Στέφαν Σνάιντερ: Πολλές φορές κάποιοι επικαλούνται την θρησκεία για να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους πράξεις

Ρόδος, 05.10.2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2ης μέρας

Rhodes Forum 'Dialogue of civilizations'

 

Με τις ομιλίες και τοποθετήσεις σχετικά με την 'Οικογένεια και την Εκπαίδευση' στον 21ο αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίστηκαν για 2η ημέρα οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου 'Διάλογος των Πολιτισμών' που πραγματοποιείται στην Ρόδο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο 'Αλντεμαρ Παραντάις'.

Η 2η μέρα περιελάμβανε και παράλληλες συνεδριάσεις με ανοικτό διάλογο και στρογγυλά τραπέζια όπου αναπτύχθηκε ο προβληματισμός για την οικογένεια, τις αξίες της στις κοινωνίες και στην ανάπτυξη των παιδιών, τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών,  τον ρόλο των γονέων αλλά και της εκπαίδευσης στην διαμόρφωση των προσωπικοτήτων των παιδιών στη σύγχρονη εποχή και σε κάθε ήπειρο ξεχωριστά, ανάλογα με την εθνικότητα και την θρησκεία.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι κάτωθι τοποθετήσεις:

 

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερη έμφαση στις θρησκευτικές διαφορές που επικρατούν σε διάφορες χώρες, έδωσε ο κ. Στέφαν Σνάιντερ, καθηγητής θρησκειολογίας από την Γερμανία. Στην ομιλία του, επικεντρώθηκε κατ' αρχήν στην ανάγκη ανεξιθρησκείας που πρέπει να υπάρχει στις χώρες όπου δεν κυριαρχεί μία επίσημη θρησκεία εκτιμώντας ότι αυτό δίνει περισσότερη ελευθερία στους πολίτες να επιλέγουν τι θέλουν να πιστεύουν. Ωστόσο, οι ταραχές που σημειώνονται σε Αραβικές χώρες όπου κυριαρχεί το Ισλάμ -όπως η Συρία- με σημείο αιχμής την δράση εξτρεμιστών φανατικών μουσουλμάνων οι οποίοι επικαλούνται τις θρησκευτικές διαφορές, ο κ. Σνάιντερ επισήμανε ότι 'πολλές φορές κάποιοι επικαλούνται την θρησκεία για να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους πράξεις που όμως στρέφονται εναντίον των άλλων ανθρώπων. Μέσα από τον διάλογο, μπορούν να αποφευχθούν οι πολεμικές συγκρούσεις και να μην χρησιμοποιείται η θρησκεία σαν μέσο'.  

 

ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΩΣ ΑΞΙΑ

Την ανάγκη να επανεκτιμηθούν οι αρχές και οι αξίες της οικογένειας σε χώρες όπως οι Αφρικανικές, που θεωρούνται τρίτες χώρες επισήμανε στην τοποθέτησή της η κ. Τερέζα Οκαφόρ από τη Νιγηρία, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Συνδέσμου για την ζωή στη Νιγηρία και Διευθύντρια  του Ιδρύματος για την Αφρικανική Πολιτιστική Κληρονομιά. Η κ. Οκαφόρ εκτιμά ότι οι αξίες της οικογένειας αποτελούν την βάση για μια καλύτερη κοινωνία αφού προσφέρουν στα μέλη της, τα απαραίτητα εφόδια για βελτίωση  και κοινωνική ανάπτυξη. 'Στις χώρες της Αφρικανικής ηπείρου, τασσόμαστε εναντίον των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών διότι αυτό δεν συνιστά την βάση και τις προϋποθέσεις για τον θεσμό της οικογένειας. Δεν θα στηρίξουμε τέτοιες επιλογές, από την στιγμή που τίθεται σοβαρό ζήτημα σχετικά με τον ρόλο της μητέρας και του πατέρα. Φυσικά, ομόφυλα ζευγάρια υπάρχουν παντού, αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε τέτοιους γάμους και φυσικά, ούτε την υιοθεσία παιδιών αφού τίθεται σοβαρό ζήτημα για το πώς θα μεγαλώσει ένα παιδί με δύο ομόφυλους γονείς'.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Τον εκφυλισμό της κοινωνίας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής λόγω της ολοένα εξάλειψης των αρχών της οικογένειας, επισήμανε η κ. Κριστίν ντε Βολμέρ, πρόεδρος της Λατινοαμερικανικής Ένωσης για την Οικογένεια. Η κ. Βολμέρ εμφανίσθηκε κατηγορηματική αναφορικά με το γεγονός ότι 'ολοένα και περισσότερες γυναίκες στη Λατινική Αμερική και ειδικά στη Βενεζουέλα, αναγκάζονται να μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους είτε ως ανύπανδρες μητέρες, είτε ως διαζευγμένες. Δυστυχώς, η έλλειψη της πατρικής παρουσίας, δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα σε ένα σπίτι και κυρίως, πολλά ψυχολογικά προβλήματα σε ένα παιδί. Αυτού του είδους οι σχέσεις οδηγούν σε αδιέξοδα, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά που αναζητούν τον πατέρα μέσα από λάθος κατεύθυνση με συνέπεια να αυξάνεται η εγκληματικότητα'. Τάχθηκε με την σειρά της, κατά των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αφού όπως είπε, ο θεσμός της οικογένειας δεν προβλέπει και δεν μπορεί να στηριχτεί σε δύο γονείς του ιδίου φύλου. Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν, χώρες όπως η Βενεζουέλα που ανήκουν στην Λατινική Αμερική και θεωρούνται ότι είναι κατ' εξοχήν θρησκευόμενες κοινωνίες και μάλιστα με χριστιανικές - καθολικές καταβολές, η κ. Βολμέρ είπε ότι 'μπορεί να δείχνουν ότι αγαπούν τον Χριστό και την Παναγία, αλλά δεν ακολουθούν πλέον τις διδαχές της θρησκείας'.

 

Η 'ΚΑΘΑΡΗ' ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΒΟΥΔΙΣΤΩΝ & ΟΙ ΛΑΟΙ

Στην μεγάλη σημασία της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών με βάση της αγάπη και τις διδαχές του Βουδισμού, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γουέι Σαν, καθηγητής Φιλοσοφίας από την Κίνα. Ο κ. Σαν εκπροσωπώντας την Σχολή της 'Καθαρής Σκέψης' επικεντρώθηκε στην ανάγκη εξαγνισμού του ανθρώπου από τις αρνητικές σκέψεις και κάθε είδους αμαρτία απέναντι στον συνάνθρωπό του. 'Η Σχολή της Καθαρής Σκέψης, και οι αρχές του Βούδα, μας διδάσκουν ότι ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθήσει να παραμείνει μακριά από αρνητικές σκέψεις και επιρροές που έχουν ως συνέπεια τις πρόκληση του κακού σε κάθε μορφή του. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλατφόρμα - βάση για έναν πολιτισμένο διάλογο μεταξύ των κρατών και των πολιτών' όπως είπε ο Κινέζος καθηγητής και στέλεχος του κινεζικού φιλοσοφικού δόγματος.

 

ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Κατηγορηματικός ως προς το γεγονός ότι η οικογένεια αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα για την κοινωνία σε όλο τον κόσμο, εμφανίσθηκε ο κ. Κεμάλ Ουσάκ, δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων. Στην τοποθέτησή του στο Φόρουμ αλλά και στις ερωτήσεις που δέχτηκε μετά από τους συμμετέχοντες, τόνισε μετ' επιτάσεως ότι 'η οικογένεια αποτελεί ακόμη μία βασική αξία για την κοινωνία και την ανάπτυξη των μελών της. Πρέπει να στηριχτούν αυτές οι αξίες σε κάθε χώρα'. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και ειδικά όσον αφορά τις διδασκαλίες του Ισλάμ, ο κ. Ουσάκ ξεκαθάρισε ότι 'το Ισλάμ απαγορεύει ρητά κάθε τέτοια πράξη επειδή θεωρείται αμαρτία. Η οικογένεια για τους μουσουλμάνους είναι ιερή και ευλογημένη για τεκνοποίηση. Πώς είναι δυνατό να δεχτούμε ομόφυλα ζευγάρια που δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο των γονέων; Φυσικά, ξέρουμε ότι θα υπάρχουν μέσα στην κοινωνία και ομόφυλα ζευγάρια που επιλέγουν να συμβιώσουν. Αλλά στην Τουρκία δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών ή την υιοθεσία παιδιών' όπως τόνισε.

 

ΤΑ ΜΗΝΤΙΑ & Η TV ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Αμερικανού κ. Τεντ Μπάουερ, εκδότη και διοργανωτή Αμερικανικών Ταινιών. Ο ίδιος, στην ομιλία που έκανε στο Φόρουμ, υπογράμμισε τον κίνδυνο απομόνωσης των παιδιών που από πολύ μικρά περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αποξενώνονται από την οικογένεια και την κοινωνία. 'Τα παιδιά των Αμερικανών περνούν 16.000 ώρες μπροστά από την τηλεόραση, ή τα social media και ελάχιστες με τους γονείς τους. Αυτό τα αποξενώνει από την πραγματικότητα και δημιουργεί κινδύνους για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους' είπε μεταξύ άλλων. Ερωτηθείς σχετικά με την δημοσιογραφία του διαδικτύου, ο κ. Μπάουερ είπε ότι είναι τραγικό να έχουμε ένα είδος που προσπαθεί να αντικαταστήσει τη δημοσιογραφία χωρίς να έχει καμία σχέση με αυτήν -παρά το γεγονός ότι η είδηση 'τρέχει' πια με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. 'Οι άνθρωποι που δεν είναι δημοσιογράφοι, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την είδηση κάνοντας μη-δημοσιογραφία' όπως είπε.

 

 

 

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο βράδυ.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...