Σεμινάρια καραβομαραγκών στην Πάτμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΟΜΑΡΑΓΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

Η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς ανακοινώνει την έναρξη ενός νέου σεμιναρίου στην Πάτμο με τίτλο «Καραβομαραγκός - Τεχνικός Ξύλινων Παραδοσιακών Σκαφών» μετά την υλοποίηση δύο παρόμοιων σεμιναρίων στη Ρόδο.

Πρόκειται για μια «ζωντανή» παραδοσιακή τέχνη, που ασκείται επί χιλιετίες στον ελλαδικό χώρο και ακμάζει μέχρι και σήμερα στα Δωδεκάνησα, αναδεικνύοντας άριστους τεχνίτες καραβομαραγκούς και πανέμορφα δημιουργήματα.

Η διατήρηση της ξυλοναυπηγικής τέχνης και παράδοσης και η αναγέννησή της μέσα σε ένα εκσυγχρονιστικό πλαίσιο, αφενός είναι υποχρέωση απέναντι στην πολιτιστική μας ταυτότητα ως έθνους ναυτικού, αφετέρου αναμένεται να συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξειδικευμένων τεχνιτών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην περαιτέρω κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Από το 2013, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει την ξυλοναυπηγική στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το σεμινάριο υλοποιείται στα πλαίσια του έργου «Δράσεις Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης & Κατάρτισης στα Δωδεκάνησα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  και απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους +16 ετών στην Πάτμο που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μυστικά της ναυπηγικής παραδοσιακών σκαφών (σχεδίαση, κατασκευή, ναυπήγηση, επισκευή, υλοποίηση συστημάτων πρόωσης και ιστιοφορίας ξύλινων παραδοσιακών σκαφών).

Η εκπαίδευση αποτελείται από θεωρητικό μέρος με εισηγητή των Δρ. Κώστα Δαμιανίδη, Αρχιτέκτονα με εξειδίκευση στα «Ελληνικά Παραδοσιακά Σκάφη και Ναυπηγική» και πρακτικό μέρος από τους καταξιωμένους ξυλοναυπηγούς: κ.  Σώζων Καμίτση, και κ. Κωνσταντίνο Χωριανόπουλο.

Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων θα έχει συνολική διάρκεια 60 ωρών, θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη (θεωρητικό μέρος  17:00-19:30, στον πολιτιστικό σύλλογο "Η ΠΑΤΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ" & πρακτική 9:00-11:30, στις εγκαταστάσεις PATMOS MARINE) και η περίοδος υλοποίησης είναι 21/03-11/5/2022.

Στη συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσει και Β' κύκλος, εφόσον υπάρχει αντίστοιχη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και μετά την επιτυχή παρακολούθηση και την περάτωση του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Αιτήσεις συμμετοχής ενδιαφερόμενων στη σελίδα του ΚΕΚ www.kek-gennimatas.gr

Φωτογραφικό υλικό

tilemaxos

tilemaxos

kalopitas

kalopitas

Προτάσεις Verena

Στα πληττόμενα χωριά της Θεσσαλίας επισκέφθηκε η οργάνωση «Γιατροί Καρδιάς» και έδωσε είδη πρώτης...
Σε ενα κατάμεστο ΡΟΔΟΝ έγινε η παρουσίαση του συνδυασμού του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και...
ΜΝΜ προς πολλούς αποδέκτες (απλές σκέψεις) ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΥΜΕΝΗΣ...
Μια προσωπική περιπέτεια, στη φάση της αρχικής ιατρικής αντιμετώπισης και της σχολαστικής...