Στην εντατική το Κέντρο Υγείας Καρπάθου...Toυ Μανώλη Δημελλά

Στα πλαίσια της 34η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Νήσων του CRPM, που οργανώθηκε, από την Ελληνική Προεδρία, και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Αυστριακός επίτροπος τόνισε ότι : "Η Ε.Ε καλύπτει δαπάνες για τηλεϊατρική στις νησιωτικές περιοχές και αυτό πρέπει να το εφαρμόσετε".
 
Προλαβαίνουν να στηθούν οι ψηφιακές υποδομές και τα μηχανήματα στη Κάρπαθο;  Γιατί τα πράματα διαγράφονται λίγο σκούρα, αφού από τις επόμενες ημέρες και με πληθυσμό που θα ξεπεράσει τις 20.000 ψυχές, ούτε οι ήδη κουτσές  εφημερίες, δεν πρόκειται να βγαίνουν.
 
Σήμερα στο Κ. Υ . Καρπάθου υπηρετούν:
 
1 παθολόγος, 1 χειρουργός, 1 παιδίατρος, 1 γυναικολόγος (επικουρικός), 1 ακτινολόγος, 1 γενικός γιατρός (επικουρικός), 1 μικροβιολόγος και 2 αγροτικοί.
 
Σύνολο 7 ειδικευμένοι γιατροί, 2 αγροτικοί, 2 νοσηλευτές και 3 οδηγοί ασθενοφόρων.
 
Οι δύο αγροτικοί γιατροί, ολοκληρώνουν τη θητεία τους και διανύουν τους τελευταίους μήνες παρουσίας στη Κάρπαθο. Στα μέσα Μαϊου φεύγει για εννιά μήνες και άδεια λόγω εγκυμοσύνης της συζύγου του, ο γενικός γιατρός. Επίσης έχει δηλώσει πρόθεση για αναχώρηση και ο γυναικολόγος, αφού δεν έγινε τελικά αποδεκτό το αίτημα του, για να απουσιάζει κάθε μήνα στα ρεπό του. Απομένουν για την καλοκαιρινή περίοδο 5 ειδικότητες, με έναν παθολόγο !!!, (απο τους 2 + 2 Γενικούς Ιατρούς που ορίζει το οργανόγραμμα) και οι 2 αγροτικοί. Από αυτές μόνο οι 3 μπορούν να κάνουν ενεργές εφημερίες (όχι οι μικροβιολόγος και ακτινολόγος).
 
Με δεδομένο ότι είναι απαραίτητοι 2 ενεργοί γιατροί, για την κάθε εφημερία και το νησί μέρα-μέρα, θα γεμίζει κόσμο οι εφημερίες θα πρραγματοποιούνται από ένα γιατρό, αρκετές φορές χωρίς καν νοσηλευτή.
 
Στους 2 νοσηλευτές υπάρχουν 11 κενές βάρδιες τη βδομάδα, όπως και στους οδηγούς ασθενοφόρων, που εδώ και πολύ καιρό, υπάρχουν 6 βάρδιες, που δεν καλύπτονται από οδηγούς του ΚΥ και τραβιέται χειρόφρενο ή βρίσκονται μεσοβέζικες λύσεις.
 
Ο πρόεδρος του ΚΥ κ. Γιάννης Λαχανάς, και έπειτα από διάφορα σχόλια στο διαδύκτιο, προχώρησε σήμερα στη παρακάτω δήλωση:
 
"Ο κάθε Καρπάθιος έχει το δικαίωμα να κάνει κριτική για το Κέντρο Υγείας. Για το αν είναι αρκετοί οι γιατροί. Αν είναι αρκετοί οι οδηγοί ή οι νοσηλεύτριες.  Αν υπάρχουν υλικά ή όχι, αν υπάρχει οξυγόνο ή όχι. Και φυσικά αν έχει καλούς τρόπους και ευγένεια το προσωπικό ή όχι. Για να κάνεις κριτική πρέπει να είσαι σωστά ενημερωμένος, ελάχιστοι όμως το κάνουν, ελάχιστοι είναι οι σωστά ενημερωμένοι, οι περισσότεροι προτιμούν την επιφανειακή πρόχειρη ενημέρωση του καφενείου, για έναν και μόνο λόγο, να μην τυχόν και μπουν μέσα στα αληθινά προβλήματα του ΚΥ.
 
Τώρα για όσους αμφισβητούν τη δουλειά της διοικούσας επιτροπής, και δεν βλέπουν με τι θηρία παλεύει, μέσα και έξω, κάθε στιγμή της μέρας. Οικονομικά, γραφειοκρατικά, συνδικαλιστικά, λοιπόν ας έρθουν, μια φορά μονάχα και να ενημερωθούν και τότε θα καταλάβουν. Τώρα για όσους χρησιμοποιούν απαξιωτικούς και χυδαίους όρους για το ΚΥ, επειδή καθυστέρησαν για να γράψουν συνταγές, είναι οι ίδιοι, που αν τους συμβεί οτιδήποτε, τότε θα σταθούν δίπλα τους γιατροί, οι οποίοι δεν έχουν βάρδια εκείνη την ώρα, όμως και πάλι θα είναι στις θέσεις τους. Ας μην βγάζουμε συμπεράσματα από καφενειακές κουβέντες, όσο για τη καρέκλα, ότι είναι γλυκιά, ας έρθει όποιος θέλει, να δει τι γλύκα βγάζει αυτή η καρέκλα. Απαιτείται, επιβάλεται ομαδική δουλεία, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα τα αποτελέσματα για το Κ.Υ.Κ ".
 
Είναι η πρώτη φορά που η διοικούσα επιτροπή στην τελευταία επίσημη ανακοίνωση της, που μάλιστα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου, προτείνει "αγωνιστικές κινητοποιήσεις"!
 
Θα πάρουν μια επίσημη θέση με δράσεις, όλοι οι υποψήφιοι της Καρπάθου; Θα  σταθούν με προτάσεις, λύσεις και αληθινές  και κοινές αγωνιστικές δράσεις, σε ένα από τα πιο ζωτικά προβλήματα του νησιού; ή θα περιμένουν να κόψουν κορδέλες στα μπετά του νοσοκομείου που περιμένουν να χτιστεί;
 
P6054872.JPG
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...