Συνεδρίαση συντονικής ομάδας αυτοδιοικητικών ιατρών του Ι.Σ.Ρ. - Προτάσεις και συστάσεις προς τους πολίτες

Συνεδρίαση συντονικής ομάδας αυτοδιοικητικών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

- Η Συντονιστική ομάδα των αυτοδιοικητικών Ιατρών, συνεδρίασε την Τρίτη 06 Απριλίου υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αναλύσει τα επιστημονικά δεδομένα της πανδημίας στην περιοχή μας. Ως γνωστόν, η έξαρση της πανδημίας στο Νομό μας, είναι σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσούν.

Στην συνεδρίαση προσκλήθηκε και συμμετείχε ο συντονιστής του ΕΟΔΥ στη Ρόδο κος Γεώργιος Δεσποτάκης  ο οποίος μας ενημέρωσε για τους ελέγχους που διενεργούν οι κινητές ομάδες υγείας όλο αυτό το διάστημα και ανταλλάξαμε απόψεις και προβληματισμούς.

Οι συγκεκριμένες ομάδες επιτελούν σημαντικό έργο σε όλη την Ελλάδα, όπως και στα νησιά μας καθώς σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες ανταπεξέρχονται με ιδιαίτερη επιτυχία για να έχουμε μια ενδεικτική εικόνα των κρουσμάτων στο κοινωνικό σύνολο.  Η ενίσχυση των συγκεκριμένων ομάδων με επιπλέον προσωπικό είναι επιβεβλημένη ειδικά και ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Εν συνεχεία στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν, καταλήξαμε στα κάτωθι:

Θεωρούμε επιβεβλημένη την  πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους τους πολίτες και ιδίως τονίσθηκε η ορθή χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Πρέπει άμεσα  να λειτουργήσουν ξενώνες καραντίνας για τους κατοίκους της Ρόδου αλλά και των νησιών μας  που διεγνώσθησαν με Covid-19 και δεν χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά λόγω συνθηκών διαβίωσης δεν μπορούν να απομονωθούν προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.  Είναι μέτρο που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα σε παρακείμενη δομή από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) επιβαρύνοντας σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία του.  Είναι επιβεβλημένη η μεταφορά του ενός εμβολιαστικού κέντρου του Γ.Ν. Ρόδου στο δημοτικό ιατρείο των Αγίων Αποστόλων. Επίσης, είναι άμεση προτεραιότητα η δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων στο κέντρο της Πόλης καθώς και στη Ν. Ρόδο.

Πρέπει να προγραμματισθεί ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας που δεν δύνανται να μετακινηθούν. Θεωρούμε ότι οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson πρέπει να χορηγηθούν σε αυτήν την κατηγορία των συμπολιτών μας. Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η άμεση καταγραφή όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν, η δε  συλλογή στοιχείων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε από τη Δημοτική Υπηρεσία – Βοήθεια στο Σπίτι είτε από τον Σύλλογο ΑΜΕΑ.

Επίσης, παράλληλα με τις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και σε άτομα τα οποία εργάζονται σε τουριστικά επαγγέλματα, προκειμένου να αναδείξουμε τα νησιά μας ως έναν από τους ασφαλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Επιπλέον, διατυπώθηκε η πρόθεση από όλους τους ιατρούς, ότι μέλη του ΙΣΡ δύναται να βοηθήσουν όσους μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και πολίτες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τα self-tests ή και να εκπαιδεύσουν στην σωστή λήψη του δείγματος όσους θα το ήθελαν.

 

Τέλος, καλούμε τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση των self tests και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα. Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid - 19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.

Οι υπογράφοντες,

 

Ιωσήφ Δημήτριος

Καβάδα Ρένα

Καραταπάνης Σάββας

Καραταπάνης Στέλιος

Κρητικός Δημήτριος

Σαρικάς Εμμανουήλ

Σωτρίλλης Θωμάς

Τριάντος Γεώργιος

Τσέρκης Ηλίας

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...