Στατιστικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση του 2013 απο την ΔΕΤΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με 10 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, στην αίθουσα “Γεώργιος Β. Καραγιάννης”.

Ομόφωνα ψηφίσθηκε η έγκριση Α΄ Τροποποίησης Προϋπολογισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για το τρέχον έτος, και κατά πλειοψηφία η έγκριση του Προϋπολογισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για το 2014.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα από τη δράση της τουριστικής προβολής των νησιών της Δωδεκανήσου μέσω του διαδικτυακού τόπου της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους Ryanair. Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων  έκανε ο διευθυντής της Δωδεκανησιακής Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου (Δ.ΕΤ.Α.Π.), κ. Γιώργος Τρουλλάκος. Ως γνωστό η Δ.ΕΤ.Α.Π. στα τέλη του 2012, σύναψε σύμβαση συνεργασίας διάρκειας 2 ετών με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών marketing με την επωνυμία Airport Marketing Services (A.M.S.), που είναι θυγατρική εταιρεία της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, για την τουριστική προβολή της Δωδεκανήσου και ειδικότερα της Ρόδου και της Κω ως τουριστικούς προορισμούς. Η σύμβαση εκτελείται από τις αρχές του 2013 με την Δ.ΕΤ.Α.Π. να πραγματοποιεί τις υποχρεώσεις της προς την εταιρεία A.M.S. για το πρώτο έτος της σύμβασης καταβάλλοντας το ποσό των 250.000 €. Οι φορείς που συμμετείχαν στη χρηματοδότηση της δράσης αυτής είναι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) και ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού Κω Νισύρου (Ε.Φ.Τ.Κ.Ν). Παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία του αριθμού των επιβατών που αφίχθηκαν και αναχώρησαν ανά μήνα και ανά χώρα καθώς και στοιχεία του αριθμού των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο για τη Ρόδο όσο και για την Κω.



Ειδικότερα :
Για τη Ρόδο στο οκτάμηνο από Μάρτιο έως Οκτώβριο 2013 αφίχθηκαν συνολικά 87.328 επιβάτες και αναχώρησαν 86.157. Ο μέσος όρος των επιβατών ανά μήνα ξεπέρασε τις 10.000. Οι επιβάτες που αφίχθηκαν προέρχονται από τις χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Λιθουανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία με τις δύο τελευταίες να έχουν τα πρωτεία.

Πραγματοποιήθηκαν 562 πτήσεις (εισερχόμενες) συνολικά από όλες τις παραπάνω χώρες με μέσο όρο πτήσεων πάνω από 70 ανά μήνα και με πληρότητα θέσεων ανά πτήση πάνω από 150 άτομα.   

Για την Κω στο οκτάμηνο από Μάρτιο έως Οκτώβριο του 2013 αφίχθηκαν συνολικά 81.112 επιβάτες και αναχώρησαν 79.212. Ο μέσος όρος των επιβατών ανά μήνα ξεπέρασε τις 10.000. Οι επιβάτες που αφίχθηκαν προέρχονται από τις χώρες: Λιθουανία, Πολωνία, Γερμανία, Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία με τις δύο τελευταίες να έχουν και εδώ τα πρωτεία.

Πραγματοποιήθηκαν 551 πτήσεις (εισερχόμενες) συνολικά από όλες τις παραπάνω χώρες με μέσο όρο πτήσεων πάνω από 65 ανά μήνα και με πληρότητα θέσεων ανά πτήση πάνω από 140 άτομα.  

Ένα εξίσου σημαντικό θέμα για τα νησιά μας που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την εφαρμογή του συστήματος All inclusive, στην τοπική οικονομία. Τονίσθηκε ότι οι ζημιογόνες παρενέργειες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τη λειτουργία αυτής της μεθόδου πρέπει να αφυπνίσουν τους φορείς του τουρισμού και την πολιτεία, ώστε να λάβουν μέτρα για να ανακόψουν την πορεία του φαινομένου και τέθηκαν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να περιορισθούν τα προβλήματα στο τουριστικό μας προϊόν.

Επιπλέον, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δ.Σ., εγκρίθηκε η συμμετοχή στην έκθεση

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...