Σάββας Χατζησάββας: Οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει! Πρέπει οι εργαζόμενοι να μείνουν όρθιοι

«Ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Σάββας Χατζησάββας τη μεγάλη συμμετοχή στην πρόσφατη ετήσια τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων και δηλώνει ότι η σημερινή Διοίκηση του θα συνεχίσει τους αγώνες για τους εργαζόμενων γιατί όπως σημειώνει «μαγικές λύσεις» δεν υπάρχουν. Αναφέρεται στο επεισόδιο που έγινε από ένα στέλεχος του ΠΑΜΕ και καλεί τον εν λόγω φορέα να απομονώσει όσα μέλη της,   με τραμπουκισμούς και υβριστικές συμπεριφορές,   προσπαθούν να δηλητηριάσουν και να διασπάσουν τους εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σάββας Χατζησάββας μιλά για την κατάσταση στο χώρο εργασίας στην περιοχή μας και τα λέει όλα σε μια φράση του… «Οι εργοδότες έχουν στην κυριολεξία ξεσαλώσει»! Και συμπληρώνει: «Ελαστικές μορφές απασχόλησης, τετράωρα, εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι της περιοχής μας.
Μέσα από τη γενική θέση ότι  με το μνημόνιο έχουν καταργηθεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα που προέβλεπαν οι Συλλογικές Συμβάσεις, οι εργοδότες έχουν μετατρέψει σε ζούγκλα την αγορά εργασίας».
Πως απαντά το Ε.Κ.Ρ απέναντι σε αυτήν την «λαίλαπα»; «Το Εργατικό Κίνημα οφείλει να μείνει όρθιο να αντιπαλέψει  αυτή την πολίτική.   Να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους,  τους άνεργους τους συνταξιούχους για να περιορίσει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Να δημιουργήσει δομές αλληλεγγύης και στήριξης όσων  έχουν ανάγκη όπως η   Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών που δημιουργήσαμε ενώ σε  συνεργασία  με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στήσαμε ένα δίκτυο συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών,  για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».
Κάνει έκκληση προς την ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ρόδου να συστήσει στα μέλη της,  να μην μετακινήσουν εργαζόμενους από άλλες χώρες μαθητές η μη και να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης στο ντόπιο δυναμικό ιδιαίτερα στους νέους μας. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε στην ίδια βάρκα και αν αυτή βουλιάξει θα μας παρασύρει όλους».
Ο κ. Χατζησάββας συνεχίζει να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση για τους 63 απολυμένους της ΔΕΥΑΡ ενώ καλεί όλους τους υποψηφίους σε δήμο και περιφέρεια να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στα σημαντικά ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους.



1. Τι σηματοδοτεί για τους εργαζόμενους η συνέλευση των αντιπροσώπων που
είχατε ως Εργατικό Κέντρο πριν από λίγες ημέρες;

Η ετήσια τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων του Ε.Κ.Ρ δεν ήταν μια τυπική διαδικασία. Παρουσιάσαμε  τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του 2013 και συζητήσαμε τον προγραμματισμό για το 2014. Παρουσίασα τις δράσεις της διοίκησης που στην ουσία ήταν και δράσεις των σωματείων της δύναμής μας,  αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος στον οποίο πήραν μέρος αρκετοί αντιπρόσωποι και στο τέλος με μεγάλη πλειοψηφία  εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις μας. Πρέπει εδώ να πω ότι στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 90 αντιπρόσωποι σε σύνολο 142 αριθμός πολύ μεγαλύτερος από άλλα συνέδρια που δεν ήταν  εκλογικά και αυτό καταρρίπτει τους ισχυρισμούς κάποιων παρατάξεων ότι κάναμε το συνέδριο εργάσιμη μέρα για να μην έχουμε συμμετοχή. Αντίθετα αυτό που συνέβη είναι ότι οι αντιπρόσωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και έδωσαν για άλλη μια φορά <ψήφο εμπιστοσύνης >  στην σημερινή διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. Εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων τις περιοχής μας και τους καλούμε να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων γιατί μόνο με συμμετοχή και αγώνες μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.




2. Υπήρξαν και παρατράγουδα στη συνέλευση...Που τα αποδίδετε;

Σε όλη τη προηγούμενη περίοδο αντιμετωπίσαμε από το ΠΑΜΕ,   στείρα κριτική,  συκοφαντικές επιθέσεις και  διασπαστικές ενέργειες με χωριστές συγκεντρώσεις. Οι απόντες λοιπόν από τη ζωή και τη δράση του Ε.Κ.Ρ μπροστά στην αδυναμία τους να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα απέναντι σε ένα κατά γενική ομολογία πλούσιο σε δράσεις, εκδηλώσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις απολογισμό  και βλέποντας ότι οι αντιπρόσωποι τους γύρισαν την πλάτη, προσπάθησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα με στόχο να διαλύσουν το συνέδριο. Έφτασαν  στο σημείο να καταψηφίσουν ακόμα και τον οικονομικό απολογισμό ο οποίος όχι μόνο έκλεισε με θετικό  ταμειακό υπόλοιπο άλλα είμαστε από τα ελάχιστα Εργατικά Κέντρα που  δεν  έχουμε καμιά οφειλή στους υπαλλήλους  μας,  στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς στη ΔΟΥ και στους προμηθευτές μας. Αυτό μάλιστα  έγινε τη στιγμή που  η κυβέρνηση έκλεισε τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και κόπηκε για το 2013 η επιχορήγηση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Είναι φανερό ότι οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ έχουν συνηθίσει να λειτουργούν στο προστατευμένο και κλειστό περιβάλλον που τους προσφέρει ο κομματικός και παραταξιακός τους χώρους,  όπου τα αξιώματα μοιράζονται με διορισμό,  επικρατεί η άκρατη αποδοχή της κεντρικής κομματικής γραμμής και κάθε διαφορετική άποψη δεν είναι ανεκτή. Αδυνατούν να αποδεχτούν ότι τα συνδικάτα έχουν κανόνες λειτουργίας που καθορίζονται από τα καταστατικά τους τα οποία  προβλέπουν,  συγκεκριμένες  διαδικασίες και στα οποία  λειτουργεί η  αρχή της δημοκρατικής λήψης των αποφάσεων. Λυπάμαι μόνο που νέοι άνθρωποι όπως ο συνάδελφος που δημιούργησε το επεισόδιο,  δεν έχει επίγνωση τις ιστορίας του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και δεν σέβεται όχι μόνο τον χώρο αλλά και τα πρόσωπα που διαχρονικά τον υπηρέτησαν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα σημερινά στελέχη της διοίκησης αλλά και συναδέλφους από τη δική του παράταξη που τώρα έχουν αποχωρήσει. Εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά να αγωνιζόμαστε για να υπάρξει ενωτική και κοινή δράση όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων,  με σεβασμό στις  διαφορετικές  απόψεις,  γιατί πιστεύουμε ότι ο εχθρός είναι εκτός  των τειχών.  Ο αγώνας είναι δύσκολος και πολλές φορές άνισος και γιαυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης και τις αντιπαράθεσης. Καλέσαμε με ανακοίνωση μας  την ηγεσία του ΠΑΜΕ  να απομονώσει όσα μέλη της,   με τραμπουκισμούς και υβριστικές συμπεριφορές,   προσπαθούν να δηλητηριάσουν και να διασπάσουν τους εργαζόμενους δίχως μέχρι σήμερα να έχουμε ανταπόκριση.   

3. Πως έχει διαμορφωθεί το εργασιακό τοπίο στην περιοχή μας; Οι άνεργοι και
οι απασχολησιμοι είναι περισσότεροι από τους κανονικά εργαζόμενους;

Έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής μας. Οι εργοδότες επικαλούμενοι δήθεν την κρίση, αλλά και εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών  έχουν κυριολεκτικά <<ξεσαλώσει>>. Ελαστικές μορφές απασχόλησης, τετράωρα, εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι της περιοχής μας.
Μέσα από τη γενική θέση ότι  με το μνημόνιο έχουν καταργηθεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα που προέβλεπαν οι Συλλογικές Συμβάσεις, οι εργοδότες έχουν μετατρέψει σε ζούγκλα την αγορά εργασίας. Ο κάθε ένας ερμηνεύει αυθαίρετα τους νόμους και τελικά αυτοί που την πληρώνουν είναι οι πιο αδύνατοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι.  
Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να  συνυπολογίσουμε και τις χιλιάδες ανέργους που πιέζουν την αγορά εργασίας για να καταλάβουμε ποια είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Η ανεργία ιδιαίτερα των νέων με αυξημένα προσόντα ξεπερνά και στην περιοχή μας το 60%.  Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα πιο τραγική, αφού υπάρχουν στη περιοχή μας χιλιάδες παράνομοι αλλοδαποί εργαζόμενοι, που είναι τα εύκολα θύματα της εκμετάλλευσης και χρησιμοποιούνται σαν μοχλός πίεσης κατά των ντόπιων εργαζομένων. Ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία αυτό το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις  με τις χιλιάδες παράνομους δήθεν μαθητές από χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ αλλά και με μεταφερόμενους εργαζόμενους από χώρες της Ε.Ε. Έχουν δημιουργηθεί ακόμα και ειδικά γραφεία τα οποία διαφημίζονται και στις τοπικές εφημερίδες για να μετακινούν αυτούς εργαζόμενους.






4. Το εργατικό κίνημα συνεχίζει να είναι αμυνόμενο στις επιθέσεις σε
διάφορα επίπεδα...Για πόσο ακόμη;
 
Όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική των απολύσεων, της κατάργησης των Σ.Σ.Ε, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, δυστυχώς οι αγώνες μας θα έχουν αμυντικό χαρακτήρα. Καθημερινά δεχόμαστε επιθέσεις που δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε στην αντεπίθεση και να απαιτήσουμε βελτίωση των όρων εργασίας μας. Βλέπουμε σε μια νύχτα να διαλύονται θεσμοί όπως ο ΕΟΠΥΥ και να απολύονται οι εργαζόμενοι σε αυτόν, να κλείνουν κερδοφόροι και χρήσιμοι οργανισμοί όπως η ΕΡΤ, να ξεπουλιέται για ένα κομμάτι ψωμί η δημόσια περιουσία( βλέπε Ελληνικό), να παραδίνονται ζωτικής σημασίας υποδομές όπως τα λιμάνια και τώρα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας σε ιδιώτες και τόσα άλλα. Το Εργατικό Κίνημα οφείλει να μείνει όρθιο να αντιπαλέψει  αυτή την πολίτική.   Να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους,  τους άνεργους τους συνταξιούχους για να περιορίσει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Να δημιουργήσει δομές αλληλεγγύης και στήριξης όσων  έχουν ανάγκη.
Εμείς στο Εργατικό Κέντρο λειτουργούμε ήδη την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών,  ενώ σε  συνεργασία  με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στήσαμε ένα δίκτυο συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών,  για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα,  σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης(ασφαλιστική νομοθεσία), εργασιακών σχέσεων, απασχόλησης και κατάρτισης.  Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναδεικνύεται  η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της ύπαρξης των συνδικάτων γιατί μόνο με οργάνωση,  αγώνα και αλληλεγγύη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε.


5. Με τους 63 απολυμένους της ΔΕΥΑΡ τι γίνεται; Κάποιοι φοβούνται ότι θα
ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για άλλους εργαζόμενους...
    
Οι συνάδελφοί μας της πρώην ΔΕΥΑΙ είναι θύματα μιας κατάστασης για την οποία οι ίδιοι, δεν έχουν καμιά ευθύνη. Είχαμε εδώ και πολλά χρόνια επισημάνει το πρόβλημα αλλά δυστυχώς,   όσοι μπορούσαν να δώσουν έγκαιρα  οριστικά λύση δεν το έκαναν , με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι να είναι όλα αυτά τα χρόνια  <όμηροι> πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής μας. Ακόμα και όταν ψηφιζόταν ο περίφημος νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν υπήρξε πρόβλεψη για αυτούς  του συναδέλφους,  όπως έγινε με την ΔΕΚΡ και το ΡΟΔΑ παρά το γεγονός ότι εμείς είχαμε  τότε κρούση των κώδωνα του κινδύνου. Σήμερα πρέπει να δοθεί ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ  στο πρόβλημα των συναδέλφων μας. Η ταλαιπωρία τους οικονομική και ψυχική πρέπει άμεσα να τελειώσει. Η πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος της και να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος αυτών και των οικογενειών τους. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα να επανέλθουν στη δουλειά τους.
Σε μια πολιτισμένη χώρα όπως θέλει να λέγεται η πατρίδα μας δεν μπορεί να τιμωρούνται για τα λάθη και τις παραλείψεις  κρατικών λειτουργών εργαζόμενοι,  που όλα αυτά τα χρόνια προσέφεραν τίμια και φιλότιμα τις υπηρεσίες τους, και  που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία μιας Δημοτικής  επιχείρησης που δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.




6. Στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων πως διαμορφώνονται τα πράγματα;

Αν και είμαστε μπροστά στο άνοιγμα της νέας  τουριστικής  περιόδου, ακόμα  υπάρχουν  εκατοντάδες απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι από πέρυσι. Καθημερινά ο πρόεδρος του σωματείου και εγώ βρισκόμαστε στην Επιθεώρηση Εργασίας και στα δικαστήρια προσπαθώντας να βοηθήσουμε αυτούς τους εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι και φέτος θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά ελπίζω ότι  θα επαναπροσληφθεί το σύνολο των ντόπιων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Θέλω να πιστεύω επίσης  ότι οι ξενοδόχοι της Ρόδου θα τιμήσουν την υπογραφή τους και θα εφαρμόσουν την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,  που πρόσφατα υπογράφτηκε,  που προβλέπει συγκεκριμένους όρους αμοιβών και εργασίας καθώς και  την  επαναπρόσληψη του αυτού προσωπικού και να μην έχουμε εντάσεις και τριβές όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Κάνω  έκκληση στην ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ να συστήσει στα μέλη της,  να μην μετακινήσουν εργαζόμενους από άλλες χώρες μαθητές η μη και να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης στο ντόπιο δυναμικό ιδιαίτερα στους νέους μας.
Πρέπει  να συνειδητοποιήσουμε  όλοι,  ότι  (εργαζόμενοι και εργοδότες),  βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα και αν αυτή βουλιάξει θα μας παρασύρει όλους στο βυθό. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Σωματείο ΞΕΝ/ΛΩΝ και το Ε.Κ.Ρ θα είναι εδώ να προστατεύσει με όλους τους τρόπους τα δικαιώματα των εργαζομένων.  Έχουμε και τα όπλα και τη δύναμη να το κάνουμε.



7.Σε λίγο θα μπούμε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τι θα ζητήσετε από τους επικεφαλής των συνδυασμών.

Εμείς είμαστε ένας φορέας που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας.
 Θεωρούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα σύμμαχο θεσμό και είναι αυτονόητο ότι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε αυτό τον χώρο. Όσοι   ασχοληθούν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές   θα πρέπει οι ίδιοι να πιστεύουν ότι  η τοπική αυτοδιοίκηση  είναι   θεσμός  λαϊκής εξουσίας που υπάρχει για να υπηρετεί  τις ανάγκες των κατοίκων και του τόπου μας και όχι να λειτουργεί σαν <ατζέντης>  εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.
Θα ζητήσουμε να πάρουν ξεκάθαρη και σαφή θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι,  να τοποθετηθούν για τα ζητήματα της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων, να πάρουν θέση για τη διάλυση των δομών υγείας, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών όπως είναι το νερό η καθαριότητα οι  κοινωνικές δομές κλπ.
Θα πρέπει να μας πείσουν ότι έχουν ένα διαφορετικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής που θα δίνει δυνατότητες να αναπτυχθούν εκτός από τον τουρισμό και ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας. Να ξεφύγουμε από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού που κρατά σε ομηρία το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής μας.  Για μας η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού,  θα πρέπει να λειτουργεί σαν στρατηγείο που θα συντονίζει και θα κινητοποιεί όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται η  κοινωνία από τις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης και της ΤΡΟΙΚΑΣ.  Να μην λειτουργεί σαν απλός εντολοδόχος και εκτελεστής των κυβερνητικών αποφάσεων.  Να είναι με  δυο  λόγια,  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και όχι απλή ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Εμείς θα ακούσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις τους και σίγουρα δεν θα δώσουμε σε κανένα  λευκή επιταγή.  Οι εργαζόμενοι έχουν χορτάσει από λόγια υποσχέσεις.
Όλοι θα κριθούν στην πράξη και εκ του αποτελέσματος.


ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΡ

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Γνωμη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...