Την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων, καθώς καταγράφονται πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρεσιών και παρανομιών, που φθάνουν μέχρι σε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών, ζητούν τα μέλη της «Ομπρέλας», ενός δικτύου ενεργών πολιτών και συλλογικών φορέων της Ρόδου, που έκαναν σήμερα την επίσημη πρώτη εμφάνιση τους στα ΜΜΕ του νησιού.
«Υπάρχει τρομακτική έξαρση των αυθαιρεσιών. Νεαροί εκδιώκονται από διάφορους «φουσκωτούς», από την κεντρική παραλία της Ρόδου, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα διαμορφώνονται και σε άλλες παραλίες» δήλωσε ο Ιάκωβος Γρύλλης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου.
Η «Ομπρέλα» μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 600 υπογραφές πολιτών που ζητούν να τεθεί το θέμα των αυθαιρεσιών προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
«Τα πολιτικά όργανα δεν έχουν άποψη;» αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Γρηγοριάδης Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, που έθεσε και μια σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως αν συμβαδίζει η προσπάθεια να μετατραπεί η Ρόδος σε ένα βιώσιμο τουριστικό προορισμό μέσω του Rhodes Co-Lab της TUI, με τις καταπατημένες παραλίες.
«Υπάρχει μια σταδιακή υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και μια έντονη προσπάθεια ιδιοποίησης του. Ζητάμε την εφαρμογή της νομοθεσίας» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου Κώστας Σχοινοχωρίτης, ενώ ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ – ECOMUSEUM Rhodos Δημήτρης Κούκουλας αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος πέρσι από μπράβους στο Χαράκι. «Με ενοχλεί που ο δήμαρχος Ρόδου μίλησε στην «Καθημερινή» για μειοψηφίες. Δεν είμαστε μειοψηφίες, ούτε περιθωριακοί τύποι. Ζητάμε να μπει τάξη. Αν η Πολιτεία θέλει να επιβάλλει την τάξη, μπορεί να το κάνει» είπε.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος και πρόεδρος των R.I.C.He.S., Χρήστος Μαλλιαράκης μίλησε για βαρβαρότητες στις παραλίες, για παράνομες επιχειρήσεις που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, για θέματα που σχετίζονται με την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές και για την ανάγκη να υπάρχει λελογισμένη και βιώσιμη ανάπτυξη με κανόνες.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η πολυνομία και η κακονομία που παρατηρείται, ευνοεί τα φαινόμενα των παρανομιών, τόνισε όμως ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει. «Εμείς βλέπουμε ένα μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των υπηρεσιών, που θυμίζει την παροιμία γι’ αυτόν που δεν θέλει να ζυμώσει» είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι το θέμα των αυθαιρεσιών, όπως είπε ο Ιακ. Γρύλλης, συζητήθηκε προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΤΕΕ, ενώ τα μέλη της «Ομπρέλας» συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και προγραμματίζουν κύκλο επαφών με τους βουλευτές που θα προκύψουν από τις επόμενες εκλογές και στη συνέχεια με τους υποψήφιους των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Υπάρχει η κοινωνία που αντιδρά. Ο μόνος τρόπος να έχουμε αποτέλεσμα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» κατέληξαν τα μέλη της «Ομπρέλας».
ΠΗΓΗ: ertnews.gr