Στόχοι της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  αρ.06/24Δ.Κ.Μ.

                   (Δημοκρατική ΚίνησηΜηχανικών)

ΣΤΟΧΟΙ

 

Με αφορμή το δελτίο τύπουμε τίτλο: Πρόγραμμα δράσηςτης“Ανεξάρτητης” Κίνησης Μηχανικών Δωδεκανήσου,με εκπρόσωπο τον κ. Ι. Γρύλλη, σχετικά με τις Εκλογές του ΤΕΕ στις 19 Μαΐου έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Η παρότρυνση κατάθεσης προτάσεων και επιχειρημάτων της εν λόγω παράταξης, προφανώς και δεν απευθύνεται σε εμάς, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο εκπρόσωπός μας κ. Γ. Σάββενας, πολλές φορές έως σήμεραδημόσια κατέθεσε τις προτάσεις μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παρά ταύτα, σήμερα μας δίνεται η ευκαιρίανα καταθέσουμε και επιχειρήματα, ώστε να γίνει σαφές τι εννοούμε όταν διαρκώς λέμε ότι έφτασε η στιγμή που το παλιόθα δώσει την σκυτάλη στο καινούργιο και επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος προς το μέλλον.

Οι νέοι συνάδελφοι ας γνωρίζουναυτόπου οι παλαιότεροι  ξέρουν,ότι με το πρόσχημα της αλλαγής μόνον του ονόματος μιας παράταξης, επί  της ουσίας  όλα τα άλλασυνεχίζουν να παραμένουν τα ίδια.

Δηλαδή, η κεκαλυμμένη κομματική ταυτότητα της παράταξηςκαι ο εσωστρεφής αναχρονιστικός τρόπος διαχείρισηςσημαντικών ζητημάτων.

 

Γεγονός όμως είναι ότι μεγάλο μέρος των προτάσεων της εν λόγω παράταξης, προφανώς και μας βρίσκει σύμφωνους, απλώς εμείς τα αυτονόητα δεν τα χαρακτηρίζουμε ως στόχους.

 

Το καίρια ερωτήματα όμως είναι:

 1. Μήπως η έλλειψη νέων προτάσεων, προσαρμοσμένες στα σύγχρονα δεδομένα, φανερώνουν μια ξεπερασμένη συντεχνιακή λογική;
 2. Tι ακριβώς έχει κάνει για όλα αυτά η εν λόγω παράταξη στα τόσα χρόνια συμμετοχής της στην διοίκηση;

Πολλά από αυτά τα διαχειρίστηκε με επιτυχία η παράταξή μας.

 1. Μήπως,όταν από τα ζητούμενα της επόμενης μέρας απουσιάζει η οραματική στόχευση,ο πήχηςτων προσδοκιών μαςπαραμένει πολύ χαμηλά;
 2. Ποιον αναβαθμισμένο ρόλοδιεκδικούμε; Του ΤΕΕ που θα κυνηγάει τις εξελίξεις στον τόπο ή του ΤΕΕ που θα καθορίζει την Αναπτυξιακή πορεία του τόπου;
 3. Μήπως το ΤΕΕ θα μπορούσε να συντονίζει,ώστε οι Σύλλογοι του Φορέα μας,ναεπιμεριστούν ανάλογα με το αντικείμενότους πολλές από τις παραπάνω στοχεύσεις;
 4. Ας ξανασκεφτούμε το ρόλο πουθέλουμε από το ΤΕΕ.Tι θα διεκδικεί και σε ποιο επίπεδο;Mόνο σε τοπικό ή σε εθνικό και ευρωπαϊκό;
 5. Αλήθεια, ποιοι μπορούν να εγγυηθούν ότι μπορούννα το πράξουν;

Προφανώς, όχι αυτοί που ακόμα δεν μπόρεσαν να καταφέρουν τα αυτονόητα και σήμερα τα καταθέτουν ως προτάσεις.

 

 

 

 

 

Αγαπητοίσυνάδελφοι, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δώσουμε έμφαση σε σύγχρονα ζητήματα,όπως ηΤεχνολογική μεταρρύθμιση,η Βιώσιμη ανάπτυξηκαι τα νέα Χρηματοδοτικά εργαλεία.

Γνωρίζουμε ότι ακόμα δεν έχουμε λύσει πολλά από τα αυτονόητα.

Το ΤΕΕ όμως οφείλει,όχι μόνον να τα λύσειαλλά ταυτόχρονα να τρέξει μπροστά. Διαφορετικά,υπάρχεικίνδυνος να χάσουμετο τρένο για την επόμενη μέρα.

 

Εμείς λοιπόν παράλληλα θα στοχεύσουμε και θα δώσουμε έμφαση:

 

 1. Στο Επιστημονικό και Ερευνητικό έργο του ΤΕΕ, με συνεργασίες με Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά ιδρύματα, με εφαρμογές σε ζητήματα που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη,κυκλική οικονομία, καινοτομία, τεχνητή νοημοσύνη, ολιστικό σχεδιασμό, κ.α.

 

 1. Στην Παροχή Τεχνογνωσίας σε Δημόσιους  φορείς και Τοπική αυτοδιοίκηση με συμμετοχή του ΤΕΕ σε κάθε Δημόσιο διάλογο. Αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα, θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στα μεγάλα έργα, στο εκσυγχρονισμό και στον Πράσινο μετασχηματισμό του τόπου μας.

 

 1. Στην Αναπτυξιακή Στρατηγική μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς όφελοςτων Μηχανικών και διαχέονταςτα οφέλη στην τοπική κοινωνία.

 

 1. Στην Συνεργασία μεΕπιμελητήρια,τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.Ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα σε μηχανικούς και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο,προωθώντας νέες τεχνολογίες και νέες νοοτροπίες, αναπτύσσοντας το ΤΕΕ Δωδεκανήσου πέρα από τα γεωγραφικά του όρια.

 

 1. Στην Συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να μπορούμε να πρωταγωνιστούμεκαι σε Εθνικό επίπεδοσε ζητήματα που χαράζουν Στρατηγικές για τους Μηχανικούς και τον Τόπο μας.

 

 1. Σε ουσιαστική συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ μπορούμε νααναβαθμίσουμε τον ρόλο μας.Μέσα στον κυκεώνα της πολεοδομικής ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ,οφείλουμεσύντομα να υπάρξει ασφάλεια πολεοδομικού δικαίου.

 

 1. Στην Δια Βίου μάθηση καισύμπλευση του κλάδου με τις εξελίξεις της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, θα εξασφαλίσουμε πόρους γιαδιαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση σε ότι αφορά σε νέες τεχνολογίες, νέους θεσμούς, κανονισμούς, οδηγίες πρότυπα κλπ.,

 

Το ΤΕΕ θαπορευτεί όπως αρμόζει σε ένα από τα σημαντικότερααναπτυξιακά επιμελητήρια της Χώρας.

Το Οφείλουμε στο Τόπο και στους Ανθρώπους μας.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...