Σκηνικό «πολέμου» στήθηκε μεταξύ Κρήτης και Κύπρου

Σκηνικό «πολέμου» έχει στηθεί μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου με πολεμικά πλοία, ελικόπτερα, μαχητικά, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα να έχουν χωρίσει τη θαλάσσια περιοχή σε τομείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σκάφη του εχθρού πριν αυτά κτυπήσουν.

Από την Τρίτη ένωσαν τις αεροναυτικές δυνάμεις τους η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν εχθρική απειλή στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται στο σενάριο της άσκησης "Noble Dina". Μετά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στην Κύπρο και τα όσα δρομολογούνται με υποθαλάσσιους αγωγούς στην περιοχή, κρίνεται ο συγκεκριμένος τομέας πολύ σημαντικός.  

Μέχρι το 2010 στην άσκηση "Noble Dina" που είχε άλλο σενάριο, συμμετείχε η Άγκυρα και το Τελ- Αβίβ.. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν. Κυρίαρχο ρόλο αναλαμβάνει η Ελλάδα και το Ισραήλ με άλλες «απειλές» να έχουν να αντιμετωπιστόύν στην άσκηση.

Επίσης στην κοινή αυτή άσκηση προστέθηκε και η Αμερική.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της "Noble Dina" είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος και οι δολιοφθορές που μπορούν να προκαλέσουν εχθρικά υποβρύχια. Θα διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα και συμπεριλαμβάνει εκτεταμένη συμμετοχή των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των τριών χωρών.

Σε ένα από τα σενάρια της άσκησης θα κληθούν οι συμμαχικές δυνάμεις να προστατεύουν και τη Σούδα.

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει μία φρεγάτα με το ελικόπτερο που φέρει, ένα υποβρύχιο (ΠΡΩΤΕΥΣ) μία πυραυλάκτο, μία κανονιοφόρος και δυνάμεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. ΟΙ Η.Π.Α. συμμετέχουν με ένα αντιτορπιλικό ενώ από το Ισραήλ ένα υποβρύχιο κλάσης Dolphin, μία κορβέτα κλάσης Sa'ar 5, δύο σκάφη Sa'ar 4.5 και η μονάδα ειδικών δυνάμεων "Snapir".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Ελλάδας, έχουν διενεργήσει παρόμοιες ασκήσεις με την Τουρκία και το Ισραήλ το 1998-2009 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, με την επωνυμία "Reliant Mermaid", αλλά ακυρώθηκαν όπως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέστειλε τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ το 2010, μετά τα γεγονότα στο πλοίο Mavi Marmara. Από τότε, το Ισραήλ έχει εισέλθει σε μια περίοδο εντατικοποίησης των στρατιωτικών δεσμών με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πέρυσι συμμετείχαν, στην ίδια ετήσια άσκηση από ελληνικής πλευράς το υποβρύχιο "Παπανικολής", η φρεγάτα "Σπέτσαι", αεροσκάφη και ελικόπτερα που σταθμεύουν στην Κρήτη.

Γ.Κοκ.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/337107/skhniko-polemoy-sththhke-metaksy-krhths-kai-kyproy#ixzz2xEjb6MZF

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...