Πως εγινε η "επιχείρηση" ανάσυρσης του τούρκικου σκάφους στο Φαρμακονήσι...

Συνέχεια ενημέρωσης για την επιχείρηση εντοπισμού τουρκικού Α/Κ σκάφους και ανάσυρσης αγνοούμενων αλλοδαπών του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι την 20-01-2014
-Στη συνέχεια της από 07-02-2014 ανακοίνωσης και κατόπιν ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, ξεκίνησε χθες η 2η φάση, που περιελάμβανε την ανάσυρση των υπόλοιπων σορών και την ανέλκυση του τουρκικού Α/Κ σκάφους «COZNURU», στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε υπό αντίξοες συνθήκες και σε βάθος 73 μέτρων, γεγονός που την κατέστησε ιδιαίτερα δύσκολη. Στην αποστολή συμμετείχαν άνδρες της Ειδικής Ομάδας Καταδύσεων της ΜΥΑ/Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., το Φ/Θ «ΘΕΤΙΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και τρία (03) περιπολικά σκάφη και ένα (01) Ναυαγοσωστικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, μετά τη διενέργεια των δύο (02) καταδύσεων της Ειδικής Ομάδας ΜΥΑ/Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., απεγκλωβίστηκαν από το σκάφος και ανασύρθηκαν τρεις (03) σοροί, οι οποίες και μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος στη νήσο Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις σοροί ανήκουν: Η πρώτη σε γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών, η δεύτερη σε αγόρι ηλικίας περίπου 10 ετών και η τρίτη σε άρρεν βρέφος ηλικίας 1-2 περίπου ετών.

Σήμερα, έλαβε χώρα το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης, το οποίο περιελάμβανε την ανέλκυση του σκάφους. Συγκεκριμένα, η Ειδική Ομάδα ΜΥΑ/Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., καταδύθηκε και αφού προσέδεσε κατάλληλα το βυθισμένο σκάφος, πραγματοποιήθηκε η ανέλκυση του στην επιφάνεια της θάλασσας με τον τεχνικό εξοπλισμό του Φ/Θ «ΘΕΤΙΣ» του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκε η απάντληση των υδάτων από το ανελκυσθέν σκάφος, το οποίο και πρόκειται να μεταφερθεί στο λιμάνι της Λέρου.

Επισημαίνεται ότι όλη η επιχείρηση διεξήχθη παρουσία της Ανακρίτριας της Κω, καθώς και Ανώτατων Αξιωματικών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι έχουν μεταβεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, για τις εξελίξεις αυτές και την ανάσυρση των σορών έχει ήδη ενημερωθεί το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Με μια αναισθησιολόγο λειτουργεί ουσιαστικά και πάλι το νοσοκομείο Ρόδου, παρά τις υποσχέσεις για...
Όταν η θεά Τύχη σε φέρνει να συναντάς την Πανσέληνο του Αυγούστου αποχαιρετώντας μας   από τον...
Ζητήσαμε μια δήλωση του τέως δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά για την πολύκροτη δίκη για τις...
Ομόφωνα το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Κω αποφάσισε οτι είναι αθώοι για όλες τις κατηγορίες που...