Σοφία Χατζηγεωργίου: Θα ανοίξουμε το κόμμα στη κοινωνία

Η Σοφία Χατζηγεωργίου, νέα πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας, παραχωρεί συνέντευξη στη Γνώμη και δίνει το στίγμα των προθέσεων της για το πώς θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Χαρακτηρίζει την Τ.Ο Ρόδου ως τον «πυλώνα» του κόμματος στη Δωδεκάνησο και σημειώνει ότι η ευθύνη είναι μεγάλη όταν αναλαμβάνεις την μεγαλύτερη οργάνωση ενός κυβερνητικού κόμματος. «Θα παλέψουμε όλοι μαζί για να προσεγγίσουμε το βέλτιστο στην επίλυση των προβλημάτων» τονίζει και προσθέτει: «Σκοπό μας είναι να διαφυλάξουμε το κύρος της οργάνωσης και το κατάλληλο περιβάλλον που θα λειτουργήσει ως ελκυστής αξιόλογων στελεχών και κυρίως νέων ανθρώπων που θα έχουν διάθεση για προσφορά».
Η κ. Σοφία Χατζηγεωργίου μιλά για την ανάγκη να βρει γραφεία η Τ.Ο που μέχρι στιγμής είναι άστεγη, όπως και η ΝΟΔΕ: «Η ΤΕ Ρόδου έχοντας ως προτεραιότητα την αναγκαιότητα των γραφείων έχει άμεσο στόχο μετά τις γιορτές την στέγαση της οργάνωσης. Η αναγκαιότητα αυτή γίνεται μεγαλύτερη στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του κόμματος όπου θα πρέπει εκ νεου να αποκατασταθούν και επεξεργαστούν τα αρχεία της ΤΟ μετά από τις όποιες παραλήψεις παρουσιάσθηκαν κατά την διάρκεια των εκλογών».
Η νέα πρόεδρος της Τ.Ο αναφέρεται και στα όσα έγιναν μετά τον ορισμό υπευθύνων σε τομείς της Οργάνωσης. Στόχος της όπως λέει ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση στελεχών με σκοπό να συμβάλουν στο έργο τόσο της τοπικής επιτροπής όσο και στο έργο των υπεύθυνων θεματικών τομέων της ΝΟΔΕ. «Κάποια κατάλοιπα παλαιοκομματικών νοοτροπιών που θέλουν το κόμμα κλειστό οδήγησαν τα κεντρικά των Αθηνών σε αυτή την διαδικασία» λέει και συμπληρώνει: «Η προσωπική μου θέση αναφορικά με τον ρόλο που πρέπει να παίξει η ΤΕ είναι η ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία».
Η κ. Χατζηγεωργίου, τέλος, εξηγεί γιατί ο κομματικός μηχανισμός πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση: «Η Νέα Δημοκρατία έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης που έχει μοναδικό στόχο την διάσωση της Ελλάδας και την παραμονή της στον Δυτικό κόσμο. Αναλαμβάνοντας πολλές φορές το πολιτικό κόστος με την λήψη δύσκολων μέτρων με σκοπό την όσο πιο γρήγορα απαγκίστρωση μας από τα μνημόνια, δημιουργείται η ανάγκη στήριξης του έργου της. Δεν είναι σε κανέναν ευχάριστο η παράταξη μας να ψηφίζει μέτρα τα οποία θίγουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Παρόλα αυτά η κρισιμότητα της κατάστασης μας οδηγεί στην δύσκολη θέση να στηρίξουμε τις επιλογές της».


Ε:Πρόεδρος στην Τοπική Οργάνωσης πόλεως Ρόδου της Ν.Δ, της μεγαλύτερης οργάνωσης στην περιοχή μας...Ποια είναι η αλήθεια τα συναισθήματα που γεννά αυτή η ευθύνη;

Α:Η Τοπική Οργάνωση της Ρόδου είναι η μεγαλύτερη οργάνωση της Δωδεκανήσου καταλαμβάνοντας σε πληθυσμό το μεγαλύτερο ποσοστό των εγγεγραμμένων μελών της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό. Αποτελεί τον πυλώνα του κόμματος και στο παρελθόν έχει αναδείξει σημαντικά στελέχη που έγραψαν την δική τους ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου. Υπήρξα εκλεγμένος μέλος της ΤΟ επί τρεις θητείες και έχω ζήσει την εξέλιξη της μέσα από διάφορες πολιτικές καταστάσεις και γεγονότα κάτι το οποίο με έχει κάνει να δεθώ με το κύτταρο αυτό του κόμματος. Μετά από μια σειρά ζυμώσεων που έλαβαν χώρα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές μου προτάθηκε από αρκετά στελέχη παλιά αλλά και νεότερα να διεκδικήσω αυτή την φορά την προεδρία της Τοπικής Επιτροπής  γεγονός που από μόνο του με έφερε αντιμέτωπη με την τεράστια εύθηνη που αντιπροσώπευε η πρόταση αυτή. Βιώνουμε όλοι μας τις συνέπειες της κρίσης και μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι οι απαιτήσεις από τον οποιονδήποτε ασχολείται με τα κοινά είναι τεράστιες, πόσο μάλλον όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη της μεγαλύτερης Οργάνωσης του νομού ενός κυβερνητικού κόμματος. Έχοντας όμως πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των καταστάσεων που ζούμε θα παλέψουμε όλοι μαζί για να προσεγγίσουμε το βέλτιστο στην επίλυση των προβλημάτων.

Ε: Σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για τη Νέα Δημοκρατία, η Τ.Ο τι θα μπορούσε να κάνει;

Α:Η εποχή χαρακτηρίζεται πράγματι κρίσιμη για την Νέα Δημοκρατία λόγω του ρόλου που έχει αναλάβει ως κυβερνητικό κόμμα με σκοπό την διάσωση της Ελλάδας όμως αυτό που διαισθάνονται και διαπιστώνουν όλοι είναι ότι η εποχή είναι κρίσιμη για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Η πολυεπίδη κρίση που βιώνουμε έχει σαν αποτέλεσμα την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και την άρνηση των νέων να συμμετάσχουν στην οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία. Σκοπό μας είναι να διαφυλάξουμε το κύρος της οργάνωσης και το κατάλληλο περιβάλλον που θα λειτουργήσει ως ελκυστής αξιόλογων στελεχών και κυρίως νέων ανθρώπων που θα έχουν διάθεση για προσφορά. Οι αυξημένες αρμοδιότητες που προκύπτουν μέσα από τις νέες καταστατικές οδηγίες και η συμμετοχή μας στην ΝΟΔΕ μας δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης παρεμβατικότητας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας κάτι το οποίο θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε.


Ε:Φαντάζομαι οτι η ίσως η πρώτη προτεραιότητα σας θα είναι η εύρεση γραφείου για την στέγαση της Οργάνωσης...Ακόμη και στην εποχή των μνημονίων η ύπαρξη ενός κόμματος συμβαδίζει, το πρώτο, με κάποια γραφεία...

Α:Το χωρικό σημείο αναφοράς ενός πολιτικού φορέα αποτελεί προϋπόθεση για τις οποιοσδήποτε ενέργειες που πρόκειται να αναλάβει. Η ΤΕ Ρόδου έχοντας ως προτεραιότητα την αναγκαιότητα των γραφείων έχει άμεσο στόχο μετά τις γιορτές την στέγαση της οργάνωσης. Η αναγκαιότητα αυτή γίνεται μεγαλύτερη στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του κόμματος όπου θα πρέπει εκ νεου να αποκατασταθούν και επεξεργαστούν τα αρχεία της ΤΟ μετά από τις όποιες παραλήψεις παρουσιάσθηκαν κατά την διάρκεια των εκλογών.

Ε:Ορίσατε υπευθύνους τομέων αλλά μετά απο άνωθεν παρεμβάσεις ακυρώθηκαν...Γιατί;

Α:Η ΤΟ της Ρόδου παραδοσιακά ενέτασσε στους κόλπους της διακεκριμένα μέλη της τοπική κοινωνίας με σκοπό την συμβολή τους στον ρόλο της και στο σκοπό της. Σύμφωνα λοιπόν με τις καταστατικές διαδικασίες και τον  Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης του κόμματος θα σας αναφέρω επιγραμματικά κάποια σημεία που περιγράφουν τον σκοπό της ΤΟ :
«Κύρια αποστολή της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης είναι η συνεχής και άμεση πολιτική παρέμβαση στην τοπική κοινωνία του δήμου. Για τον σκοπό αυτό επιδιώκει την ενθάρρυνση της ενεργού ενασχόλησης των πολιτών µε τα δηµόσια πράγµατα, µε βάση τις αρχές των συµµετοχικών διαδικασιών και της διαβούλευσης, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην καταγραφή των προβληµάτων της περιοχής και στην επεξεργασία και υλοποίηση δράσεων που αποβλέπουν στην οικονοµική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξή της, καθώς και στην αναβάθµιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος.

Κύριο καθήκον της Δηµοτικής Τοπικής Οργάνωσης είναι η προώθηση και προβολή των ιδεολογικών αρχών και των πολιτικών θέσεων του κόµµατος στην περιοχή ευθύνης της. Για τον σκοπό αυτό επιδιώκει, µεταξύ άλλων, την ένταξη στους κόλπους της όσο το δυνατόν περισσότερων µελών και µεριµνά για την συµµετοχή και δραστηριοποίηση των µελών της, καθώς και των φίλων και ψηφοφόρων του κόµµατος, στους κάθε είδους φορείς της τοπικής κοινωνίας».»

Έχοντας ως οδηγό τον σκοπό της οργάνωσης και αντιλαμβανόμενη την ανάγκη της συμμετοχή όσο περισσοτέρων αξιόλογων επιστημόνων στην επιτροπή καθιστώντας όπως προείπα ελκυστή πολιτικοποιημένων ατόμων ορίσαμε σαν τοπική οργάνωση ένα αριθμό διακεκριμένων πολιτών με σκοπό να συμβάλουν στο έργο τόσο της τοπικής επιτροπής όσο και στο έργο των υπεύθυνων θεματικών τομέων της ΝΟΔΕ. Έχοντας δυστυχώς ακόμα κατάλοιπα παλαιοκομματικών νοοτροπιών που θέλουν το κόμμα κλειστό κάποια στελέχη από την Ρόδο οδήγησαν τα κεντρικά των Αθηνών να συμμετέχουν μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία με την παρέμβαση τους όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στα γεγονότα που διαβάσαμε στον τύπο. Η προσωπική μου θέση αναφορικά με τον ρόλο που πρέπει να παίξει η ΤΕ είναι η ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το πλήγμα που έχει υποστεί το πολιτικό σύστημα και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο.

Ε:Το επόμενο χρονικό τα κόμματα και τοπικά θα ασχοληθούν με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές..Σε μια τέτοια διαδικασία μια Τ.Ο τι ρόλο έχει;

Α:Η νέα δομή των οργάνων και κυρίως της ΝΟΔΕ δημιουργεί τις συνθήκες συμμετοχής των ΤΟ στην λήψη αποφάσεων που αφορούν όχι μόνο την χωρική ενότητα την οποία εκπροσωπούν αλλά και αποφάσεων που αναφέρονται σε γενικότερα θέματα. Οι επόμενες εκλογές αυτοδιοίκησης που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καταρχήν για τον τόπο και στην συνέχεια για το κόμμα αποτελούν την πρώτη δοκιμασία των οργάνων σε επίπεδο εκλογικού αποτελέσματος. Η ΤΟ οργάνωση εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρο συμμετέχει μεταφέροντας τις θέσεις των στελεχών της ΤΕ τελική στην λήψη αποφάσεων της ΝΟΔΕ γεγονός που δημιουργεί την συνευθήνη στις όποιες επιλογές θα γίνουν τελικά.


Ε:Σε μια εποχή που ο μέσος πολίτης βιώνει έντονα την κρίση στο πετσί του, πως υποδέχεται" αλήθεια τη Νέα Δημοκρατία που ασκεί, σε μεγάλο βαθμό, την κυβερνητική πολιτική;

Α:Η Νέα Δημοκρατία έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης που έχει μοναδικό στόχο την διάσωση της Ελλάδας και την παραμονή της στον Δυτικό κόσμο. Αναλαμβάνοντας πολλές φορές το πολιτικό κόστος με την λήψη δύσκολων μέτρων για την κοινωνία αλλά απαραίτητων για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με σκοπό την όσο πιο γρήγορα απαγκίστρωση μας από τα μνημόνια, δημιουργείται η ανάγκη στήριξης του έργου της από όλους όσοι καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Δεν είναι σε κανέναν ευχάριστο η παράταξη μας να ψηφίζει μέτρα τα οποία θίγουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Παρόλα αυτά η κρισιμότητα της κατάστασης μας οδηγεί στην δύσκολη θέση να στηρίξουμε τις επιλογές της.
Ε:Πως θα είναι η συνεργασία σας με την ΝΟΔΕ αλλά και τους βουλευτές του κόμματος σας;

Α:Προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του κόμματος είναι συνεργασία τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο οργάνων. Η συνεργασία μας είναι η απαραίτητη για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον τόπο.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...