Πόσο κοστίζει ένα θαύμα - Του Θάνου Ζέλκα

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ

“Ένα κοριτσάκι πήρε τον κουμπαρά του κι άδειασε το περιεχόμενο. Μέτρησε τρεις φορές τα κέρματά του, για να μην κάνει κανένα λάθος. Ήταν ένα δολάριο και 11 σέντς. Πήρε τα κέρματα και πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς. Ο φαρμακοποιός, εκείνη την στιγμή, μιλούσε με ένα καλοντυμένο κύριο και δεν πρόσεξε την μικρή. Το κοριτσάκι έκανε κάποιο θόρυβο με τα πόδια του, αλλά τίποτε. Τότε πήρε ένα από τα κέρματά της και το χτύπησε πάνω στο γραφείο του.
- Τι θέλεις; Τη ρωτά -κάπως εκνευρισμένος- εκείνος. Δεν βλέπεις ότι μιλώ με τον αδελφό μου, που έχω χρόνια να τον δω; Τότε η μικρή, του είπε:
- Θέλω να σου μιλήσω για τον αδελφό μου που είναι πολύ άρρωστος και θέλω να αγοράσω ένα θαύμα!
- Συγγνώμη, της απάντησε αυτός, αλλά δεν πουλάμε θαύματα.
Ξέρετε, είπε το κοριτσάκι, ο αδελφός μου έχει κάτι στο κεφάλι του που μεγαλώνει, κι ο μπαμπάς μου λέει ότι μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει. Λοιπόν, πόσο κάνει ένα θαύμα για να το αγοράσω. Έχω χρήματα...
Ο αδελφός του φαρμακοποιού, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την συζήτηση, ρώτησε την μικρή τι είδους θαύμα χρειαζόταν ο αδελφός της.
- Δεν ξέρω. του απάντησε με μάτια βουρκωμένα. Εκείνο που ξέρω είναι, ότι χρειάζεται εγχείρηση και ο μπαμπάς δεν έχει τα χρήματα. Γι' αυτό, θέλω να πληρώσω εγώ, με τα δικά μου χρήματα.
Στην ερώτηση του καλοντυμένου κυρίου, πόσα λεπτά έχει, η μικρή του απάντησε: «Ένα δολάριο και 11 σέντς, κι αν χρειασθούν και άλλα θα τα βρω».
- Τι σύμπτωση, χαμογέλασε ο καλοντυμένος κύριος. Είναι το ακριβές αντίτιμο για ένα θαύμα, για ένα μικρό αδελφό. Ένα δολάριο και 11 σεντς! Πήρε τα λεπτά, έπιασε την μικρή απ' το χεράκι, και της είπε:
- Πάμε μαζί στο σπίτι σου για να δω τον αδελφό σου και τους γονείς σου και να κάνουμε το θαύμα.
Ο καλοντυμένος κύριος ήταν ο Κάρτον Άρσμποργκ, ο γνωστός νευροχειρουργός. Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο μικρός αδελφός επέστρεψε στο σπίτι του υγιής.
- Η εγχείρηση ήταν ένα αληθινό θαύμα, ψιθύρισε η μαμά. Απορώ! Πόσο θα κόστισε!
Η μικρούλα χαμογέλασε. Ήξερε ακριβώς πόσο κοστίζει ένα θαύμα: «Ένα δολάριο και 11 σέντς, συν την πίστη ενός μικρού παιδιού ...”

Την παραπάνω ιστορία μου την έστειλαν πριν από πολλά χρόνια στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο. Ήταν η πιο πρωτότυπη και παράλληλη η πιο συγκινητική ιστορία που διάβασα ποτέ. Στο μέχρι τώρα ταξίδι της ζωής μου κάθε φορά που τη διαβάζω συγκινούμαι όπως την πρώτη φορά, γιατί κάθε φορά που τυχαίνει να τη διαβάσω κάποιος αγαπημένος μου έχει φύγει από κοντά μου.

Δυστυχώς κι αυτή τη φορά κάποιος έφυγε αλλά το ξέρω πως δεν θέλει να θρηνήσουμε την απώλειά του γιατί όλη του τη ζωή την έβλεπε σαν μια πλάκα, προσπαθώντας να αναλύσει το πιο ασήμαντο γεγονός με το βαθύτερο φιλοσοφικό στοχασμό και αντιμετωπίζοντας τα κατά τους λοιπούς σοβαρά με τον χειρότερο αριστοφανικό σαρκασμό.

Βρεθήκαμε όλοι οι φίλοι του να τον συνοδέψουμε στην τελευταία του κατοικία και ο καθένας μας θυμήθηκε απο μια ιστορία. Όλοι μας θυμώσαμε με την αυτοκτονική του αμέλεια αλλά στο τέλος παραδεχτήκαμε μέσα από την απώλειά του ότι ακόμα κι αυτός ο ήλιος που ανατέλει καθημερινά είναι πολύτιμος και είμαστε τόσο αχάριστοι που δεν μπορούμε να τον απολαύσουμε σκεπτόμενοι αριθμητικά προβλήματα. Και κάπου εκεί κατανοήσαμε πόσο δίκιο μπορεί να είχε αυτός ο μποέμ τύπος που αρνιόταν να πάρει τη ζωή στα σοβαρά γιατί ήξερε πολύ καλά σε αντίθεση με όλους μας πόσο γρήγορα μπορεί να τελειώσει.

Ξέρουμε ότι κι εκεί που πας θα ανακατέψεις το σύμπαν αλλά πρέπει να ξέρεις κι εσύ ότι θα μας λείψεις...


Από τη στήλη “ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ” στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

tilemaxos

tilemaxos

kalopitas

kalopitas

Προτάσεις Verena

Μεγάλωσα μέσα στην αγάπη των ζώων και κυρίως των σκύλων, που υπήρξαν συντροφιά μου σε πολύ δύσκολα...
O γνωστός Ροδίτης ορθοπεδικός Μανώλης Σαρικάς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη "Αρχή...
Σε συνέντευξη του προς το Verena.gr ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βαίος Καλοπήτας που κατέρχεται...
ΜΝΜ προς πολλούς αποδέκτες (απλές σκέψεις) ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΥΜΕΝΗΣ...