Στα σταυροδρόμια των αποφάσεων ενόψει της νέας προεκλογικής περιόδου, της Ελένης Καραγιάννη

Στα σταυροδρόμια των αποφάσεων ενόψει της νέας  προεκλογικής περιόδου

- Ένα νέο έτος το 2023 έφθασε και παρατηρώντας  τους ρυθμούς της ζωής γύρω μας διαπιστώνουμε πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος για όλους μας είτε βρισκόμαστε σε κίνηση ή ακινησία.  Στεκόμαστε  μετέωροι και σκεπτικοί μπροστά στο πάρσιμο των μεγάλων αποφάσεων ενώ άλλες φορές λειτουργούμε ενστικτωδώς και αυθόρμητα προκειμένου να προλάβουμε να βιώσουμε εμπειρίες.

Πλανημένοι θεωρούμε ότι οι ζωές μας εξαρτώνται από τους άλλους γύρω μας, στην ουσία όμως είναι όλα θέμα αποφάσεων που έχουμε πάρει και των αντίστοιχων ενεργειών μας.  Η αλήθεια είναι ότι το παρόν είναι αυτό που ζούμε, το παρελθόν είναι  το λεπτό που πέρασε και το μέλλον αυτό ακριβώς που έρχεται. Άρα το μονοπάτι που βαδίζουμε στο παρόν αυτό μας οδηγεί στο μέλλον.

Στην παρούσα προεκλογική περίοδο που διανύουμε, πολλοί από εμάς θεωρούν τον εαυτό τους αμέτοχο και άβουλο. Στην ουσία όμως όλοι μας έχουμε παίξει σημαντικό ρόλο για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας είτε μετέχουμε ενεργά είτε παθητικά είτε ακόμα όντας αμέτοχοι και αποστασιοποιημένοι.  Το χειρότερο είναι να απέχουμε από κάθε ενέργεια που θα βοηθούσε στο να καλυτερεύσει η ζωή των συμπολιτών μας στο επόμενο διάστημα.  Η δε κατάκριση και η αποστροφή απέναντι στο πολιτικό σύστημα είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε ειδικά όταν είμαστε αμέτοχοι και παθητικοί.

Υπάρχουν άτομα που έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν πάνε να ψηφίσουν ποτέ γιατί θεωρούν ότι «δεν αξίζει», κι όμως η ψήφος του καθενός μετράει.  Αν δεν ψηφίζουμε τότε αυτοί που εκλέγονται είναι αυτοί που ελέγχει ομάδα ή ομάδες ανθρώπων κι όχι η πλειοψηφία  του κοινωνικού συνόλου.  Στη συνέχεια είμαστε δυσαρεστημένοι για διάφορους λόγους όπως το ότι δεν ψηφίζονται σωστά οι νόμοι, δεν λειτουργούν οι θεσμοί, το κράτος κ.λπ.  Το κράτος είμαστε όλοι εμείς που με την ενεργή συμμετοχή μας είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι έχουμε ευθύνη για το μέλλον  των παιδιών μας.

Υπάρχουν δε αξιόλογα άτομα στο κοινωνικό μας περίγυρο, που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ φανερά με την πολιτική.  Χωρίς αυτοπροβολή, συμμετέχουν  εθελοντικά σε διάφορες δράσεις βελτιώνοντας καθοριστικά και απόλυτα τον τρόπο ζωής πολλών συμπολιτών μας.  Είναι κι αυτός ένας τρόπος συμμετοχικής διαδικασίας στα κοινά και αλληλεπίδρασης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Οι αποφάσεις αυτές που θέλουμε να πάρουμε  θα πρέπει να είναι συνειδητές και όχι υποκινούμενες από άλλους.  Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η επιλογές μας όταν βρισκόμαστε σε κάποιο σταυροδρόμι είτε θα μας οδηγήσουν σε ανοικτές λεωφόρους χωρίς κατήφεια και αβεβαιότητα είτε θα μας οδηγήσουν σε δρόμους μοναχικούς και απομονωμένους .  Η επιλογή είναι δική μας.

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί σε κάθε μας βήμα και απόφαση ειδικά όταν πρόκειται να πάρουμε την κατεύθυνση προς τα κοινά.  Επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε καλά ποιον δρόμο θέλουμε να διαβούμε και τελικά με ποιόν «δάσκαλο» θα θέλαμε να εκπαιδευτούμε στα κοινά.  Ο σωστός πολιτικός που θέλουμε να ακολουθήσουμε δεν θα είναι αυτός που αποσκοπεί στην «κερδοσκοπία ψήφων» απορροφώντας το απόσταγμα της προσωπικότητάς μας, αλλά αυτός που θα μας θεωρήσει σημαντικούς συνεργάτες σεβόμενος τις προοπτικές της παρουσίας μας στα κοινά.

Καλή Χρονιά και καλή Φώτιση να έχουμε!

Ελένη Ν. Καραγιάννη
Απόφοιτη Τμ. Μεσογ. Σπουδών ΠΑ
αθλήτρια τριάθλου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...