Πως θα ανοίξει ο τουρισμός μας; Ποιούς τουρίστες περιμένουμε; Άρθρο του Δημήτρη Γάκη για τον τουρισμό στη Δωδεκάνησο στη μετά Covid εποχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Πως θα ανοίξει ο τουρισμός μας; Ποιούς τουρίστες περιμένουμε;

Άρθρο του Δημήτρη Γάκη για τον τουρισμό στη Δωδεκάνησο στη μετά Covid εποχή που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Link: https://www.efsyn.gr/node/293445

- Την κρίσιμη αυτή βδομάδα που ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τις πύλες των νησιών μας για τον τουρισμό, τα χτυπήματα από τις «επιτυχίες» του «επιτελικού» κράτους στην αγορά και τους εργαζόμενους έρχονται απανωτά, με ρυθμό καταιγίδας. Από το εσωτερικό και από τη διεθνή τουριστική αγορά. Η πορεία των εμβολιασμών στην Κω, στη Ρόδο, το λοκντάουν στην Κάλυμνο, οι άστοχες τακτικές στα νησιωτικά θέματα, που θέλουν ειδική μεταχείριση, τραυματίζουν τις όποιες προσδοκίες είχε ποντάρει στα covid-free μικρά νησιά, η άσχετη με την τουριστική πραγματικότητα της Δωδεκανήσου κυβέρνηση. Η επιλογή της μη διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, αντί για τη δυναμική έξοδο στην παγκόσμια τουριστική αγορά οδηγεί τη νησιωτική χώρα σε αδιέξοδο. Χωρίς να υπολογίσουν την κάθε ουσιαστική λεπτομέρεια, που θα κάνει τη διαφορά στην μετά την πανδημία εποχή, από την κατάλληλη προβολή των νησιών του Αιγαίου μέχρι τα ρίσκα του ανταγωνισμού από αντίστοιχους προορισμούς στο μεσογειακό νότο (κυρίως στην Ιταλία και στην Ισπανία), αδιαφορώντας για τα μεγάλα και πιο ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά, τους πυλώνες της οικονομίας στη Δωδεκάνησο, κινδυνεύουν να ανοίξουν τον τουρισμό με … κλειστά ξενοδοχεία! Την ίδια στιγμή, το πολύ-αναμενόμενο άνοιγμα των διεθνών αερομεταφορών καθυστερεί, η απόφαση των Βρετανών για την «πορτοκαλί» κάρτα, τα εμπόδια που βάζουν οι μεγάλοι παίκτες – κράτη της ΕΕ που βασίζεται ο εισερχόμενος τουρισμός στη Ελλάδα με τα «υβριδικά» πρωτόκολλα, πιστοποιητικά και διαδικασίες, εντείνουν την ανησυχία των νησιωτών για τις δυνατότητες της ΝΔ να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση που θα καθορίσει το μέλλον του τουρισμού μας στην επόμενη 10ετία.

Τα κρίσιμα ερωτήματα για το πως θα ανοίξει ο τουρισμός μας; Ποιους τουρίστες περιμένουμε, είναι η καθημερινή συζήτηση όλων μας στη Δωδεκάνησο. Και θέλουν άμεση και αξιόπιστη απάντηση. Δεν μπορεί να παίζουν με την αγωνία των νησιωτών, που ενώ έχουν κάνει όλες τις προετοιμασίες για να υποδεχθούν με ασφάλεια και με επαγγελματισμό τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι έχουν «βάλει φωτιά» στο διαδίκτυο για κρατήσεις στα σμαραγδένια νησιά του Αιγαίου, βλέπουν μπροστά τους να υψώνεται ένας φράκτης κυβερνητικής μικροπολιτικής και άγνοιας του κινδύνου που αυτή προκαλεί.

Οι νησιώτες εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι αλιείς, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ναυτικοί, οι άνθρωποι του πολιτισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλες οι πολύμορφες νησιωτικές κοινωνίες, θέλουμε κατάλληλα οργανωμένο και αποφασιστικό άνοιγμα του τουρισμού. Που να βασίζεται στις διαδικασίες και την εμπειρία της ασφαλούς φιλοξενίας που προτείνουν οι γνώστες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, με στοχευμένα μέτρα, που μέσα από δημόσιο διάλογο μαζί τους έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι τις μικροκομματικές αντι-αναπτυξιακές α λα κάρτ παρεμβάσεις της ΝΔ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

 

--

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΚΗ

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...