Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας! Χώρα φτωχή, αλλά ενάρετος, με λαμπρά οικογενειακάς αρχάς και παραδόσεις…

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ                                      
Ταχ.Δ/νση: Τήλος
Ταχ.Κωδ : 85002
Τηλ.: 22463 60500                                       
Fax. : 22460 44320    
E mail: dimtilos@otenet.gr.                          
    
Τήλος, 16-12-2013

 
Θέμα: Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας!
«Χώρα φτωχή, αλλά ενάρετος, με λαμπρά οικογενειακάς αρχάς και παραδόσεις…»

Με δόξα και τιμή Υπεγράφησαν η 'Έγκριση πορισμάτων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό' και η 'Έγκριση τροποποίησης Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού', που αφορά το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται περιοχές  που χαρακτηρίζονται ως «Οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων». Σύμφωνα με το τελικό Σχέδιο που παρουσίασαν τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού, αυξάνεται η αρτιότητα στις εκτός σχεδίου περιοχές με πλαφόν τα 20 στρεμμ. (από 15 στρεμ), και τα 10 με 15 στρεμμ. ανά περίπτωση (από 8 στρεμμ.) στις αναπτυσσόμενες περιοχές. Ενώ όσον αφορά τους οργανωμένους υποδοχείς πρότυπου χαρακτήρα, οι συντελεστές δόμησης καθορίζονται ανάλογα με το μέγεθος της έκτασης και όχι ανάλογα με την περιοχή, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Έτσι, για έκταση από 300 έως 2.000 στρέμματα ορίζεται ως ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,05. Για έκταση από 2.000 έως 4.000 στρέμματα ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,03, ενώ για μεγαλύτερες εκτάσεις ο συντελεστής δόμησης περιορίζεται στο 0,01.
Στην (ενιαία, πλέον) κατηγορία των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών επιτρέπονται πλέον μόνο νέες μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, οργανωμένοι υποδοχείς και σύνθετα τουριστικά καταλύματα σύμφωνα με τις προβλέψεις που ισχύουν γενικότερα για τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες περιοχές.
Αναλογιστείτε λοιπόν ότι για περιοχές εκτός σχεδίου είναι απαραίτητα 20 στρέμματα γης προκειμένου να χτιστεί μία ξενοδοχειακή μονάδα. Μιλάμε λοιπόν για μία συντεταγμένη προσπάθεια εξασθένησης του μικρομεσαίου επιχειρηματία που θέλει να ασχοληθεί με τον τουρισμό, ο οποίος είναι αδύνατο να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αγορά και μόνο μιας τόσο μεγάλης έκτασης. Στα πλαίσια λοιπόν της ομογενοποίησης του τουριστικού μας προϊόντος και της δημιουργίας μίας ενιαίας τουριστικής ταυτότητας για όλη την Ελλάδα, η κυβέρνηση σπάει τις εκτός σχεδίου περιοχές σε φιλέτα των 20 στρεμμάτων, μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Έτσι, το τουριστικό μας προϊόν, με τις χιλιάδες ομορφιές, με βουνά, θάλασσες, πανίδα, χλωρίδα, πράσινο, χιονοδρομικά, δαντελωτές παραλίες, ιστορικά αξιοθέατα, αρχαία, βυζαντινή και σύγχρονη ιστορία πρέπει να σπάσει σε ενιαίες ενότητες ώστε να μην μπερδεύονται οι τουρίστες…
Επίσης, στα μικρά, «αναπτυσσόμενα» νησιά, οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις μας τελείωσαν… Προβλέπονται μόνο μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων… Στα πλαίσια αυτά, οι κατασκηνωτές στην Έριστο της Τήλου, πρέπει να διωχθούν από το νησί μας δια λιθοβολισμού! Γιατί θα ξηλώσουμε τα πάντα και στη θέση τους θα βάλουμε τζακούζι και ανάκλιντρα… Όλοι όσοι επισκέπτονται το νησί της Τήλου με σκοπό να παρακολουθήσουν από κοντά τα 100 διαφορετικά είδη πουλιών ή οι συνθέτες της biennale της Ιταλίας που στόχο έχουν να έρθουν σε επαφή με τα πρωτογενή στοιχεία της φύσης, θα μένουν τώρα σε μία έκταση 20 στρεμμάτων εκτός σχεδίου, με όλες τις ανέσεις των 5 αστέρων…
Ας αξιολογήσουμε όμως λίγο τους αριθμούς στην περιοχή μας, τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στα Δωδεκάνησα βρίσκεται το 18,4% των κλινών πανελλαδικά. Από αυτό το ποσοστό το 32% καταλαμβάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προφανώς το πλούσιο ελληνικό κράτος δεν έχει ανάγκη την συνεισφορά των επιχειρήσεων αυτών στον ελληνικό κουμπαρά. Μας συγχωρείτε αλλά αυτό αδυνατούμε να το πιστέψουμε.
Πιστεύουμε ότι σκοπίμως αφανίζεται η μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών του τουρισμού τα οποία δεν είναι απαραιτήτως ελληνικά. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, «ο ελληνικός τουρισμός χαρακτηρίζεται από την χαμηλή τιμή πακέτου για την χώρα προορισμό 646€ για το 2012 κατά άτομο». Αυτός είναι ο τρόπος για να αυξήσετε την τιμή πακέτου; Ή μήπως θέλετε να καταλήξουμε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με χαμηλούς μισθούς για τους εργαζομένους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  που δουλεύουν με φοιτητές από άλλες χώρες με μεγάλα χρέη ή με ανασφάλιστη εργασία και απειλούν με απολύσεις κάθε φορά που το κράτος θίγει με κάποιο τρόπο τα συμφέροντά τους;
Πωλείται η Ελλάδα! Και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας! Ας μιλήσουμε  καθαρά και ας μη κρυβόμαστε πίσω από όρους που υποτίθεται ότι μας επιβάλλουν.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...