Πρώτη ανατομία του εκλογικού αποτελέσματος Καρπάθου - Του Μανώλη Δημελλά

Σύμφωνα με τα τελευταία αναλυτικά στοιχεία από τη Κάρπαθο, αλλάζουν τα δεδομένα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα νέα πρόσωπα, που απαρτίζουν το (21 μελών) Δημοτικό Συμβούλιο,  φτάνουν τα 8, από τη παράταξη του μεγάλου νικητή Η. Λάμπρου. Και τα 4, από τον ηττημένο Μ. Χανιώτη, ενώ τα προτοεμφανιζόμενα πρόσωπα στο Δήμο Καρπάθου, είναι μόλις τρία. Ωστόσο ο μέσος Καρπάθιος πριμοδότησε προσωπικότητες, μακριά από πολιτικά κόμματα, έτσι επέλεξε άτομα που θεωρεί περισσότερο ικανά, για να διαχειριστούν τη τύχη της Καρπαθιακής κοινωνίας για την επόμενη πενταετία. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, φαίνεται να μετρά η επιτυχημένη προσωπική πορεία ενός ατόμου, πολύ περισσότερο από λόγια, θεωρητικές κουβέντες και προεκλογικές υποσχέσεις.

Από την νικήτρια παράταξη του νέου ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ, εκλέγονται:

1.ΤΟΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ με 459 σταυρούς (199 σταυρούς το 2010, με Π. Μηνατσή)

2. ΤΣΕΡΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 431. (239 το 2010 με Λάμπρο)

3. ΒΑΣΙΛΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 396.

4. ΚΟΣΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 378. (309 το 2010)

5. ΝΙΣΥΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 337. (357 το 2010, π. Χανιώτη)

6.ΚΡΗΤΣΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 323. (69 το 2010, Εν. Πολίτες)

7. ΛΥΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 311. (1η εμφάνιση)

8. ΣΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 299. (239 το 2010 π. Χανιώτη)

9.ΕΛΛΗΝΑΣ  ΜΗΝΑΣ   298. (127 το 2010 π. Μηνατσή)

10.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 271. ( 359  ΤΟ 2010, π. Χανιώτη)

11.ΦΡΑΓΓΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ 269.  (75 το 2010, Εν. Πολίτες)

12. ΣΑΚΕΛΛΗ ΣΟΦΙΑ 257. (1η εμφάνιση)

13. ΠΑΧΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 621 (περ. Ολύμπου, 1η εμφάνιση)

Η κάλπη αποκάλυψε τα μυστικά της και μαζί τη λαϊκή εντολή να αλλάξουν τα δεδομένα. Κύριος γνώμονας όπως προανέφερα, φαίνεται να είναι η προσωπικότητα, τα πρόσωπα κοινής αποδοχής, στηρίχθηκαν και υπερψηφίστηκαν από τους Καρπάθιους. Με κύρια σημαία την καθημερινότητα, οι ψηφοφόροι φαίνεται να κατευθύνθηκαν σε ανθρώπους που φέρνουν ελπίδα, δεν χρεώνονται επιλογές του παρελθόντος. Συνεπώς δεν προκρίνουν επαναλήψεις τέτοιων φαινομένων.

Ποιό συγκεκριμένα, από την ομάδα που στις εκλογές του 2010, είχαν επιλέξει τον Χανιώτη και τότε στρατεύτηκαν και κατέβηκαν μαζί του, αλλά σήμερα πίστεψαν και στήριξαν στον Η. Λάμπρο, μόνο σε τρεις, ανανέωσε ο Καρπαθιακός λαός την εντολή του, μειώνοντας μάλιστα  και τους προσωπικούς σταυρούς στους δύο από αυτούς, ενώ μόνο στον έναν, τον κ. Σπανό, τα ποσοστά του παρουσίασαν σημαντική άνοδο.

Δύο μονάχα, έρχονται από το ψηφοδέλτιο που είχε καταρτίσει ο Λάμπρος το 2010, όμως και αυτοί καταγράφουν άνοδο. Από  δύο εκλέγει η παράταξη του Μηνατσή, όπως και των Ενεργών Πολιτών. Μάλιστα ο γιατρός κ. Τούμα (παρ. Μηνατσή 2010) βγαίνει πρώτος σε σταυρούς στις δημοτικές εκλογές 2014.

Τέλος, εκλέγεται ένας εκλεγμένος δημ. σύμβουλος, που δεν είχε ενεργή συμμετοχή στην τελευταία αναμέτρηση του 2010 όμως ήταν παλαιότερα εκλεγμένος, και έχουμε δύο πρωτοεμφανιζόμενα, εντελώς καινούρια πρόσωπα, που μπαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου.

Συνολικά τα νέα πρόσωπα, που μπαίνουν για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την παράταξη Λάμπρου,  είναι πέντε, από τα  13 εκλόγιμα. Αρκετά ψηλό ποσοστό, που ωστόσο μαρτυρά τη θέληση του μέσου Καρπάθιου να εμπιστευτεί τους γνώριμους, και εκείνοι να προχωρήσουν σε αλλαγές, όχι όμως και σε μεγάλες ανατροπές.

Από την παράταξη Χανιώτη εκλέγονται:

1.Επικεφάλης: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ

2. ΤΣΑΜΠΟΥΝΙΕΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, με 368 ψήφους. (437 με Λάμπρο 2010).

3. ΣΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, 323 (226, στις εκλογές 2010 με Χανιώτη)

4.ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΗΛΙΑΣ, 318

5.ΛΥΡΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, 307

6.ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, 295 (397,  στις εκλογές 2010 με Χανιώτη)

7. ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, 243

8. ΝΟΥΑΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, 229. (180, στις εκλογές 2010 με Χανιώτη)

Και για αυτή, την ομάδα της αντιπολίτευσης, τα αποτελέσματα δείχνουν ψήφο μακριά από συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση.

Τρανή απόδειξη ο πρώτος σε σταυρούς δημ. σύμβουλος του Χανιώτη, ο οποίος προέρχεται από το στενό πυρήνα της παράταξης του Η. Λάμπρου. Οι τέσσερις από τους  οκτώ, είναι πρόσωπα που είχαν θέση στο προηγούμενο ΔΣ της Καρπάθου.

Στο σύνολο του αποτελέσματος, η απουσία της γυναίκας είναι φανερή. Τρεις μονάχα γυναίκες, επιλέγονται από τους Καρπάθιους, σε ένα σύνολο 21 Δημ. συμβούλων! Επίσης να επισημάνουμε ότι δύο νέοι Δημοτικοί σύμβουλοι, δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Καρπάθου.

Στην επόμενη μέρα, και τη καθημερινότητα του νησιού, μετά τους δικαιολογημένους πανηγυρισμούς στο επιτελείο του Η. Λάμπρου, ξεκίνησαν οι συζητήσεις, για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις και θα γίνουν Αντιδήμαρχοι.

Η  επιτυχία του Ηλία Λάμπρου και της ομάδας του, ανεβάζει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων από τους πολίτες. Η νέα ομάδα θα αναλάβει τον Δήμο από τη 1η Σεπτέμβρη 2014. Μέχρι τότε ο νέος Δήμαρχος, Ηλίας Λάμπρος, έχει χρόνο να καταλήξει στο περισσότερο ισχυρό σχήμα διοίκησης, και οι Καρπάθιοι, που στο παρελθόν έχουν δείξει μεγάλη υπομονή και στωικότητα σε δράσεις και αποφάσεις σίγουρα θα τον περιμένουν.

Το μεγάλο αγκάθι, το Κέντρου Υγείας του νησιού, δεν φαίνεται όμως να περιμένει.

Κάποιοι πολίτες ήδη ξεκίνησαν και προσπαθούν να οργανώσουν κινητοποιήσεις, ενώ ακόμη και η αρμόδια επιτροπή διοίκησης, κινείται με τους γνωστούς ρυθμούς χελώνας, στην ίδια κατεύθυνση.

Η πρώτη λοιπόν μεγάλη κόντρα, έρχεται από το θέμα της  περίθαλψης, και θα βγάλει στον αφρό κρυφές και φανερές πολιτικές θέσεις και γραμμές των νέων και παλιών γνώριμων της αυτοδιοίκησης.

Θα είναι το Κέντρο Υγείας του νησιού, και οι ουσιαστικές στρατηγικές, που θα επιλέξουν οι εμπλεκόμενοι, παλαιοί και νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, για να δώσουν κάποια ουσιαστική πρόταση. Να φέρουν μια αποτελεσματική λύση, σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που μέχρι σήμερα θεραπεύεται με ασπιρίνες. Η ιστορία στέκεται αμείλικτη, με θεωρίες χορηγίας και ευχαριστήρια γράμματα, δεν υπάρχουν θεραπείες και δεν σώθηκε κανένας ασθενής μόνο με την ελπίδα.

 Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...