Στέφανος Κυριαζής: Νέοι και άφθαρτοι άνθρωποι για να βγάλουν τον τόπο από την κρίση

Ο Στέφανος Κυριαζής, πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Καλυθιών της Νέας Δημοκρατίας παραχωρεί σήμερα συνέντευξη στην εφημερίδα μας και δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Μάλιστα τονίζει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα ξεκινήσει από την περιφέρεια όπως δείχνουν τα στοιχεία από την φετινή τουριστική σεζόν.

Ο κ. Κυριαζής μιλά για την συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων: «Κύριος στόχος των δύο κομμάτων είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση όμως ταυτόχρονα βλέπουμε πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην διαφάνεια, στην φοροδιαφυγή, στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς και στην γενικότερη οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας, στοιχεία που βοηθούν στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας και των θεσμών στην χώρα μας».

 Τάσσεται υπέρ των τριών δήμων στο νησί της Ρόδου ενώ το θέμα της 14ης περιφέρειας το αφήνει για αργότερα, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. « Θα πρέπει να δημιουργηθούν, στην βάση αντικειμενικών, πληθυσμιακών, χωροταξικών και αναπτυξιακών κριτηρίων, τρείς δήμοι. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου». Εμφανίζεται αντίθετος και στη λογική των κοινών υποψηφίων από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης: «Η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναζήτηση νέων και άφθαρτων ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με παλαιοκομματικές λογικές και αντιλήψεις. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να επιστρέψουμε σε συνταγές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην κρίση».

1. Θα αντέξει η τοπική οικονομία;

 

Από την περιφέρεια θα ξεκινήσει η ανάπτυξη της οικονομίας. Ήδη, τα στοιχεία από την φετινή τουριστική σεζόν, μας δείχνουν αυτή την τάση, έστω και εάν αυτή, είναι αμυδρή. Υπάρχει βέβαια μια μερίδα επιχειρηματιών που τονίζουν την ύπαρξη σημαντικών στρεβλώσεων στην αγορά αλλά είμαι σίγουρος πως αυτές καθώς περνά ο χρόνος θα ελαχιστοποιηθούν. Σίγουρα, πρέπει λοιπόν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις σε πολλούς τομείς της τοπικής οικονομίας αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η τοπική οικονομία δεν θα αντέξει. Το αντίθετο μάλιστα, εάν προβούμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις σε τοπικό επίπεδο, τότε θα δημιουργήσουμε τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την ανάπτυξη της. Αυτές οι βελτιώσεις κρίνονται αναγκαίες τόσο στον πρωτογενή όσο και στον εμπορικό και κατασκευαστικό τομέα στην Ρόδο.  

2. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία Σαμαρά Βενιζέλου ότι έρχεται η ανάπτυξη;

 

Αδιαμφισβήτητα, σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη. Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Θυμηθείτε ποιο ήταν το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα πριν της εκλογές και πώς είναι τώρα. Πρόσφατα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έκθεση της τόνισε πως έστω και εάν οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για να διευκολυνθεί η δημιουργία επιχειρήσεων και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες επενδύσεων στην Ελλάδα. Εάν σε αυτό προσθέσουμε, το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτύχουμε στο τέλος του έτους, καθώς και τις σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, τότε ναι, έστω και με αργούς ρυθμούς θα πρέπει να αναμένουμε την αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. 

 

3. Πως βλέπετε την συγκυβέρνηση; Κυβερνά ή μήπως απλά διεκπεραιώνει τις αποφάσεις των τροικανών;

 

Η διακυβέρνηση μιας χώρας από δυο ή περισσότερα κόμματα είναι γεγονός συνηθισμένο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα αντίθετα φαίνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η συνεργασία των δύο κομμάτων είναι ουσιώδης.  Κύριος στόχος των δύο κομμάτων είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση όμως ταυτόχρονα βλέπουμε πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην διαφάνεια, στην φοροδιαφυγή, στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς και στην γενικότερη οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας, στοιχεία που βοηθούν στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας και των θεσμών στην χώρα μας. Από την άλλη, είναι γεγονός πως πρέπει να ικανοποιήσουμε κάποιες υποχρεώσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί σαν χώρα. Αυτό όμως και πάλι δεν σημαίνει πως απλά διεκπεραιώνουμε τις αποφάσεις τρίτων. Σημαίνει πως μέσα από την ικανοποίηση των υποχρεώσεων μας στοχεύουμε στην έξοδο της Ελλάδας από τις υποχρεώσεις του ΔΝΤ. 

 

4. Ο Καλλικράτης στην Ρόδο. Ένας ή περισσότεροι δήμοι; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

 

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτήν την πρώτη περίοδο της εφαρμογής του Καλλικράτη δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους ενιαίου δήμου. Το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή την στιγμή, σχετίζεται με την ικανοποίηση των αναγκών των Ροδίων, γεγονός που επιβάλει άμεσες αλλαγές στο σύστημα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Κατά την προσωπική μου άποψη,  θα πρέπει να δημιουργηθούν, στην βάση αντικειμενικών, πληθυσμιακών, χωροταξικών και αναπτυξιακών κριτηρίων, τρείς δήμοι. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Αυτό θα γίνει επιπλέον τόσο με την εσωτερική αποκέντρωση, όπου οι νέοι δήμοι θα παραχωρήσουν πόρους και αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια όσο και με την αυξημένη συνεργασία τους σε διάφορα ζητήματα όπως για παράδειγμα η διαχείριση απορριμμάτων, η ύδρευση και η πολιτική προστασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Χρειαζόμαστε την εξύψωση των αξιών, των παραδόσεων, και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών μας για να διατηρήσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας ζωντανά, τις γειτονιές και τις πλατείες μας γεμάτες, την κοινωνία μας ενωμένη.  

 

5. Με την 14η περιφέρεια δεν ακούμε σχεδόν τίποτα. Γιατί;

 

Μένουμε στις θέσεις μας και θα παλέψουμε ως το τέλος.  Για να γίνει μια τέτοια αλλαγή διοικητικής μεταρρύθμισης χρειάζεται λεπτομερής συζήτηση σε επίπεδο κυβέρνησης και συνεργασίας των υπουργείων. Αυτό με την σειρά του απαιτεί πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις και χρονοβόρες διαδικασίες. Όταν οι συνθήκες θα ωριμάσουν να είστε βέβαιοι πως θα πετύχουμε τον στόχο μας. Σε αυτή την χρονική στιγμή ανοίγουμε την συζήτηση για την  αλλαγή της διοικητικής μεταρρύθμισης στο επίπεδο των δήμων.

 

6. Σαμαράς και Βενιζέλος φαίνεται να έχουν μοιράσει δήμους και περιφέρειες. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο  η ΝΔ θα στηρίξει τον Μαχαιρίδη ή τον Κουσουρνά;

 

Δεν προκύπτει από πουθενά μια τέτοια υπόθεση. Η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναζήτηση νέων και άφθαρτων ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με παλαιοκομματικές λογικές και αντιλήψεις. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να επιστρέψουμε σε συνταγές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην κρίση.

 

7. Μέσα στον Οκτώβριο θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές στην ΝΔ. Θα διεκδικήσετε κάποιο πόστο;

 

Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους ήταν κοντά μου και βοήθησαν στο δύσκολο έργο του προέδρου της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στην Καλλιθέα. Το έργο ήταν δύσκολο αφού συμμετείχαμε σε αρκετές εκλογικές διαδικασίες και το δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο η κρίση. Λάθη ασφαλώς και έγιναν αλλά πάντα κοιτούσαμε μπροστά με κύριο γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας. Δηλώνω παρόν στις εσωκομματικές εκλογές αλλά αναμένω το τελικό σχέδιο σχηματισμού των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών που θα ανακοινωθεί σύντομα. Θεωρώ πετυχημένη την πορεία της τοπικής μας και ταυτόχρονα ανοίγω τον δρόμο για μια διάδοχη κατάσταση.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...