Ριζοσπαστική Αριστερά: Ανατροπή σε Ελλάδα και Ευρώπη - Άρθρο του Νεκτάριου Σαντορινιού στο EcoLeft

Οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία των Ευρωπαίων πολιτών να ανατρέψουν τις πολιτικές λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Οι προσπάθειες της διαπλοκής στην Ελλάδα να περιορίσουν την ήττα τους με πολιτικά μορφώματα τύπου «58» και «Ποτάμι» δεν μπορούν να αποτρέψουν τη συντριβή τους.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελληνική αλλά και για την Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ένα σημείο καμπής όπου θα αναμετρηθούν οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις με την ριζοσπαστική αριστερά. Η μάχη, φυσικά, δε θα είναι εύκολη. Αν στην Ελλάδα το αποτέλεσμα προδιαγράφεται συντριπτικό υπέρ της ριζοσπαστικής αριστεράς, δεν μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι δυνάμεις της αριστεράς αποκτούν πολύ αργά το βηματισμό τους. Είναι σίγουρο ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (οι ομόσταυλοι του Σαμαρά) και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (οι ομόσταυλοι των Βενιζέλου και Κουβέλη) θα προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να αποτρέψουν το ρεύμα ανατροπής που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως, ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ανίκητος. Η λιτότητα που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη είναι μια πολιτική που έχει εξαθλιώσει τους λαούς και ιδιαίτερα τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου.  Οι πολίτες της Ευρώπης έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές και να επιλέξουν το δρόμο της συνεννόησης και της αλληλεγγύης. Αυτός είναι ο δρόμος της ριζοσπαστικής αριστεράς!

Από την άλλη, οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό ορόσημο για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων στην Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ και η συντριβή των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων στην εθνική πολιτική σκηνή. Οι δυνάμεις του μνημονίου δεν μπορούν να αποτρέψουν την ήττα τους σε αυτές τις εκλογές και προσπαθούν να τη διαχειριστούν ώστε να μην τους οδηγήσει την επόμενη μέρα σε εθνικές εκλογές. Συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια είναι οι δυνάμεις της διαπλοκής που προσπαθούν μέσα από τα κυρίαρχα συστημικά ΜΜΕ να αποτρέψουν τη συντριβή. Σε αυτή τη διαχείριση, κρίσιμο παράγοντα θα αποτελέσει ο λεγόμενος μεσαίος χώρος. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι προοδευτικοί άνθρωποι αυτού του χώρου, που νοιώθουν προδομένοι από την κεντροαριστερά, θα στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων που προσπαθούν να παραπλανήσουν με διάφορα τρικ. Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ε. Βενιζέλο δε μπορεί πλέον να πείσει ότι μπορεί να καλύψει αυτό τον χώρο αφού, έχοντας μετατραπεί σε ουρά της ΝΔ, επιλέγει να μη συμμετέχει στις ευρωεκλογές προκριμένου να αποτρέψει μια εκλογική συντριβή. Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει καταφέρει να πείσει τους Έλληνες πολίτες για τη σοβαρότητα της πολιτικής της πρότασης και έχει απαξιωθεί στις συνειδήσεις του προοδευτικού κόσμου με τη συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση της καταστροφής.

Κατανοώντας αυτό το πολιτικό κενό, οι διαπλεκόμενοι εταίροι της εξουσίας ανακάλυψαν τους 58, μια εξ’ αρχής θνησιγενής πολιτική κίνηση, αφού ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονταν πρόσωπα που διαχειριστήκαν την εξουσία και εφάρμοσαν τις νεοφιλελέυθερες πολιτικές την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Όταν τελικά διαπίστωσαν ότι ούτε και αυτή η κίνηση τους «βγαίνει», ανακοινώθηκε από τον δημοσιογράφο, που κατ’ εξοχήν έχει υπηρετήσει τα συστημικά ΜΜΕ, τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, το «Ποτάμι». Αν κανείς διαβάσει την ιδρυτική διακήρυξη αυτής της πολιτικής κίνησης, θα διαπιστώσει ότι στην ουσία δεν λέει τίποτα για την καπιταλιστική κρίση, για την ταξική διάσταση του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης που οδήγησε την Ευρώπη ως εδώ, παρά μόνο περιορίζεται σε μια δημοσιογραφικού τύπου καταγραφή και μια απολίτικη προσπάθεια εκμετάλλευσης της αγανάκτησης των πολιτών. Δεν προτείνει καμία ουσιαστική λύση και περιορίζεται στο κλασσικό «όλοι μαζί», λες και οι πολιτικές επιλογές δεν έχουν ταξικά χαρακτηριστικά όπου μία τάξη ευνοείται και άλλες αδικούνται κατάφορα.

Η ριζοσπαστική αριστερά οφείλει σήμερα να πυροδοτήσει την ανατροπή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Οφείλει να πείσει τους πολίτες ότι η μόνη διέξοδος πρέπει να στοχεύει στο τέλος της λιτότητας, στην επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας, στην αναχαίτιση του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και στην προώθηση της αλληλεγγύης των λαών ενάντια στην «αλληλεγγύη του κεφαλαίου».

Η ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας είναι εφικτή. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να στηρίξουμε την ανατροπή σε Ελλάδα και Ευρώπη.

*Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό»,

Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...