Σαμαράς: Συντεχνία των βολεμένων η ΕΡΤ

Σφοδρή επίθεση εναντίον των δυνάμεων που θέλουν να κρατήσουν την χώρα στο παρελθόν και να ανατρέψουν την μεταρρυθμιστική δυναμική, αλλά και εναντίον των συντεχνιών που έχουν μετατρέψει την ΕΡΤ σε σύμβολο της αδιαφάνειας και της σπατάλης αναφέρθηκε ο πρωθυποργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στο 9ο τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

«Είχαμε ΕΡΤ αλλά δεν είχαμε δημόσια τηλεόραση», τόνισε ο κ. Σαμαράς και διεμήνυσε: «Τα προνόμια τέλος, η διαφάνεια τέλος, η σπατάλη τέλος».

Υπερασπιζόμενος την απόφασή του να κλείσει την ΕΡΤ προωθώντας την αντικατάσταση της Δημόσιας Τηλεόρασης και τη δημιουργία ενός νέου φορέα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «χωρίς τέτοιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις η χώρα θα βουλιάξει».

«Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι σήμερα συγκρούονται δύο διαφορετικές νοοτροπίες. Απο τη μια πλευρά αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τόπο και από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης: «Οι δικές μας ιδέες είναι πανανθρώπινες. Μιλάμε για ελευθερία, αξιοπρέπεια, δημοκρατία και εξωστρέφεια. Στον αντίποδα οι αντίπαλοί μας προτάσσουν την σκοπιμότητα και την υποκρισία», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Σαμαράς φωτογραφίζοντας τον κ. Τσίπρα για τον οποίο είπε:«Κάποιοι έβριζαν την ΕΡΤ ως φασιστική και ο κ. Τσίπρας την έλεγε εργαλείο προπαγάνδας της μνημονιακής κυβέρνησης και τώρα ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος».

Ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον του συνόλου των δυνάμεων της αριστεράς λέγοντας ότι με την συνδικαλιστική τους δράση διώχνουν επιχειρήσεις και «αδιαφορούν που κλείνουν οι επιχειρήσεις. Αδιαφορούν ακόμα και όταν κλείνουν εφημερίδες και κανάλια και διώχνονται ακόμα και δικοί τους εργαζόμενοι. Και ύστερα διαμαρτύρονται. Εμείς θέλουμε δημόσια τηλεόραση αλλά με αξιοκρατία».

Ο πρωθυποργός τόνισε ότι το νέο μεταρρυθμιστικό κίνημα που προωθεί η κυβέρνηση του δεν έχει παραταξιακή λογική και είναι μονόδρομος. «Χωρίς πρωτοβουλίες η χώρα θα βουλιάξει και τις πρωτοβουλιές αυτές πρέπει να τις στηρίξει η κοινωνία» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε « Ο κόσμος μας ρωτούσε: θα μπορέσετε να διαλύσετε τις συντεχνίες, έχετε την τόλμη; ή θα διστάσετε; Τώρα δίνουμε την απάντηση στον κόσμο».

Τί δήλωσαν συγκεκριμένοι υπουργοί για την ΕΡΤ

Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη,

«Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές.

Αυτή είναι η σαφής εντολή που δόθηκε στην Κυβέρνηση μόλις πριν ένα χρόνο.

Αυτή την εντολή εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός με την απόφαση για την εξυγίανση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο, λειτουργικό φορέα ενημέρωσης.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια και οι θυσίες του ελληνικού λαού τεράστιες. Χρειάζεται όλοι να δείξουμε αποφασιστικότητα, τόλμη και πνεύμα συνεργασίας.

Να βάλουμε το συμφέρον της χώρας, πάνω από το ατομικό ή κομματικό συμφέρον.

Να σταθούμε, δυνατοί και αποφασισμένοι, στο ύψος των περιστάσεων».

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης,

«Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ένα απαραίτητο βήμα για να «αποδράσει» η χώρα από παθογένειες και αγκυλώσεις που την καθήλωναν για δεκαετίες. Ο εξορθολογισμός, η οικονομική εξυγίανση, η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι προσδιοριστικά στοιχεία του ρόλου μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μίας νέας δημόσιας τηλεόρασης, με αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Στόχος είναι ακριβώς η αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης, ώστε να γίνει πιο ποιοτική, πιο λειτουργική, πιο ανταγωνιστική. Και φυσικά αντικειμενική και ανεξάρτητη.

Η μεταρρύθμιση για μία νέα, σύγχρονη, δημόσια τηλεόραση είναι παράλληλα και μία συμβολική κίνηση: δείχνει την πραγματική βούληση να ξεφύγουμε από το χθες που όλους μας πλήγωσε και να κερδίσουμε το Αύριο της Ελπίδας.

Αυτός είναι άλλωστε ο υπέρτατος στόχος τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις εθνικής ευθύνης οφείλουν να υπηρετούν».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης

«Η απόφαση για τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενός εξορθολογισμένου, νοικοκυρεμένου και εξωστρεφούς οργανισμού, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη.

Σήμερα, που όλοι σηκώνουμε το βάρος για την υπέρβαση της χειρότερης μεταπολεμικής κρίσης και απαιτούνται ριζικές τομές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα δεν μπορεί να παραμένουν αναχρονιστικά πρότυπα διαχείρισης. Και η ΕΡΤ ταυτίστηκε, διαχρονικά, με αναξιοκρατία και κακοδιαχείριση, που πλήρωναν οι πολίτες της χώρας μας κάθε μήνα.

Χρόνια τώρα, πολιτικοί - με προεξάρχοντες εκείνους της Αριστεράς, δημοσιογράφοι, αναλυτές και απλοί πολίτες εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή τους για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Χρόνια τώρα πλήθος κόσμου ζητούσε μια καλύτερη δημόσια τηλεόραση, ζητούσε να πιάνει τόπο κάθε ευρώ που δαπανά για αυτή. Όλοι φώναζαν, αλλά κανείς δεν έκανε το παραμικρό.

Επιτέλους, μπαίνει μπροστά το εγχείρημα της εξυγίανσης της ΕΡΤ και η δημιουργία ανοικτής, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα και σε συντεχνιακές πρακτικές, αλλά, κατά τα πρότυπα μεγάλων δικτύων, θα υπηρετεί την αντικειμενική, πολυφωνική ενημέρωση και τον πολιτισμό υπό την ευθύνη ανεξάρτητης υπερκομματικής αρχής.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με συναίσθηση ευθύνης και πολιτική τόλμη ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και καλούνται όλοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η πορεία ανάκαμψης και σταθερότητας που έχει μπει η χώρα».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης

«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έχει ένα στόχο: Να αποτρέψει τα χειρότερα για τη χώρα και να τη βάλει σε ένα ασφαλές λιμάνι. Μέχρι τώρα έγινε κατορθωτό να μπουν στο περιθώριο τα σενάρια grexit, να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να προκληθεί και πάλι επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Η ελπίδα και πάλι ανθίζει, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και ένα βασικό εργαλείο είναι να αλλάξουμε το κράτος και τις δομές του και από ένα ελλειμματικό γίγαντα να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος που να σέβεται τους πολίτες και να ανταποκρίνεται στις θυσίες τους.

Επομένως, με αφορμή την ΕΡΤ το ερώτημα που πρέπει όλοι να απαντήσουμε είναι μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα. Άλμα στο κενό αγκαλιά με το χθες, ή πορεία προς τα εμπρός; Και σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι.

Εν προκειμένω, είναι σαφές ότι δεν καταργείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίθετα αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Οι συνθήκες απαιτούν σταθερότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος διότι πολύ απλά υπηρετούν το συμφέρον των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων».

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η πατρίδα μας διέρχεται τα τελευταία χρόνια μία βαθύτατη κρίση, η οποία έλαβε τη μορφή υπαρξιακής αγωνίας και την έφερε στο χείλος του γκρεμού. Η Ελλάδα μόλις ένα χρόνο από σήμερα, παρά τις οδυνηρές θυσίες στα εισοδήματα των πολιτών, βρισκόταν ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ και τις ολέθριες συνέπειες που αυτή θα επέφερε.

Χάρη στην αποφασιστικότητα και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση, η κατάσταση αυτή αντιστράφηκε, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα. Στη δύσκολη αυτή πορεία οφείλουμε όλοι να μην υποκύψουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού και να στηρίξουμε τις μεγάλες αλλαγές.

Η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή δημόσια τηλεόραση που να αποτελεί πρότυπο ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται μία κρατική τηλεόραση που να σηματοδοτεί ό,τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στον τόπο. Ούτως ή άλλως, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές είναι η απαραίτητη συνθήκη για να επιβιώσει η πατρίδα». proto thema

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...