Στη Λέρο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ευρωπαικών προγραμμάτων Χρήστος Μπάρδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

-Στη Λέρο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ευρωπαικών προγραμμάτων Χρήστος Μπάρδος

 ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Διανύουμε 100 χρόνια από την μεγάλη καταστροφή, από τον ξεριζωμό, από την Σμύρνη των αναμνήσεων. Η μνήμη στέκει ακόμα αναμμένη και ριζωμένη βαθιά στις καρδιές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που πλημμύρισαν την χώρα και τα νησιά μας και βρήκαν μια πατρίδα φιλόξενη σε αυτά. Η γενιά που έζησε τον χαμό έχει φύγει. Οι επόμενες γενιές οφείλουν να γνωρίζουν από τις διηγήσεις, να μαθαίνουν από την ιστορία και να κρίνουν αθώους και φταίχτες. Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να τιμά και να υποστηρίζει την ιστορία. Για αυτό τον λόγο διοργανώνει σε όλα τα νησιά εκδηλώσεις με αυτό το περιεχόμενο.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου ξεκίνησε ένα τριήμερο φεστιβάλ στη Λέρο, όπου παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χρήστος Μπάρδος. Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Σύλλογο Μικρασιατών Λέρου “Η καθ’ ημάς ανατολή” και συμμετείχαν: Το Εργαστήρι πολιτισμού Νέας Αρτάκης Παναγία η Φανερωμένη, Ένωση Μικρασιατών Σάμου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου και ο Ηγέχορος  UNESCO Πειραιώς και νήσων. Η εκδήλωση συμπεριελάμβανε αφήγηση,  θεατρικό και χορούς από την Μικρά Ασία. Την καλλιτεχνική επιμέλεια τα κείμενα και σκηνοθεσία επιμελήθηκε η Χρυσούλας Κουτούζου που είναι και η χοροδιδάσκαλος.

Το πλήθος κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση, δηλώνει την επιτυχία της.

Ο Χρήστος Μπάρδος δήλωσε: “Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η κατανόηση της ιστορίας του έθνους από τα νέα παιδιά. Είναι υποχρέωση κάθε σύγχρονου κράτους να τιμά ευλαβικά τους νεκρούς και τους αγωνιστές. Εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου”.  

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...