Στάθης Κουσουρνάς: “Αλλιώς ξεκινήσαμε..." - Συνέντευξη στην εφημερίδα Γνώμη

Τρία χρόνια στο τιμόνι του καλλικρατικού δήμου της Ρόδου ο Στάθης Κουσουρνάς και κάνει τον απολογισμό του μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχωρεί στη “Γνώμη”. Ο δήμαρχος Ρόδου από τα όσα καταθέτει, φαίνεται ότι έχει λάβει την απόφαση να διεκδικήσει ξανά τον παραμένοντα ενιαίο δήμο. Μιλά για όλα και για όλους, από τις πλημμύρες, τις δυσκολίες του νέου δήμου μέχρι τον Μαχαιρίδη και τον Χατζημάρκο…

Τρία χρόνια στο τιμόνι του δήμου της Ρόδου…Πως ήταν αυτή η εμπειρία;
Συγκλονιστική. Υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια, αλλά ο πρώτος βαθμός στην πρώτη περίοδο της εποχής των «Καλλικράτικών» Δήμων, τα είχε όλα.
Οι συνεργάτες μου κι εγώ έπρεπε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις πρακτικές και νοοτροπίες της προηγούμενης περιόδου, αλλά και να εναρμονιστούμε με το νέο νομικό-διοικητικό πλαίσιο.

Ούτε το πρώτο δεν ήταν εύκολο, γιατί θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι με κάποιες παλιές νοοτροπίες δεν είχα ποτέ μου σκοπό να συμβιβαστώ, ούτε όμως και το δεύτερο ήταν απλό. Οι περισσότερες ενέργειες μας δεν είχαν διοικητικό προηγούμενο, γι’ αυτό έπρεπε οι αιρετοί να αναζητήσουμε λύσεις και μερικές φορές ακόμη και να αυτοσχεδιάσουμε. Πέραν της δυσκολίας που επιφέρει αυτή η διαδικασία, σου δίνει ταυτόχρονα και την αίσθηση της δημιουργίας, της γένεσης και τα συναισθήματα όπως καταλαβαίνετε είναι έντονα.

Πέραν όμως αυτών, η τρέχουσα δημοτική περίοδος συνέπεσε με τη δυσκολότερη οικονομική περίοδο της χώρας. Αλλιώς ξεκινήσαμε και αλλιώς υποχρεωθήκαμε να πορευτούμε. Καθώς η οικονομική κρίση βάθαινε και η ελληνική κοινωνία εγκλωβίστηκε στην περιδίνηση της οικονομικής ύφεσης, η αδυναμία του κόσμου να ανταποκριθεί ακόμη και σε βασικές ανάγκες μεγιστοποιήθηκε. Ο Δήμος, όντας ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη, κλήθηκε σε μια δύσκολη αποστολή. Γίναμε δέκτες εκκλήσεων για βοήθεια και νιώσαμε την ηθική υποχρέωση να καλύψουμε κενά της κεντρικής πολιτείας.

Ο Δήμος είναι κοντά στην κοινωνία και σε αυτόν καταλογίζουν όλα τα δεινά και από αυτόν έχουν απαιτήσεις οι πολίτες, αδιαφορώντας αν ο Δήμος πολλές φορές δεν έχει αρμοδιότητα (άρα και δυνατότητα) παρέμβασης. Παραβλέπει ακόμη ο κόσμος ότι και ο ίδιος ο Δήμος υφίσταται σε τρομακτικό βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Τα συναισθήματα από αυτήν την κατάσταση βέβαια, δεν είναι θετικά, γιατί ότι και να επιτύχεις, μένεις συνεχώς με την αίσθηση του ανικανοποίητου. Πρέπει να ομολογήσω ότι πολλές φορές τυραννήθηκα να βρω ενέργειες για να ανταποκριθώ στις ανάγκες, ενώ οι περιορισμοί που τίθενται θεσμικά με στεναχωρούν ακόμη.

Γι’ αυτό από πολύ νωρίς άρχισα να βομβαρδίζω τα υπουργεία με προτάσεις νομοθετικών τροποποιήσεων που θα δώσουν διέξοδο σε κάποια θέματα. Στις παρεμβάσεις προς τα υπουργεία θεώρησα σκόπιμο να επικεντρωθούμε στις διορθώσεις του νομικού πλαισίου που διέπει τους Δήμους, ώστε να γίνουμε πιο αποδοτικοί και πιο χρήσιμοι στους συμπολίτες μας.

Μετά και τις τελευταίες μου επισκέψεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, πιστεύω ότι έστω και καθυστερημένα πολλές από τις τροποποιήσεις που ζητήσαμε θα υιοθετηθούν κι αυτό θα είναι θετικό για το σύνολο της αυτοδιοίκησης, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τέτοιες βελτιώσεις θα δώσουν ελπίδα και μπορώ να πω ότι σήμερα αισθάνομαι πιο αισιόδοξος.

Από το μέχρι τώρα παραχθέν έργο, τι θα μπορούσατε να προβάλετε περισσότερο;
Όπως έχετε δει, ελάχιστα ασχολήθηκα με την προβολή του έργου μας και ίσως αυτό είναι ένα λάθος που πρέπει να αναγνωρίσω. Αν όμως έπρεπε να επισημάνω τα σημαντικότερα σημεία, θα μπορούσα να αναφέρω:
- την επίτευξη της συνένωσης δέκα δήμων και η λειτουργία μιας ενιαίας δημοτικής μηχανής, με τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν. Ακούγεται απλό και αδιάφορο για τον κόσμο, αλλά ούτε απλό είναι και σίγουρα η ορθή λειτουργία του Δήμου μας αφορά όλους. Καταφέραμε να ενώσουμε διακόσια νομικά πρόσωπα σε δέκα. Τρία χρόνια μετά έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό τοπικισμοί που στην αρχή κυριαρχούσαν και όλος ο δημοτικός μηχανισμός είναι πλέον στην υπηρεσία του συνόλου του νησιού και όλοι δουλεύουμε πλέον για τον κοινό σκοπό.

- τη διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, εργολάβους, κλπ. Επί χρόνια εκκρεμότητες κρυβόντουσαν κάτω από το χαλί για τον «επόμενο» και αυτό ήταν μια νάρκη που περίμενε να εκραγεί. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων και η τιθάσευση ενός πελώριου χρέους αποτέλεσε έναν Γολγοθά τον οποίο τον ανεβήκαμε και επιβιώσαμε. Όλοι θυμόμαστε το Δήμο Ρόδου να χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον χρεωμένους, στο απόλυτο «κόκκινο».

Πολλοί ακόμη και μεταξύ των πολιτικών μας αντιπάλων στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμη και προεκλογικά προεξοφλούσαν την οικονομική αποτυχία του Δήμου, την χρεοκοπία και το ανώφελο της προσπάθειας. Εμείς όμως τα καταφέραμε και ο Δήμος Ρόδου σήμερα μέσα σε μόλις τρία χρόνια έχει πλέον υπό έλεγχο τα οικονομικά του. Το χρέος του Δήμου από 120 εκ. ευρώ μειώθηκε δραστικά και στο τέλος της θητεία μας θα διαμορφωθεί κάτω από τα 60 εκ. ευρώ, καθιστώντας το «βιώσιμο» και όλοι πλέον καταλαβαίνουμε την αξία αυτού του άθλου.

ΔΤ20130110_Αυτοψία Κάτω Πέτρες 2Επίσης έχουμε τακτοποιήσει όλες μας τις εκκρεμότητες προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, ακόμη και των προμηθευτών του Δήμου. Έχουν μπει όλα σε μια σειρά, ο Δήμος κερδίζει την αξιοπιστία του στην αγορά και από «Δήμος-μπαταχτσής» στην αρχή, στο τέλος της θητείας μας είναι πλέον «νοικοκύρης». Αυτό για τους Ροδίτες πιστεύω ότι έχει αξία και υπό τις σημερινές συνθήκες, όταν ο Δήμος απώλεσε από την πολιτεία το 55% των εσόδων του, αυτό που καταφέραμε με τα οικονομικά του Δήμου είναι ένας άθλος.

- Καταφέραμε να λειτουργούμε με μειωμένο το προσωπικό κατά 30%, καθώς έχουν φύγει σε τρία χρόνια πάνω από 400 υπάλληλοι μας. Καταφέραμε έτσι, τώρα που όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο, το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών να επιβεβαιώνει ότι ο Δήμος Ρόδου δεν έχει πλεονάζον προσωπικό. Και εδώ πολλοί είχαν μεμφθεί τον Δήμο και είχαν προεξοφλήσει ότι ο Δήμος θα υποχρεωνόταν σε μαζικές απολύσεις, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και άλλα μαύρα σενάρια.

- Αυξήσαμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου, αποκτώντας νέα ακίνητα από το Δημόσιο, ενώ τη μεγάλη ακίνητη περιουσία που τόσο καιρό ήταν παραμελημένη, άγνωστη σε πολλές περιπτώσεις, την κατοχυρώνουμε και την αξιοποιούμε με συστηματική δουλειά, λειτουργώντας και πάλι με νοικοκυροσύνη.

- Εξασφαλίσαμε πόρους και ξεκινήσαμε πολλά σημαντικά έργα υποδομής που προστατεύουν το περιβάλλον, προάγουν την παιδεία, το αθλητισμό, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για τους συμπολίτες μας. Στην αρχή της θητείας μας σχεδόν το σύνολο των έργων ήταν σταματημένα γιατί δεν υπήρχαν πιστώσεις να πληρωθούν οι εργολάβοι. Μέσα σε λίγα χρόνια καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις για πάνω από 100 νέα έργα προϋπολογισμού πέραν των 55 εκ. ευρώ. Ήδη τα περισσότερα έργα υλοποιούνται και τα υπόλοιπα είναι σε φάση δημοπράτησης.

- Κυρίως όμως αισθάνομαι υπερήφανος για τις κοινωνικές δομές που διατηρήσαμε, άλλες που αναβαθμίσαμε και επεκτείναμε και νέες που δημιουργήσαμε. Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και με τόσα προβλήματα που κληρονομήσαμε, δεν υπαναχωρήσαμε. Διατηρήσαμε τους παιδικούς σταθμούς, αυξήσαμε τα παιδιά που φιλοξενούμε, λειτουργούμε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και παιδιών με Αναπηρίες, ενισχύσαμε και επεκτείναμε το συσσίτιο, τη βοήθεια στο σπίτι, δημιουργήσαμε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, αναλάβαμε την απόδοση των προνοιακών επιδομάτων. Μπορεί να μην το έχουμε αναδείξει αρκετά, αλλά βοηθάμε καθημερινά και ποικιλοτρόπως πάρα πολλούς ανήμπορους συμπολίτες μας. Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου είναι σήμερα πιο έντονο από ποτέ και για αυτό αισθάνομαι υπερήφανος και το λέω χωρίς να φοβάμαι τις μίζερες κριτικές που εστιάζουν αποκλειστικά σε σκουπίδια και σε αδυναμίες μας στην καθημερινότητα.

Ο πολίτης της Ρόδου πρέπει να είναι ικανοποιημένος από την δημοτική αρχή; Σας ερωτώ γιατί αυτό μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο…
Ο πολίτης έχει αυξημένες προσδοκίες, και όπως ανέφερα και προηγούμενα, σε μια περίοδο κρίσης οι απαιτήσεις όχι μόνο δεν μετριάζονται, αλλά αντιθέτως μεγιστοποιούνται. Προσπαθούμε πολύ να ανταποκριθούμε, χωρίς πάντα να τα καταφέρνουμε. Πιστεύω όμως ότι τελευταία στον τομέα της καθαριότητας έχει βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα, ενώ και την καθημερινότητα την αντιμετωπίζουμε με καλύτερες προϋποθέσεις.

Πρέπει ο πολίτης να σκεφτεί ότι και ο Δήμος υπέστη μεγάλες πιέσεις, τόσο λόγω μειωμένων εσόδων, όσο και από το νέο πιο σφιχτό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο οφείλουμε να σεβαστούμε. Σε μια έντιμη κριτική, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους. Στην τελική κρίση του πολίτη μετράει η συνολική εικόνα, αναγνωρίζοντας τη σημασία των θετικών μας επιδόσεων σε τομείς που προανέφερα.

Η αίσθηση που δίνετε συχνά κύριε δήμαρχε είναι ότι ο φόβος να συγκρουστείτε με συνεργάτες, με νοοτροπίες ήταν αυτό που κράτησε «δεμένη» τη δημοτική σας αρχή… Με άλλα λόγια δεν τολμήσατε να «σπάσετε αυγά» …Τι απαντάτε;
Ως Δήμαρχος έχω αξίες και αρχές που διατηρώ αναλλοίωτες και δεν συμβιβάζομαι. Είμαι υπέρ της αξιοκρατίας, της ισονομίας, απέναντι σε πελατειακά συστήματα. Αυτές οι αρχές έχουν περάσει σε όλους τους συνεργάτες μου, αιρετούς και υπαλλήλους.

Συγκρούστηκα πολλές φορές, χωρίς να επιζητώ να χτίσω την εικόνα του επαναστάτη στο πλαίσιο κάποιας επικοινωνιακής πολιτικής. Θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ τα συναισθήματα αγανάκτησης του κόσμου και να κατεβάζω συνέχεια «ρολά» και να φωνασκώ σε τοπικό επίπεδο κραδαίνοντας μαύρες σημαίες. Ποιο θα ήταν όμως το αποτέλεσμα; Θα ταλαιπωρούταν ο κόσμος τοπικά, αφήνοντας αδιάφορη την κεντρική πολιτική ηγεσία.

Δεν έγινα Δήμαρχος για να χτίσω πολιτική καριέρα με τέτοια κόλπα. Τα έχω ξεπεράσει αυτά. Έχω λάβει πολύ αγάπη από τον κόσμο και αναγνώριση τόσο καιρό που ασχολούμαι με τα κοινά και νιώθω την ανάγκη της ανταπόδοσης και της προσφοράς.
Σε αυτά εστιάζω, με ουσιαστικό τρόπο και σε πολλές περιπτώσεις είχαμε θετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσα να αναφερθώ στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, του Φόρου εισοδήματος, αλλά και σε πιο απλά θέματα όπως λ.χ. στη διατήρηση του γραφείου ΕΛΤΑ στο Παραδείσι την προηγούμενη βδομάδα. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που σε συνεργασία με όλους του φορείς χωρίς κομματικούς ή παραταξιακούς περιορισμούς, τα καταφέραμε, όλοι μαζί. Βέβαια υπήρξαν και περιπτώσεις που η ανοησία του Αθηνοκεντρικού συστήματος ήταν αξεπέραστη, όπως στην περίπτωση της Ροδιακής Έπαυλης ή στην μαρίνα του Μανδρακίου που μας φέρθηκαν ως εχθροί και αυτό με εξοργίζει.

Όσο για τους συνεργάτες μου πολιτικούς ή υπηρεσιακούς, προσπαθώ με δημοκρατικό και πειστικό τρόπο, χωρίς αυταρχισμό, να τους εμφυσήσω την αντίληψη της προσφοράς και της απόδοσης βάσει σχεδίου μέσα από ένα πρόγραμμα στόχων. Οφείλω να ομολογήσω ότι κάποιες φορές δεν επετεύχθη ο στόχος. Το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό είναι δεδομένο∙ η απόδοση και η αποτελεσματικότητα του είναι πάντα ζητούμενο.

Στην δημοτική πλειοψηφία έχουμε διαφωνίες, αποχωρήσεις, υπάρχει δηλαδή κρίση… Πως την αντιμετωπίζετε;
Η ερώτηση σας ουσιαστικά δίνει και μια απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα σας. Αν φοβόμουν να συγκρουστώ, δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις, διαφωνίες και αποχωρήσεις. Ο μη συμβιβασμός μου σε θέματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτος.

Η δυνατότητα αξιοποίησης προσώπων σε θέσεις ευθύνης προκύπτει μέσα από την παράταξη και μόνο. Σαφώς και προκύπτουν διαφορές απόψεων σε μια παράταξη που συγκροτήθηκε από πολλούς αξιόλογους και έμπειρους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι αναμενόμενο να υπάρξουν ακόμη και αποχωρήσεις, άλλοτε για λόγους κούρασης, άλλοτε για προσωπικούς λόγους και άλλοτε για λόγους διαφοροποίησης σε θέματα τακτικής. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμη και οι αποχωρήσεις από την παράταξη έγιναν σε φιλικό επίπεδο και με αναγνώριση εκατέρωθεν της προσφοράς του καθένα.

Η πλειοψηφία σήμερα, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες παραμένει αρραγής με ισχυρό το αίσθημα της ευθύνης και της διάθεσης για προσφορά στον τόπο μας. Παραμένουμε όλοι στην υπηρεσία του πολίτη, κάτω από αντίξοες συνθήκες, επιλέγοντας να παλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Με τις πλημμύρες τι μερίδιο ευθύνης έχει ο δήμος; Σας έχουν μηνύσει πολίτες, έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα για το θέμα αυτό η Δικαιοσύνη…
Καταρχήν θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω τη θλίψη μου για το χαμό των συνανθρώπων μας και τη συμπόνια μου προς τους οικείους τους.
Για το θέμα έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αναλύθηκε διεξοδικά το πρόβλημα. Αναγνωρίζεται απ’ όλους ότι αφορά ένα ακραίο γεγονός. Ο Δήμος ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες.

Όλη η δημοτική μηχανή, πολλοί εθελοντές οργανωμένοι και μη καθώς και ιδιώτες εργολάβοι με τον εξοπλισμό τους, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε για τη διάσωση των συνανθρώπων μας και για την ελαχιστοποίηση των ζημιών. Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας μέχρι να οριστικοποιηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Όσο για την απόδοση ευθυνών, που και αυτή έχει τη σημασία της, ήδη έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη. Έχουν οριστεί πραγματογνώμονες από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης, ώστε να προσδιοριστούν τυχόν ευθύνες. Είμαι σίγουρος ότι όπου υπάρχουν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν. Αλλοίμονο όμως αν ψάχνουμε να βρούμε εξιλαστήρια θύματα για να κατευναστεί η αγανάκτηση του κόσμου, σε κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο ή θεομηνία, όπου συνήθως υπάρχουν ζημιές.

Φαντάζομαι ότι μια πολύ δύσκολη στιγμή ήταν το τηλεφώνημα της μάνας της 27χρονης δασκάλας από την Εύβοια…
Πολύ δύσκολη στιγμή. Κατανοώ τον πόνο και την πίκρα της μάνας που έχασε το παιδί της. Ένιωσα το καθήκον να συλλυπηθώ και να συμπονέσω τη μάνα και με καρτερικότητα και σεβασμό άκουσα τον πόνο της και τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε. Δεν σχολιάζω τα λεγόμενα της γιατί προφανώς ήταν κάτω από την επήρεια της απόγνωσης της απώλειας και του ανείπωτου πόνου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, επίσης, εξέφρασε με ομόφωνο ψήφισμα του, τη συμπαράσταση και τη θλίψη του για τα θύματα αυτής της καταστροφής.

Πως χαρακτηρίζετε τη στάση του Χατζημάρκου αυτά τα τρία χρόνια στο Δ.Σ.; Ανεξάρτητα από τις κόντρες σας, έχει προσφορά;
Η αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο να επιτελέσει. Ελέγχει και καταθέτει προτάσεις που τη διαφοροποιούν από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάθε φορά που η μειοψηφία είχε προτάσεις με επιχειρήματα, δεν διστάσαμε να τις ασπαστούμε και να διαμορφώσουμε τις αποφάσεις μας ανάλογα.
Η Δημοτική Αρχή δείχνει στην πράξη ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο και τη συναίνεση. Υπάρχουν πολλές αποφάσεις που είχαν συναινετική κατάληξη με θετικά αποτελέσματα για τον Δήμο, κυρίως στους τομείς αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας.
Όμως ο κ. Χατζημάρκος και η παράταξη του δεν απέφυγε την πεπατημένη της στείρας αντιπολίτευσης, του μηδενισμού και σε πολλές περιπτώσεις την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Οφείλω όμως να σημειώσω ότι το τελευταίο χρονικό διάσημα υπάρχει εκ μέρους του κ. Χατζημάρκου διάθεση για υπεύθυνη αντιπολίτευση, κάτι όμως που αναιρείται από συγκεκριμένα μέλη της παράταξης του που δυστυχώς προσπαθούν να δυναμιτίσουν με τις τοποθετήσεις τους κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Όσο για την προσφορά του καθενός, «κοντός ψαλμός αλληλούια», οι εκλογές είναι κοντά.

Με τον Μαχαιρίδη τι γίνεται; Συνεχίζετε να έχετε την αίσθηση της υπονόμευσης ή μήπως έχει ενταθεί αυτό το συναίσθημα; Σας ερωτώ γιατί και με τις πλημμύρες η Περιφέρεια δείχνει προς τον δήμο…
Με τον κ. Μαχαιρίδη μας συνδέει μακροχρόνια φιλία και αλληλοεκτίμηση. Επί πολλά χρόνια υπηρετούσαμε τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τώρα ο καθένας έχει τον αυτόνομο ρόλο του. Εγώ στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης και ο κ. Μαχαιρίδης στο β’ βαθμό. Όσο οι ρόλοι αυτοί που είναι διακριτοί, γίνονται σεβαστοί χωρίς αμφισβητήσεις, τόσο το αίσθημα της συνεργασίας εμπεδώνεται.

Έχω δηλώσει πως με ενοχλεί όταν η Περιφέρεια δεν βλέπει το δικό της πεδίο αρμοδιοτήτων και κάνει κριτική στον α’ βαθμό. Κατά τη διάρκεια και μετά τις πλημμύρες υπάρχει συνεργασία των δύο βαθμών, για την αντιμετώπιση των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών στις Δημόσιες και Δημοτικές υποδομές και στην ένταξη μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που θα μειώσουν τον κίνδυνο παρόμοιων καταστάσεων. Οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι είναι διακριτοί και όπου υπάρχει ασάφεια χρειάζεται να επανακαθορισθεί. Αυτό που προέχει τώρα είναι ο σχεδιασμός και η θωράκιση του νησιού με έργα υποδομής. Είναι ένας τομέας όπου πρέπει να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία όλων.

Θα είστε υποψήφιος ξανά; Αν ναι, που στηρίζετε αυτή την απόφαση σας;… Το ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς αποδυναμωμένο και η ΔΗΜΑΡ έχει φύγει…
Έχω δηλώσει πως θα είμαι υποψήφιος εφόσον παραμείνει το νησί ένας Δήμος. Τώρα που έχει οριστικοποιηθεί αυτό το θέμα και έχει δηλωθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν αλλάζουν τα όρια των σημερινών Δήμων, η προϋπόθεση που έθετα έχει εκπληρωθεί.

Ηγούμαι μιας συνεκτικής παράταξης, τα μέλη της οποίας προέρχονται από πολλούς πολιτικούς χώρους. Να υπενθυμίσω ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές από την παράταξη μας υπήρχαν υποψήφιοι σε πέντε κόμματα. Αυτή είναι η δύναμη και ο πλουραλισμός της παράταξης μας. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που είχε και έχει να αντιμετωπίσει αυτή η Δημοτική Αρχή, παρήγαγε έργο που περιέγραψα πριν και νομίζω οι συμπολίτες μας θα το εκτιμήσουν.

Σίγουρα λαμβάνω υπόψη και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό. Για αυτό πιστεύω στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό της παράταξης με νέα στελέχη, ενεργούς πολίτες που θα υπηρετήσουν τον τόπο και όχι οποιαδήποτε αφεντικά, είτε κομματικά είναι αυτά, είτε ομάδα συμφερόντων. Στην πολιτική μου πορεία δεν επεδίωξα θέσεις με μεθοδεύσεις, με ανίερες συμμαχίες∙ έχω αρχές και αξίες τις οποίες υπηρετώ. Δεν νιώθω τον εαυτό μου δεμένο με κανένα θώκο ούτε ότι είμαι αναντικατάστατος. Οι τελικές υποψηφιότητες δηλώνονται 20 ημέρες πριν τις εκλογές. Μέχρι τότε υπάρχει πολύς πολιτικός χρόνος δράσης και απόφασης.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...