Συνταγή της Μεγάλης Πέμπτης - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

Μεγάλη Πέμπτη
Ντολμαδάκια νηστίσιμα
ΥΛΙΚΑ
 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή τουρσί
 1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
 350-400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
 1 ματσάκι άνηθο
 1 ματσάκι δυόσμο
 1 ματσάκι μάραθο (προαιρετικά)
 3 λεμόνια
 Αλάτι ,πιπέρι
 3/4 κούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βραστό νερό ζεματάμε τα φύλλα ώστε να μαλακώσουν. Αν έχουμε πάρει φύλλα τουρσί τα έχουμε αφήσει πιο πριν σε νερό για τουλάχιστον 10-12 ώρες ώστε να φύγει το πολύ αλάτι και όσο μπορούμε αλλάζουμε το νερό.
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το ρύζι αφού πρώτα το πλύνουμε καλά. Μέσα στη λεκανίτσα ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το δυόσμο και το μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το 1/4 της κούπας τουλάχιστον λάδι (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω είτε λάδι είτε αλάτι και πιπέρι, για να το δούμε δοκιμάζουμε λίγο τη γέμιση) και το χυμό από 1 λεμόνι. Τα ανακατεύουμε καλά όλα να γίνουν ενιαίο μείγμα.
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο στρώνουμε αρκετά φύλλα για να τον καλύψουμε. Βάζουμε αρκετά μη τυχόν και αρπάξουν τα ντολμαδάκια μας.
Αρχίζουμε το τύλιγμα ως εξής: παίρνουμε 1 φύλλο και στη μέση ακριβώς βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά να αγκαλιάσουν τη γέμιση και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό το ντολμαδάκι από κάτω προς τα πάνω.
Τα βάζουμε στη κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο κυκλικά φροντίζοντας να γεμίσουμε όλο το επίπεδο από έξω προς τα μέσα του κύκλου. Γίνονται περίπου 2-3 στρώσεις (περίπου 60 ντολμαδάκια). Αν τυχόν κάποια φύλλα μας είναι πολύ μικρά ή σκισμένα βάζουμε 2 φύλλα δίπλα δίπλα να αλληλοκαλύπτονται. Προσοχή όμως μην το κάνουμε αυτό συνέχεια γιατί θα γίνουν σκληρά τα ντολμαδάκια μας.
Αφού τελειώσουμε το γέμισμα βάζουμε από πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο βαθύ ανάποδα και γεμίζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό από τα 2 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι το πάτο του πιάτου (ο πάτος να μένει ακάλυπτος).
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Για να γίνουν χρειάζονται περίπου 45 λεπτά - στη μισή ώρα αφαιρούμε το πιάτο και δοκιμάζουμε για να δούμε μήπως χρειάζεται να βάλουμε λίγο ακόμα αλάτι ή λεμόνι. Άμα χρειάζεται βάζουμε μαζί με λίγο νερό και τα αφήνουμε στη φωτιά για να πιούν τα υγρά. Προσοχή μην τα παραφήσουμε στη φωτιά και αρπάξει ο πάτος ή μη βάλουμε πολύ νερό επιπλέον και διαλυθούν.



 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σιγή ιχθύος από το Δήμο Ρόδου για το Εθνικό Θέατρο - Ο Δήμος δεν απαντάει ούτε στην Πρόεδρο...
Έναρξη δρομολογίων από Σάμο 5 Απριλίου 2021 - Η Dodekanisos Seaways συνεχίζει να στέκεται στο...
Σ. Καραταπάνης “Αφρονες και επώνυμοι” μας έφεραν στο “βαθύ κόκκινο”. - «Κάποιοι άφρονες και...
Στην προσωπική τους εμπειρία για τον καθοριστικό ρόλο των εμβολίων στη ζωή μας, με αφορμή και το...