Στη Λέρο η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη

Το νησί της Λέρου επισκέφτηκε η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη όπου το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Ιουλίου 2021, επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από πλευράς του Δήμου Λέρου, ο Αντιδήμαρχος κ. Καστής Δημήτρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γρεκός Άκης και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μπίλλης Νεκτάριος. Επίσης στη συνάντηση παρευρέθηκαν, η Αντιπεριφερειάρχης κα Χαρούλα Γιασιράνη και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεμέλαρος Ιωάννης, ενώ συμμετείχε επίσης και η Διοικητήρια του Νοσοκομείου Καλύμνου κ. Εμμανουήλ Αικατερίνη.
Ο Δήμαρχος Λέρου αφού καλωσόρισε την κα Υφυπουργό, κατέθεσε υπόμνημα, αναφορικά με δύο σημαντικά θέματα για το νησί της Λέρου:
1. Πρόταση εκπόνησης μελέτης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία Μουσείου Ιστορίας και Ψυχιατρικής στη Λέρο.
Η ιστορία της Λέρου είναι πλούσια με έντονο το αποτύπωμα της τόσο σε κτηριακές υποδομές όσο και σε αρχειακό υλικό.
Το νησί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους φιλοξένησε ομάδες ανθρώπων, έγκλειστων, που είχαν στερηθεί την ελευθερία τους και έζησαν σε συνθήκες καταπίεσης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Υπάρχει μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία από την πρότυπη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που συντελέστηκε στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου.  Αυτή η ιστορία και αυτή η εμπειρία καθώς και τα αρχεία των ασθενών με ψυχικές διαταραχές έχουν ιστορική και επιστημονική αξία και είναι χρέος μας να διασωθούν, διότι αποτελούν μέρος της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Λέρου.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε την εκπόνηση μελέτης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία Μουσείου Ιστορίας και Ψυχιατρικής στη Λέρο που θα αποτελέσει παράλληλα ένα διεθνές επιστημονικό κέντρο έρευνας και μελέτης.
Στο μουσείο αυτό που πρέπει να είναι πολυθεματικό και διαδραστικό, θα αναδεικνύεται αφενός μεν η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που συντελέστηκε στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, αφετέρου δε η αναγκαιότητα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του αποκλεισμού και του στιγματισμού ομάδων ανθρώπων για οποιοδήποτε λόγο ή πρόσχημα.
2. Πρόταση εκπόνησης μελέτης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας (συμπεριλαμβανομένων ΑμΕΑ – Υπερήλικων) στο πλαίσιο του Ιατρικού Τουρισμού.
Τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας είναι σύγχρονες δομές υγείας, με ιατρικές νοσηλευτικές μονάδες, με εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα, εξοπλισμό αποκατάστασης και έμπειρο προσωπικό (Φυσίατροι, Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Νευροψυχολόγοι, Ψυχοπαθολόγοι - Κλινικοί Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί κ.ά.), που περιθάλπουν ασθενείς με κινητικά, γνωσιακά και συμπεριφορικά προβλήματα. Στόχος τους η διασφάλιση ποιότητας ζωής για τον ασθενή και την οικογένειά του, η εξασφάλιση αυτόνομης διαβίωσης για τον ασθενή και, τέλος, η προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη του πάσχοντος.
Όλες οι ατομικές και ομαδικές θεραπείες έχουν ως στόχο την ατομική βελτίωση αλλά και την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη και δραστηριοποίηση του ασθενή.
Η Λέρος, ως ένα από τα νησιά της Ελλάδος, διαθέτει ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν παγκοσμίως, με μακρά ιατρική παράδοση και διεθνώς αναγνωρισμένο και υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Παράλληλα το νησί διαθέτει ένα ήπιο μεσογειακό κλίμα όλο το χρόνο, ενώ τόσο η Παραδοσιακή υγιεινή κουζίνα, όσο και οι εξαίρετες ξενοδοχειακές υποδομές του νησιού έχουν βραβευτεί σε διεθνές επίπεδο.
Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, τις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές (πρώην ιταλικά κτήρια) στην περιοχή των Λεπίδων, αλλά και την εύκολη πρόσβαση από όλες τις ηπείρους μέσω του Αερολιμένα Λέρου, καθιστούν το νησί ιδανικό για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Λέρου, προτείνουμε την εκπόνηση μελέτης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας (συμπεριλαμβανομένων ΑμΕΑ – Υπερήλικων) στο πλαίσιο του Ιατρικού Τουρισμού, τονίζοντας ότι οι δύο αυτές προτάσεις στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και στην έλευση νέων ειδικευμένων γιατρών.
Από την πλευρά της η κα Ράπτη ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λέρου και τους συνεργάτες του για την αναλυτική ενημέρωση, λέγοντας ότι τα ανωτέρω θέματα που τέθηκαν είναι πράγματι πολύ σημαντικά και για το λόγο αυτό, θα υπάρξει μέριμνα ώστε οι προτάσεις να αξιολογηθούν περαιτέρω, τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνουν πράξη.
Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Λέρου και οι συνεργάτες του είχαν ολιγόλεπτη συζήτηση με την Αντιπεριφερειάρχη κα Γιασιράνη αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεμέλαρο.
Τέλος ο Δήμαρχος Λέρου ευχαρίστησε και πάλι την κα Υφυπουργό προσφέροντάς της αναμνηστικά δώρα από το νησί της Λέρου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...