Στη Νέα Υόρκη απαγορεύουν το φουα γκρά και στην Κάρπαθο υπάρχει άνθρωπος που σκοτώνει τα Παγώνια! Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Κάθε φορά που καταπιάνομαι με ένα στενάχωρο θέμα από τον τόπο μου πληγώνομαι. Νιώθω λίγο περισσότερο προδομένος με την κατάντια του κόσμου, που ετοιμαζόμαστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Μόνο στο άκουσμα της η είδηση σε μαυρίζει: 

Κάποιος ή κάποιοι σκότωσαν και εξαφάνισαν 17 Παγώνια από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Λευκό Μεσοχωρίου Καρπάθου!

Μάλιστα, υπάρχουν «άνθρωποι» ή καλύτερα δίποδα πλάσματα, που δεν αντέχουν την ομορφιά, δεν αντέχουν τίποτε διαφορετικό και βρίσκουν αφορμές για να το ξεπαστρέψουν. 

Η Κάρπαθος δεν είχε Παγώνια, φιλόζωοι, βρήκαν τα πανέμορφα πτηνά και με δικά τους έξοδα τα μετέφεραν, τα ελευθέρωσαν στην αυλή του Αγίου Γεωργίου, της εκκλησίας στον Λευκό Καρπάθου. Μάλιστα δεν σταμάτησαν να τα φροντίζουν και εκείνα με την σπάνια ομορφιά τους λάμπρυναν τον τόπο. 

Σε αντιδιαστολή με τη σφαγή των Παγωνιών της Καρπάθου το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισε την απαγόρευση του εμπορίου φουά γκρα από το 2022. 

Το Φουά γκρά είναι το πρησμένο συκώτι πάπιας ή χήνας, που τρέφονται εξαναγκαστικά βίαια μέχρι το σημείο του θανάτου τους πριν από τη σφαγή. Το έδεσμα της ανείπωτης βίας θα απαγορευτεί σε όλα τα καταστήματα τροφίμων, επίσης να το σερβίρουν ή ακόμη και απλώς να το κατέχουν. Όσοι παραβούν τον νόμο κινδυνεύουν με πρόστιμο 500-2.000 δολαρίων, το οποίο μάλιστα μπορεί να ανανεώνεται κάθε 24 ώρες. 

Θα πείτε εκεί είναι Νέα Υόρκη ενώ εμείς ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε το δίποδο που κρέμασε έναν σκύλο στο χωριό Όθος! Αλήθεια θυμάστε την υπόθεση που έκανε το γύρο της Ελλάδας; 

Ας παρηγορηθούμε με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καρπάθου για την κατασκευή, συντήρηση καθώς και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.  

Όσο για τα παγώνια, σύμβολα της αθανασίας και της αιωνιότητας, δυστυχώς δεν κατάφεραν να κάνουν καλύτερο το περιβάλλον της Καρπάθου. Από τη μανία και την παράνοια του δολοφόνου ξέφυγαν μόνο δυο! Ένα πτηνό βρέθηκε νεκρό και ήταν πυροβολημένο, ενώ άλλα δυο ήταν νεκρά από δηλητήριο, τα υπόλοιπα οι φονιάδες κάπου φρόντισαν και τα έθαψαν. 

Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εάν αυτή η υπόθεση, των δολοφονημένων Παγωνιών, καταλήξει στο συρτάρι κάποιου γραφείου και ξεχαστεί, όπως οι προηγούμενες που αφορούν κακοποιήσεις ζώων της Καρπάθου. 

 

Φωτογραφικό υλικό

DODEKANISOS SEAWAYS

dodekanisos seaways

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Πάνω από δέκα άτομα, γιατροί, μαίες και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Ρόδου είναι από σήμερα σε...
Οι άγνωστες ιστορίες της Ρόδου. - Του Νικολού Φαρμακίδη, πολιτικού μηχανικού. - Έχουν περάσει...
Dodekanisos Seaways: Εκδρομή στον Πανορμίτη από Σάμο, Αγαθονήσι, Λέρο, Κάλυμνο και Κω την Πέμπτη 17...
Ρόδος 04/09/2020 - Ένας χαμένος χρόνος – Στο σκοτάδι η «λάμψη» της Ρόδου. -Πέρασε ένας χρόνος...