Συνάντηση Συλλόγου Επαγγελματιών - Εμπόρων Επιχειρηματιών Η.Ν.Κάσου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και κατάθεση υπομνήματος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΕΜΠΟΡΩΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ Η.Ν. ΚΑΣΟΥ
ΦΡΥ ΚΑΣΟΣ ΤΚ 85800 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
EMAIL: syllogosepangelmationkasou@gmail.com
ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Κο ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ Ι.
ΚΑΣΟΣ 20/10/22 ΑΡ. ΠΡΩΤ. 011/2022
ΘΕΜΑ : « ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ Η. Ν. ΚΑΣΟΥ »
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
Καταρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που δεχτήκατε να συναντηθούμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για το θέμα που βασανίζει την Κασιώτικη κοινωνία ιδιαιτέρως φέτος , τη συγκοινωνιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου με τον Πειραιά και τα άλλα νησιά .
Στις 20/10/22 ολοκληρώνεται ο Διαγωνισμός για τα 3 ακτοπλοϊκά δρομολόγια την εβδομάδα, που θα συνδέουν τη Κάσο με τον Πειραιά διαμέσου άλλων νησιών με διαφορετική διάρκεια το κάθε ένα και η Σύμβαση θα έχει διάρκεια 1 χρόνο .
Καταρχήν ελπίζουμε ότι ο Διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και θα υπάρξει επιτέλους ένα σύγχρονο αξιόπλοο πλοίο στη γραμμή που θα κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη διαδρομή από Πειραιά – Κάσο προσφέροντας στους ταξιδιώτες ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΤΑΧΥΤΗΤΑ με λογικό κόστος ώστε να έχουμε και στην Κάσο τη συγκοινωνία που αξίζει να έχει κάθε νησί της Ελλάδος !
Γιατί η Ηρωική Νήσος Κάσος ως ακριτικό Ελληνικό νησί οφείλει να έχει τακτική συγκοινωνία με τα βασικά λιμάνια (Πειραιάς , Κρήτη, Κάρπαθος , Ρόδος) ώστε να αποφευχθεί ή απομόνωση της και η σταδιακή ερήμωση της και συνεπώς η καλή συγκοινωνία να συντελέσει στην αύξηση της επιβατικής κίνησης και κατ΄ επέκταση την αύξηση της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού με θετικές οικονομικές συνέπειες για τους κατοίκους του.
Επιπλέον στο μεσοδιάστημα από τη λήξη της Σύμβασης του ΠΡΕΒΕΛΗ μέχρι την ανάθεση του νέου πλοίου που θα κερδίσει το διαγωνισμό από 20/10/22 έως 01/11/22 θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν τα δρομολόγια του υφιστάμενου πλοίου ώστε να γίνονται οι μεταφορές εμπορευμάτων και η διακίνηση των ταξιδιωτών κανονικά.
Ο Σύλλογος μας αντιμετωπίζοντας τις οικονομικές συνέπειες της φετινής τουριστικής σεζόν , προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα προτείνει τα κάτωθι :
 Σχετικά με τη δρομολόγηση του SPEED RUNNER της εταιρείας SEE JET για το έτος 2023 ζητάμε την επέκταση των δρομολογίων σε 4 φορές/εβδομάδα ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ-
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΕΜΠΟΡΩΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ Η.Ν. ΚΑΣΟΥ
ΦΡΥ ΚΑΣΟΣ ΤΚ 85800 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
EMAIL: syllogosepangelmationkasou@gmail.com
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ από Σητεία –Κάσο-Κάρπαθο-Χάλκη – Ρόδο ώστε να αυξηθεί η επιβατική κίνηση προς την Κάσο από τα κομβικά νησιά Κρήτη και Ρόδο και επιπλέον τα
δρομολόγια να ξεκινήσουν από 1/5/2023 με διάρκεια έως 30/10/23 οπότε θα μπορεί να υπάρξει κίνηση και από τις τοπικές γειτονικές κοινωνίες προς την Κάσο στις χαμηλές περιόδους ( Μαίο, Ιουνιο , Σεπτέμβριο, Οκτώβριο).
 Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που επηρεάζει την ταξιδιωτική κίνηση είναι το υψηλό κόστος των εισητηρίων που λειτουργεί τις περισσότερες φορές ανατρεπτικά για την απόφαση για επιλογή της Κάσου ως ταξιδιωτικός προορισμός . Για το σκοπό αυτό παρακαλούμε όπως θεσπίσετε οικονομικότερες τιμές εισητηρίων για τις χαμηλές περιόδους ( Μάιο-Ιουνιο-Σεπτέμβριο-Οκτωβριο) και ειδικές ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ για τους μόνιμους κατοίκους καθ’ολη τη διάρκεια του έτους. Επίσης θα μπορούσαν να θεσπιστούν ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ για aller-retour έκδοση εισητηρίων ή για εισητήρια ΟΔΗΓΟΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ με κάποια έκπτωση επίσης όπως υπάρχουν σε άλλες γραμμές των Κυκλάδων. Δεδομένου ότι τα δρομολόγια επιδοτούνται από το Υπουργείο θα μπορούσαν να θεσπιστούν τα κίνητρα αυτά για να βοηθήσουν την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης προς τη Κάσο.
 Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι πολύ βασικό για την έγκαιρη κράτηση εισητηρίων από ξένους και Ελληνες τουρίστες για την επόμενη τουριστική σεζόν τα δρομολόγια των πλοίων να αναρτώνται εγκαίρως δηλαδή μέχρι το Δεκέμβριο κάθε έτους ώστε να έχουμε αντίστοιχες κρατήσεις και στα ξενοδοχεία του νησιού.
Με την πεποίθηση ότι οι Προτάσεις μας θα βρούν γόνιμο έδαφος είμαστε στη διάθεση σας και ελπίζουμε ότι επιτέλους θα διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα της ακτοπλοικης σύνδεσης της Ηρωικής Νήσου Κάσου συνεισφέροντας σταδιακά στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιου.
Με εκτίμηση
Μαρία Τσακίρη
Χημικός Μηχανικός – Ξενοδόχος
Πρόεδρος Συλλόγου Εμπαγγελματιών – Εμπόρων – Επιχειρηματιών Η. Ν. Κάσου
Κιν. Τηλ. 6992673833

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...