Στέργος Στάγκας στην ΕΡΑ Ρόδου: Πνιγήκαμε γιατί δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν....

Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού και νυν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου Στέργος Στάγκας  ήταν χθες οπροσκεκλημένος στα στούντιο της ΕΡΑ Ρόδου των δημοσιογράφων Ρένας Βενιανάκη και Διαμαντή Διαμαντή. Ο κ. Στάγκας αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν στην περιοχή της Ιαλυσού με τις πλημμύρες της Παρασκευής είπε πως " από την πόλη της Ρόδου μέχρι την Δυτική περιοχή που φτάνει ώς την Μονόλιθο δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Αναφερόμενος ειδικότερα στην περιοχή του είπε ότι τα ποτάμια δεν καθαρίστηκαν. Ο κ . Στάγκας αναφερόμενος ειδικά στον Τριαντενό ποταμό , και ειδικά στο ύψος του παλιού  νεκροταφείου ώς τη λεωφόρο στα ταξί,  είπε ότι έγινε πλακοσκεπής το 1981 με τις αδειοδοτήσεις της τότε περιόδου.  

Η επέκταση όμως του ποταμού, που δεν συνδέθηκε με την προηγούμενη φάση του δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα διότι ο ποταμός αυτός έχει, εκεί που είναι η λεωφόρος Ηρακλειδών έχει γεφύρια με σωλήνες. Οι διαστάσεις του είναι το ανώτερο 4 επι 6 μέτρα και , σηκώνει ώς 38  κυβικά νερό το λεπτό.

Επρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστεί. Η εκβολή του αντί να είναι δώδεκα μέτρα είναι μόνο 6.Με τις αντεπιστροφές του δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα που είδαμε".

Ο κ. Στάγκας είπε ότι ο ποταμός έχει 60 πόντους χαλίκια και 1,85 μέτρα είναι γεμάτο μπαζα που καθαρίσαμε τελευταία στιγμή. Αν είχαν καθαριστεί τα ποτάμια οι ζημιές θα ήταν λιγότερες. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, πως ο ποταμός κάτω από τον Προφήτη Ηλία πλημμύρισε, διότι ένα μεγάλο πεύκο έπεσε μέσα με αποτέλεσμα να τον κλείσει και το νερό να φύγει από πάνω. Μέχρι δε να φτάσει στο Κοιμητήριο που ξεκινά ο πλακοσκεπής δεν υπήρχε ποτάμι στην Ιαλυσό." Το ποτάμι βγήκε από το ποτάμι" είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα είπε υπάρχουν καταγγελίες πως πίσω απο το γήπεδο καθώς και στον Προφήτη Ηλία που έγινε επιχείρηση να καθαριστούν τμήματά του , αφήσανε τα καλάμια μέσα στον ποταμό. Δεν τα μάζεψαν. Αν έγινε λοιπόν καθαριότητα στον ποταμό ας βρούν τον επιβλέποντα μηχανικό".

Ο κ. Στάγκας υπεραμύνθηκε της στάσης του στο θέμα της ασφάλειας της Ιαλυσού. Ιδιαίτερα είπε, με την κατασκευή του αποχετευτικού,100 χιλιόμετρα μέσα στα όρια του Δήμου Ιαλυσού , σε όλες τις φάσεις, σε κανέναν δεν χαριστήκαμε. Φύγανε τοιχία και πέτρες ακόμα και αυλές για να εφαρμόσουμε ακριβώς το σχέδιο πόλεως. Το 2000, είπε ο κ. Στάγκας , ολοκλήρωσα τις μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία  Ιαλυσού αμέσως μετά την εκλογή μου. Απο το 2001 ξεκίνησα αγώνα για να εντάξουμε τα έργα ύψους  1 δισεκατομμυρίου 430 εκατομμυρίων δραχμών τότε,  δηλαδή 4 εκ. ευρώ σήμερα,   στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τελικά δυστυχώς δεν τα εντάξανε, σε μια περίοδο που Νομάρχης ήταν και ο κ. Μαχαιρίδης αλλά και ο κ. Κουσουρνάς στην Νομαρχία. Τη μελέτη αυτή που ζήτησα να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και με τον ενιαίο Δήμο , απλά δεν τη συζήτησαν σε κανένα συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...