Πόσο ανοιχτά είναι τα μικρόφωνα στο Karpathos FM; Του Μανώλη Δημελλά

Πόσο ανοιχτά είναι τα μικρόφωνα στο KarpathosFM;

 Στο δημοτικό ραδιόφωνο Καρπάθου, έφτασε ο κόμπος στο χτένι.  

Η μοναδική εκπομπή σχολιασμού και επικαιρότητας, των Θανάση Μιτσινίγκου και Γιώργου Χατζηκουτσού, φαίνεται να γίνεται η αρχή μιας αναγκαστικής νέας πορείας. Αφορμή η προτελευταία εκπομπή και το επιλεγμένο ηχητικό κομμάτι καθώς και οι σχολιασμοί  για τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά με θέμα το δωρεάν wi-fi. Οι παρουσιαστές μάλιστα σύγκριναν το δωρεάν δίκτυο του νησιού,  που δεν είναι παρά υποσχέσεις και παχιά λόγια.

Οι αιτίες όμως είναι πολύ πιο βαθειές, αφού αρκετοί διαφωνούν, ακόμη και με τις λαϊκές μουσικές επιλογές, αλλά κυρίως με τη μέθοδο, που οι συγκεκριμένοι μουσικοί παραγωγοί κάνουν το  πρόγραμμα τους.

Ενοχλεί ο τρόπος που σχολιάζουν την επικαιρότητα και τελικά επιλέγουν να επικοινωνήσουν με τους Καρπάθιους. Όμως η κύρια και ουσιαστική αιτία φαίνεται να είναι η συμμετοχή του Γιώργου Χατζηκουτσού σε διπλό ρόλο. Και σχολιαστής αλλά και ενεργός τοπικός πολιτικός.  Είναι άλλωστε και ο πρόεδρος του ΚΟΠΑΠ, δηλαδή ο υπεύθυνος του δημοτικού ραδιοφώνου σύμφωνα με τον νόμο, αλλά πιάνει και το μικρόφωνο! Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτή η δυάδα στηρίζει εθελοντικά και παθιασμένα την ενημέρωση και προσπαθεί. Όσο για τον κ. Χατζηκουτσό, και αυτός θα κριθεί στις εκλογές.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης κ. Λάμπρος, πήρε θέση διαφώνησε και έφτασε σε κάθετη ρήξη. Πρότεινε τον συνολικό σχεδιασμό προγράμματος για να μην υπάρχουν άλλα παρατράγουδα. Και πράγματι το δημοτικό ραδιόφωνο δεν ανήκει σε καμμιά παράταξη, τα μικρόφωνα του πρέπει να είναι ανοιχτά σε απόψεις, θέσεις ακόμη και τις φιλοδοξίες του κάθε Καρπάθιου. Αρκεί να είναι λόγος που να σέβεται κυρίως τα αυτιά και την νοημοσύνη των ακροατών και να είναι μοιρασμένος ισότιμα και δίκαια σε όλους.

Αν λοιπόν ο τόπος σηκώνει περισσότερες διαφωνίες, γόνιμες φωνές και απόψεις, αν υπάρξει ένα δημοκρατικό μοίρασμα, βασισμένο στους πολύπαθους κανόνες δεοντολογίας, θα ακούμε περισσότερο Καρπάθικο πρόγραμμα. Θα χαρούμε και διαφορετικά πρόσωπα να παίρνουν θέση πίσω από τα μικρόφωνα.  Μοιραία θα γεννηθούν διαφωνίες και θα ξεπεταχτούν στον αφρό τέτοιες πληροφορίες και ειδήσεις, που πολλοί θα ήθελαν να παραχώσουν μέσα στο ντουλάπι της ιστορίας.

Το σήριαλ της εκπομπής "Επί της ουσίας" φαίνεται πως έχει πολλούς φίλους, αλλά και μπόλικους άσπονδους εχθρούς.

Γιατί δηλαδή στην Κάρπαθο να μην υπάρχουν περισσότερες εκπομπές που να παρουσιάζουν τα προβλήματα του νησιού και της πατρίδας μας;

Ρωτάει με ζέση ένας φίλος που προβληματίζεται έντονα με τις δημοτικές εκλογές που ζυγώνουν. Και είναι αλήθεια, όμως φαίνεται η μισή αλήθεια. Ο Χατζηκουτσός επιμένει, πως δεν κρατούσε κλειστά μικρόφωνα στις πολιτικές κυβέντες, όμως μέχρι τώρα δεν είδαμε να ανοίγουν για τους πιθανούς εραστές του ραδιοφώνου.  Ο ίδιος ξεκαθαρίζει, "το θέμα ήταν-είναι η εθελοντική συμμετοχή, δεν υπάρχουν χρήματα για αμοιβές, ούτε για τον ηχολήπτη".

Ο έταιρος παραγωγός της εκπομπής, Θανάσης Μιτσινίγκος, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το ραδιόφωνο, θιγμένος από την στάση τόσο του κ. Λάμπρου, κυρίως και από την ηχηρή σιωπή του δημάρχου κ. Χανιώτη. Ο ίδιος περίμενε, μάταια, κάποια κάλυψη για τη συνολική εθελοντική προσφορά του.

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές ένα τόσο σημαντικό πολυεργαλείο, όπως το ραδιόφωνο δεν πρέπει να σιγήσει και σήμερα είναι μια πραγματικά χρυσή ευκαιρία, να μπούν οι κανόνες δεοντολογίας και το δημοκρατικό πλαίσιο, ώστε ο Καρπάθιος πολίτης να κερδίσει την ενημέρωση, που θα τον κάνει συμμέτοχο και όχι σιωπηλό ακροατή στα καυτά πολιτικοκοινωνικά δρώμενα.

Ας μην μείνουμε στις κουβέντες του καφενείου, υπάρχουν εκείνοι οι Καρπάθιοι που μπορούν και θέλουν, να σταθούν πίσω από το μικρόφωνο, το ζήτημα είναι να μην πάει χαμένη η ευκαιρία και να ανοίξουν για όλους οι διακόπτες. Κυρίως ας μάθουμε να ακούμε, να κρίνουμε και να κρινόμαστε.
Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...