Σε τρεις δόσεις τα 6,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup

Τμηματική θα είναι η καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, όπως αποφάσισε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. με το ποσό των 6,8 δισ. να καταβάλλεται μέχρι το φθινόπωρο και τα υπόλοιπα χρήματα ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP).

Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.

Τέλος, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. H ίδια είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα προαπαιτούμενα» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, στο τέλος του έτους, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει ελαφρύ πλεόνασμα συμπληρώνοντας ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ευρωζώνη και πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν είπε ότι η χώρα μας πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση, τονίζοντας πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ στους μηχανισμούς στήριξης. Η ανακοίνωση του Eurogroup

Σε ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και την τρόικας σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές «σε καλό δρόμο» και πως η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή φορολογικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αν και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.

Ακόμη ζητεί από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε αξιόλογη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ εκφράζει επίσης την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες.

πΗΓΗ: newpost.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...