Σημεία και τέρατα - Του Θάνου Ζέλκα

“Σύμφωνα με την Δίωξη Ηλεκτρονιού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε εμπλεκομένων χρηστών του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς και μίας εταιρείας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πληρωμές μέσω paypal με σκοπό τη θέαση live streaming υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τις Φιλιππίνες. Δυο από τους εμπλεκομένους είναι αστυνομικοί, οι οποίοι με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.” - από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Το πρώτο μεγάλο κακό αυτής της είδησης είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν για να δουν ένα τόσο ειδεχθές θέαμα. Κάτι τόσο άσχημο, τόσο κακό, τόσο αφύσικο που ξεπερνά τα όρια και της πιο νοσηρής φαντασίας. Το δεύτερο κακό είναι ότι η εγκεφαλική αυτή ασθένεια που ονομάζεται παιδοφιλία δεν κάνει διακρίσεις και χτυπάει ακόμα κι αυτούς οι οποίοι θα έπρεπε να είναι συνειδητά στην απέναντι όχθη, προστάτες δηλαδή των απανταχού κακοποιημένων.

Δυστυχώς για πρώτη ίσως φορά δεν μπορώ να ταξινομήσω στο μυαλό μου ποιο απ' τα δύο αυτά κακά είναι μεγαλύτερο. Το γεγονός ότι κάποιοι διεγείρονται με την κακοποίηση αθώων πλασμάτων ή ότι ανάμεσα σ' αυτούς που ορκίζονται να υπηρετούν το νόμο και τους πολίτες υπάρχουν τέρατα μεταμορφωμένα; Κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως 800 διαπιστευμένοι παιδόφιλοι που συνελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες του συστήματος. Δηλαδή δεν φτάνει που η ίδια η φύση του εγκλήματος είναι η πλέον αποκρουστική, δεν μας αρκεί που τα μιάσματα αυτά έχουν παρεισφρύσει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, έχουμε και μια διάτρητη νομοθεσία που δεν μπορεί να μας προστατέψει απόλυτα από το καρκίνωμα.

Αν υπάρχει κάποιος δείκτης που μετράει τη σήψη της κοινωνίας, μετά και την τελευταία αυτή είδηση νομίζω ότι έχει χτυπήσει ήδη κόκκινο. Πόσο πιο κάτω μπορούμε να πάμε ακόμα; Πόση ανωμαλία μπορούμε να αντέξουμε σιωπηλά και αδιαμαρτύρητα; Θαρρείς πως άνοιξε ένας μεγάλος υπόνομος και βγήκαν τα λύματα στους δρόμους πλημμυρίζοντάς μας αηδία. Σατανιστές, παιδόφιλοι, τόνοι ναρκωτικών έτοιμοι να θερίσουν νέους ανθρώπους, μισαλλοδοξία, φανατισμός, κηρύγματα μίσους. Τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να καταλάβουμε ότι το πάμε λάθος;

Είναι η οικονομική κρίση που μας έχει αφοπλίσει; Είναι η απωλεσθείσα οικονομική ευμάρεια των παλαιότερων ετών που τροφοδοτεί την αδιαφορία μας ή μήπως είναι κάτι βαθύτερο; Είναι κάποιο είδος ρεβανσισμού ή κοινωνικού καννιβαλισμού που δημιουργεί μια ψευτοϊκανοποίηση ότι εφόσον δεν μπορούμε να είμαστε εμείς καλά ας υποφέρουν όλοι; Δεν γνωρίζω την απάντηση και ειλικρινά είμαι πολύ περίεργος να τη μάθω, προκειμένου να μπορέσω να αποκρυπτογραφήσω κι άλλα ιδιόμορφα φαινόμενα.

Αυτή τη στιγμή απαιτείται να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον υπαρκτό κίνδυνο. Δεν χρειάζεται υπερβολή. Χρειάζεται σωστή και έγκριτη ενημέρωση με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι καλύτερο να έχουμε υποψιασμένα αλλά ασφαλή παιδιά, παρά κακοποιημένα και βορά των κτηνανθρώπων και των εμπόρων της ντροπής.

Χρειάζεται επίσης να ξυπνήσουμε τα κοιμώμενα αντανακλαστικά μας και να μην στρουθοκαμηλίζουμε κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε ένα έγκλημα. Η αδιαφορία για το κακό που βρήκε το γείτονα μπορεί να αποβεί μοιραία όταν το ίδιο κακό θα έρθει ενισχυμένο στην πόρτα μας. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα.

Μεγαλώσαμε σε μια εποχή που έμαθε να κυνηγά το γρήγορο κέρδος, να φορτώνει τις ευθύνες αλλού και να μην εμβαθύνει στην ουσία των πραγμάτων. Δεν είναι εύκολο να αντιστρέψουμε τους όρους του παιχνιδιού, ιδίως όταν το χρήμα τα διαφεντεύει όλα. Δεν έχουμε όμως και κανένα δικαίωμα να αφήσουμε τις επόμενες γενιές στα χέρια των τεράτων. Αυτή τη μάχη πρέπει να την κερδίσουμε!
--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...