, τη δένουμε και τη βάζουμε σε μια μεγάλη γάστρα για να παραμείνει για 24 ώρες στο ψυγείο. Λίγο πριν την βάλουμε στο ψυγείο χτυπάμε στο μούλτι ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, μισό ποτήρι κρασί και μια κουταλιά μουστάρδα και την περιχύνουμε. Με τον τρόπο αυτό η γαλοπούλα μαρινάρεται και πετυχαίνουμε να απαλλάξουμε το κρέας της από την ιδιαίτερη οσμή του.
Το μεγάλο μυστικό ξεκινάει εδώ. Τοποθετούμε τη γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε την γαλοπούλα από το βράδυ της παραμονής, όσο πιο αργά γίνεται, αφήνοντας όλη τη νύχτα τον φούρνο μας αναμμένο στους 100 βαθμούς. Νωρίς το πρωί, όταν η γαλοπούλα έχει μισογίνει, προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ίδιο αργό ψήσιμο μέχρι να σερβίρουμε. Η επιτυχία είναι δεδομένη.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...