Στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων των Κυκλάδων κατά των ανεμογεννητριών, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου - Θα τιμηθεί ο αείμνηστος Δ. Κρεμαστινός

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ-Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

- Συνεδρίασε την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, υπό την Προεδρία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, με Ημερήσια Διάταξη σημαντικά θέματα για τα Νησιά μας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου & Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Δωδεκανήσου και Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, το μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, οι Δήμαρχοι Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, Θήρας Αντώνης Σιγάλας, Λέρου Μιχάλης Κόλιας, Λειψών Φώτης Μάγγος, Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, Πάρου Μάρκος Κωβαίος, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, Τήνου Γιάννης Σιώτος, Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης, οι Αντιδήμαρχοι Ρόδου, Στράτος Καρίκης, Τηλέμαχος Καμπούρης, Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Μανέτας, οι τ. Δήμαρχοι Κω, Γιώργος Κυρίτσης και Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σύρου, Νίκος Καΐλης, και ο Γραμματέας της Π.Ε.Δ. και Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου, Γιώργος Πόκκιας. Επίσης την συνεδρίαση παρακολούθησε και τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης.

          Η Συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση του Πρόεδρου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος αφού καλωσόρισε διαδικτυακά όλα τα μέλη του Δ.Σ., αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έγιναν για να θωρακιστούν τα Νησιά μας υγειονομικά, ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα του Covid-19, να μην απομονωθούν ακτοπλοϊκά, και να μην προκύψουν προβλήματα τροφοδοσίας τους, αλλά και να μη γίνονται άσκοπες και επικίνδυνες μετακινήσεις πολιτών, σ’ αυτά, κατά το κρίσιμο, λόγω της πανδημίας τρίμηνο.

          Τέλος, εξήρε την δουλειά όλης της Αυτοδιοίκησης, για την επιτυχή έκβαση της υγειονομικής κρίσης, αλλά εκτίμησε ότι τα δύσκολα για όλους μας είναι μπροστά, γι’ αυτό ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία, και ενεργοποίηση όλων, για να εκκινήσει η Οικονομία των Νησιών μας, και κυρίως ο Τουρισμός, από τον οποίο εξαρτάται πλήρως η πολυνησιωτική μας κοινωνία, η απασχόληση, η οικονομία. Και άρα η τοπική μας επιβίωση.

          Ακολούθησαν τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων στη τηλεδιάσκεψη, για τα θέματα που προέκυψαν το τελευταίο τρίμηνο. Ιδιαίτερη μνεία και εκτενής συζήτηση έγινε για τον νέο περιβαλλοντικό Ν.4685/2020, που περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για τα Νησιά μας.

 

Οι σημαντικότερες αποφάσεις που πάρθηκαν είναι οι παρακάτω:

 

  • Για την ίδρυση και λειτουργία Ενιαίου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ στο Νότιο Αιγαίο, ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνει εκτενής συζήτηση και ενημέρωση, τόσο στην προσεχή Γενική Συνέλευση, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όσο και στην πρώτη δια ζώσης Συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, και οι όποιες παρατηρήσεις και απαραίτητες εξειδικεύσεις να τεθούν υπόψη, των συναρμοδίων Υπουργείων.
  • Για το μείζων ζήτημα των Ανεμογεννητριών σε Νησιά των Κυκλάδων, ομόφωνα επαναεπιβεβαιώθηκε η πλήρης αντίθεση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, στη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων, άνευ της σύμφωνης γνώμης των Τοπικών Κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, και  μάλιστα άνευ αδείας της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, όπως σ’ όλες τις κατασκευές. Η στήριξη του αγώνα των κατοίκων των Νησιών Άνδρου, Τήνου, Πάρου, Νάξου, η καταδίκη της προσπάθειας βίαιης επιβολής αποφάσεων που βρίσκουν αντίθετες τις τοπικές κοινωνίες,  αποτελούν αυτονόητη Θέση της ΠΕΔ ΝΑ, ενώ εξάλλου συγκροτήθηκε Ειδική Επιτροπή, εις την οποία μετέχουν οι Δήμαρχοι των τεσσάρων (4) Νησιών, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας της Π.Ε.Δ Νοτίου Αιγαίου, και εξουσιοδοτήθηκαν όπως προβούν άμεσα σ’ όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, επ’ αυτού.
  • Αποφασίστηκε η Θέση της ΠΕΔ για το θέμα της Γεωθερμίας (Νίσυρος, Μήλος και Κίμωλος) και η ενεργοποίηση παρεμβάσεών μας, προς αποκατάσταση της κατάστασης (Πρόεδρος ειδικής Επιτροπής Δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος).
  • Ομοίως αποφασίσθηκε η άμεση κινητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των Δήμων της ΠΕΔ ΝΑ, για το μείζων θέμα που δημιουργήθηκε με τις στρεβλές διοικητικές αποφάσεις για τους Δασικούς, Χορτολειβαδικούς και θαμνώδεις Χάρτες, στα νησιά μας.
  • Για την παράταση διάρκειας Συμβάσεων Μίσθωσης Δικαιωμάτων Έρευνας και Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων (αρθ. 103, του Ν. 4685/2020), εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου στην προβλεπόμενη διάταξη του Νόμου γιατί θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τα Νησιά, που αφορά, δηλαδή τη Νίσυρο, την Μήλο και την Κίμωλο από το Νότιο Αιγαίο.
  • Αποφασίστηκε και υιοθετήθηκε σχεδιασμός δράσεων του Α′ Βαθμού Αυτοδιοίκησης των Νησιών του Ν. Αιγαίου για την λειτουργία του Τουριστικού Κλάδου.
  • Αποφασίστηκε και υποβάλλεται στο Αρμόδιο Υπουργείο σχεδιασμός για την επείγουσα ενίσχυση των Δομών Υγείας στα Νησιά μας, ο οποίος θα πρέπει να υλοποιηθεί από την Πολιτεία ώστε να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες στην Covid-19 εποχή.

 

  • Ζητήθηκε η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους, για το 2020, με παράταση των προηγούμενων ΚΥΑ.
  • Ζητήθηκε η μετάθεση της ημερομηνίας υποχρεωτικής έναρξης της ναυαγοσωστικής περιόδου για την 01η Ιουλίου 2020, λόγω της καθυστέρησης έναρξης της τουριστικής σεζόν, καθώς και επέκταση της επιχορήγησης των Δήμων για την κάλυψη αυτής της δαπάνης.
  • Αποφασίστηκε ομόφωνα να τιμηθεί από την Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ο αείμνηστος καθηγητής Καρδιολογίας και τ. Υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός, για την πολυετή, πλούσια και καταλυτική προσφορά του, στη Χώρα και στα Νησιά μας.

          Τέλος, με την έμφαση του Πρόεδρου να «σηκώσουμε όλοι τα μανίκια», και να πράξουμε το ιστορικό καθήκον μας, για να επιστρέψει η εργασιακή και οικονομική  κανονικότητα στα Νησιά μας, και στην Πατρίδα μας, ολοκληρώθηκε η 03ωρη τακτική Συνεδρίαση δια Τηλεδιασκέψεως του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.

                                                                                               

                                                                                       Από το Γραφείο Τύπου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...