Σάββας Χατζησάββας: Ο χειμώνας που έρχεται θα έχει το χρώμα του μαύρου...Συνέντευξη στην Γνώμη

«Ο χειμώνας που πλησιάζει θα έχει δυστυχώς το χρώμα του μαύρου αν δεν αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται» δηλώνει στην Γνώμη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας και προσθέτει: «Η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή, η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη και λειτουργεί σαν απλός εντολοδόχος των απαιτήσεων της Τρόικας και των ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων. Mε το πρόσχημα δήθεν της κρίσης οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι οδηγούνται στη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. Αυτός ο χειμώνας δυστυχώς δεν θα μοιάζει σε τίποτα, με ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα».

Αναφέρεται στο μείζον ζήτημα του επιδόματος ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και δηλώνει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και μόνο με γενικό ξεσηκωμό μπορούν να ανατραπούν και κάνει έκκληση σε όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής μας να συστρατευθούν μαζί με το Ε.Κ.Ρ γιατί όπως λέει αφορά όλη την κοινωνία..Απευθύνεται ιδιαίτερα στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής και ζητά να δείξει στη πράξη το ενδιαφέρον του με αφορμή το επίδομα ανεργίας. «Από λόγια έχουμε χορτάσει. Οι πάντες θα κριθούν από τη στάση τους, τις πράξεις τους και την αποτελεσματικότητά τους. Οι εργαζόμενοι έχουν και μνήμη και κρίση και όταν έρθει η ώρα θα αποδώσουν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου υπό την προϋπόθεση να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή, θα δίνει απασχόληση στους εργαζόμενους και θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τον χειμώνα. «Αν όμως η επιμήκυνση γίνει για να επιδοτηθούν απλά οι ξενοδόχοι για να φέρουν τουρίστες, να τους κλείσουν στα ξενοδοχεία με το σύστημα ALL INCLUSIVE και να ωφεληθούν μόνο αυτοί, ενώ στην τοπική αγορά και στους εργαζόμενους θα μείνουν μόνο η κούραση και τα «φέσια», τότε εγώ λέω απλά, να λείπει το βύσσινο» συμπληρώνει ο κ. Χατζησάββας και μάλλον έχει δίκιο…
Απαντά στην συνεχιζόμενη πολεμική του ΠΑΜΕ κατά της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ τονίζοντας ότι πριονίζουν με τη πολιτική τους, το κλαδί πάνω στο οποίο και οι ίδιοι κάθονται.

Τελος δηλώνει ξεκάθαρα ότι η Διοίκηση του ΕΚΡ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα και θα στηρίξει όλα τα Σωματεία στους αγώνες που θα αναπτύξουν
«Καλώ τους εργαζόμενους της περιοχής να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο και όλοι μαζί ενωτικά αγωνιστικά και αποφασιστικά να δώσουμε την μάχη. Πρέπει να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν σκύβουμε το κεφάλι στη μοίρα που μας επιφυλάσσουν», καταλήγει.α

Το φθινόπωρο είναι εδώ και ο χειμώνας πλησιάζει…Τι «χρώμα» θα έχει για τους εργαζόμενους;
Ο χειμώνας που πλησιάζει δυστυχώς θα έχει το χρώμα του μαύρου, αν δεν αλλάξει άμεσα η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Οι απολύσεις στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα είναι στην καθημερινή ατζέντα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό είναι απλήρωτοι, ακόμα και τώρα που έχουμε βουλιάξει από τουρίστες, ενώ το φαινόμενο αυτό θα πάρει ακόμα πιο εκρηκτικές διαστάσεις μετά το κλείσιμο της θερινής σεζόν. Πολλά ξενοδοχεία, αφού ξεζούμισαν κυριολεκτικά τους εργαζομένους τους στο φουλ της σεζόν, ετοιμάζουν απολύσεις από το τέλος Σεπτέμβρη. Χιλιάδες συνάδελφοί μας, αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα πάρουν επίδομα ανεργίας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό, που μόνο αισιόδοξους δεν μπορεί να μας κάνει. Και βέβαια σε γενικότερο επίπεδο, όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, με την εφαρμογή και του νέου μνημονίου που έρχεται. Δυστυχώς η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή, η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη και λειτουργεί σαν απλός εντολοδόχος των απαιτήσεων της Τρόικας και των ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων. Mε το πρόσχημα δήθεν της κρίσης οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι οδηγούνται στη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. Αυτός ο χειμώνας δυστυχώς δεν θα μοιάζει σε τίποτα, με ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.

Έχετε «σηκώσει» το θέμα με το επίδομα των ξενοδοχοϋπαλλήλων…Ελπίζετε ότι κάτι θα βγει;
Το θέμα της τροποποίησης του νόμου 3986/2011, που καταργεί ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας, από την στιγμή που ψηφίστηκε. Ήδη για το 2012 καταφέραμε να μην εφαρμοστεί και οι συνάδελφοί μας πήραν πέρυσι ανεργία. Όμως από την 1/1/2013 ο νόμος είναι σε πλήρη εφαρμογή και θα τον βρουν μπροστά τους όσοι καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στον ΟΑΕΔ, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Επειδή έχουμε παρατηρήσει έναν εφησυχασμό από τους εργαζόμενους, ότι κάποιος με ένα μαγικό τρόπο θα λύσει το θέμα και ο νόμος αυτός τελικά δεν θα εφαρμοστεί, ξαναφέραμε με ένταση το ζήτημα στη δημοσιότητα. Εμείς δεν καλλιεργούμε καμία αυταπάτη στους εργαζόμενους. Τα πράγματα είναι δύσκολα και μόνο με γενικό ξεσηκωμό μπορούν να ανατραπούν. Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα όμως δεν θα μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η πλειοψηφία της διοίκησης και εγώ προσωπικά δεν θα καταθέτουμε τα όπλα. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, για να τροποποιηθεί αυτός ο νόμος. Όσοι καλλιεργούν ηττοπάθεια στις τάξεις μας και θεωρούν ότι όλα είναι προαποφασισμένα και δρομολογημένα, έχουν σοβαρές ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένους θεωρώ μόνο τους αγώνες που δεν δίνονται. Κάνω έκκληση σε όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής μας να συστρατευθούν μαζί μας. Η επιτυχία του αγώνα για το επίδομα ανεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, γιατί αφορά ολόκληρη της κοινωνία. Τώρα θα φανεί ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι σφυρίζουν αδιάφορα, όταν το σπίτι του διπλανού τους καίγεται.

Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που θέλει να προωθήσει η Περιφέρεια πως την βλέπετε;
Είμαστε καταρχήν θετικοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια, που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή, θα δίνει απασχόληση στους εργαζόμενους και θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τον χειμώνα. Έχουμε ήδη επεξεργαστεί συγκεκριμένες θέσεις για το θέμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και θα τις καταθέσουμε στην Περιφέρεια το επόμενο διάστημα. Προκαταβολικά όμως σας λέω ότι εμείς δεν θα συμφωνήσουμε να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, στους παράνομους, ανασφάλιστους εργαζόμενους και στους λεγόμενους μαθητές. Δεν δεχόμαστε επίσης να καταλήξουν τα χρήματα από την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας στις τσέπες των ξενοδόχων με το πρόσχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Κανένας δεν μπορεί να κάνει πολιτική με εισφορές των εργαζομένων. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να υπηρετήσει συνολικά την ανάπτυξη της περιοχής με απασχόληση ντόπιων εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, με κατανάλωση ντόπιων προϊόντων και με διάχυση του παραγόμενου πλούτου σε όλη την κοινωνία. Αν πρόκειται απλά να επιδοτήσουμε τους ξενοδόχους, για να φέρουν τουρίστες, να τους κλείσουν στα ξενοδοχεία με το σύστημα ALL INCLUSIVE και να ωφεληθούν μόνο αυτοί, ενώ στην τοπική αγορά και στους εργαζόμενους θα μείνουν μόνο η κούραση και τα «φέσια»,τότε εγώ λέω απλά, να λείπει το βύσσινο.

Αλήθεια ποια είναι η στάση του πολιτικού προσωπικού της περιοχής απέναντι στα προβλήματα «βουνό» των εργαζομένων;
Η σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης του Ε.Κ.Ρ. ακολουθεί., από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, μια σταθερή πολιτική. Έχει ανοιχτές τις πόρτες του Ε.Κ.Ρ. Είναι πάντα στη διάθεση όποιου πραγματικά θέλει να ενημερωθεί και να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων της περιοχής. Οι πάντες είναι ενήμεροι για τα προβλήματα των εργαζομένων και τις θέσεις του Ε.Κ.Ρ. Η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού της περιοχής μας στα λόγια εκφράζουν την κατανόηση και τη συμπαράστασή τους στα αιτήματά μας. Κάθε ένας όμως εντάσσει αυτή τη συμπαράστασή του στις γενικότερες στρατηγικές του πολιτικού σχηματισμού στον οποίο ανήκει , ή τους προσωπικούς του σχεδιασμούς. Δίνεται σήμερα η ευκαιρία στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής μας, Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Δήμαρχο, καθώς και στα τοπικά στελέχη των κομμάτων να αποδείξουν στην πράξη αν είναι στο πλευρό των εργαζομένων της περιοχής μας παίρνοντας ξεκάθαρη θέση και προωθώντας ο κάθε ένας από την δική του θέση λύση στο ζήτημα με το επίδομα ανεργίας. Από λόγια έχουμε χορτάσει. Οι πάντες θα κριθούν από τη στάση τους, τις πράξεις τους και την αποτελεσματικότητά τους. Οι εργαζόμενοι έχουν και μνήμη και κρίση και όταν έρθει η ώρα θα αποδώσουν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Βλέπουμε ότι συνεχίζεται η αντιπαράθεση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Ε.Κ.Ρ με το ΠΑΜΕ…Γιατί;
Η παράταξή μου, που έχει την πλειοψηφία της διοίκησης του Ε.Κ.Ρ., δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Αντίθετα είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε κάθε διαφορετική άποψη. Δεν ακολουθούμε πολιτική αποκλεισμών και δεν διαχωρίζουμε τους εργαζόμενους ανάλογα με την κομματική ή τη συνδικαλιστική τους τοποθέτηση. Σεβόμαστε όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και δίνουμε βήμα σε όλους, στις συναντήσεις και τις συγκεντρώσεις μας. Έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης τοπικά τόσο με την ΔΑΚΕ, όσο και με την Αυτόνομη Παρέμβαση. Όσο για τη στάση του ΠΑΜΕ έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη, ότι ακολουθεί τη γραμμή του διαχωρισμού των εργαζομένων σε συνεπείς αγωνιστές και σε δήθεν << πουλημένους και συμβιβασμένους>>, πιστεύοντας ότι έτσι θα κρατήσει τις δυνάμεις του, που κάθε μέρα φυλλορροούν.
Οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη σε όσους διασπούν το κίνημα, δυστυχώς όμως γυρίζουν την πλάτη συνολικά στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, όταν βλέπουν να γίνονται ξεχωριστές συγκεντρώσεις, ή όταν καθημερινά βομβαρδίζονται με ανακοινώσεις, που απαξιώνουν θεσμούς όπως είναι η ΓΣΕΕ η Ε.Κ.Ρ. Η στάση του ΠΑΜΕ ευνοεί αντικειμενικά το σύστημα και τους εργοδότες, που και εκείνοι μέσα από τους μηχανισμούς που διαθέτουν, συκοφαντούν τα σωματεία και «λασπώνουν» τα συνδικαλιστικά στελέχη. Είναι απαράδεκτο ακόμα και σήμερα με τα τόσα προβλήματα, οι τελευταίες ανακοινώσεις του τοπικού ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ να καταφέρονται με το τόσο μένος – θα έλεγα με μίσος – ενάντια στη διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. ανακηρύσσοντάς την περίπου σαν τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό των εργαζομένων. Με τη στάση τους αθωώνουν την κυβέρνηση και τους εργοδότες για τις πολιτικές που εφαρμόζονται και στρέφουν την αγανάκτηση των εργαζομένων σε λάθος δρόμο. Οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους και το κίνημα, και πριονίζουν με τη πολιτική τους, το κλαδί πάνω στο οποίο και οι ίδιοι κάθονται. Αντί να ασχολούνται μαζί μας, καλό θα είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους για τη προσφορά τους στο κίνημα και τους εργαζόμενους. Ας λειτουργήσουν τα σωματεία, στα οποία έχουν την πλειοψηφία, που δυστυχώς τα έχουν μετατρέψει σε <<σωματεία σφραγίδες>> η στην καλύτερη περίπτωση τα χρησιμοποιούν σαν μηχανισμούς έκδοσης ανακοινώσεων και ψηφισμάτων , καθ’ υπαγόρευση του πολιτικού τους φορέα
Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε του εργαζόμενους μακριά από κομματικές εξαρτήσεις, εργοδοτικά συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις, χωρίς αποκλεισμούς και ανούσιους διαχωρισμούς. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν αυτή μας τη στάση και μας εμπιστεύονται. Απόδειξη γι’αυτό είναι η μαζική τους συμμετοχή σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε, αλλά και το γεγονός ότι το κτίριο του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς όλων των εκδηλώσεων των σωματείων του Ιδιωτικού άλλα και του Δημόσιου τομέα, καθώς και του συνόλου των επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων της περιοχής μας.  Αφήνουμε τους συναδέλφους του ΠΑΜΕ να ζουν στο δικό τους μικρόκοσμο της ιδεολογικής καθαρότητας και της κομματικής απομόνωσης .

Πως θα κινηθεί το Ε.Κ.Ρ το επόμενο διάστημα;
Όπως ανέφερα και παραπάνω το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για τους εργαζόμενους της περιοχής μας αλλά και της χώρας. Ετοιμάζεται νέος γύρος σκληρών και βάρβαρων μέτρων. Ήδη έχουν αναγγελθεί νέες απολύσεις στον στενό και ευρύτερο τομέα. Στο στόχαστρο θα βρεθούν ξανά και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Μετά την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του νερού πολύ φοβάμαι ότι θα ανοίξει και για την περιοχή μας νέος κύκλος απολύσεων και διαθεσιμοτήτων. Το θέμα των δημοτικών αστυνόμων είναι μπροστά μας.
Οι απολύσεις εκπαιδευτικών και το κλείσιμο η συγχώνευση σχολικών μονάδων είναι ήδη σε εξέλιξη. Η τεχνική εκπαίδευση αποδυναμώνεται με τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών να οδηγούνται στην λύση της Ιδιωτικής Τεχνικής εκπαίδευσης. Το μεγάλο θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ και το μέλλον της ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ και των εργαζομένων της είναι ανοικτό. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο και τα γενικότερα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι μπροστά μας. Η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας σε συνδυασμό με τους απλήρωτους εργαζόμενους δημιουργούν επίσης ένα εκρηκτικό μείγμα. Όλα αυτά απαιτούν από το Ε.Κ.Ρ να όρθιο και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων των συνταξιούχων και των ανέργων.

Από την ερχόμενη Τετάρτη, 11/09/2013 ξεκινούμε μαζί με το Σωματείο Ξενοδ/λων, εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων με επισκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά που έχουν τους περισσότερους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Θα πραγματοποιήσουμε επίσης επισκέψεις σε μεγάλες Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και θα συναντηθούμε με τους εργαζόμενους. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αφυπνιστούν και να ξεσηκωθούν ενάντια στην πολιτική που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και στερεί από τα παιδιά μας την ελπίδα και υποθηκεύει το μέλλον τους. Και βέβαια η Διοίκηση του ΕΚΡ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα και θα στηρίξει όλα τα Σωματεία στους αγώνες που θα αναπτύξουν. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία ενημέρωσης προς όλους τους φορείς της περιοχής μας από τους οποίους θα ζητήσουμε να στηρίξουν και να βάλουν πλάτη στους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι της περιοχής μετρούν τους φίλους και συμμάχους τους.  Η ένταση των προβλημάτων και η επίθεση που δεχόμαστε είναι τέτοια που δεν δικαιολογεί απουσίες. Κανένας δεν μπορεί με οποιαδήποτε δικαιολογία να απουσιάζει από αυτό το προσκλητήριο του Ε.Κ.Ρ. Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Καλώ τους εργαζόμενους της περιοχής να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο και όλοι μαζί ενωτικά αγωνιστικά και αποφασιστικά να δώσουμε την μάχη. Πρέπει να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν σκύβουμε το κεφάλι στη μοίρα που μας επιφυλάσσουν. Όλοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε και να επιβάλλουμε μια άλλη πολιτική για την κοινωνία και τον ανθρωπο.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...