Πρόταση Γάκη για αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος για τη Νησιωτικότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Πρόταση Γάκη για αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος για τη Νησιωτικότητα

-Την πρότασή του για την βελτίωση του άρθρου 101 του Συντάγματος σύμφωνα με τις σύγχρονες χωρικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της Χώρας, κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.

Η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 101 του Συντάγματος της Ελλάδας, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Γάκης στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης, «ενισχύει τις νησιωτικές και ορεινές κοινωνίες, εμβαθύνει θεσμικά τις έννοιες «Νησιωτικότητα» και «Ορεινότητα», διακηρύσσει τη σημασία στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων που προτείνονται στη συνταγματική αναθεώρηση της ειδικής μέριμνας για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές, για την ουσιαστική αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων. Η προσθήκη στο άρθρο 101 του Συντάγματος, απαντά με συγκεκριμένο τρόπο στις σύγχρονες χωρικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές προκλήσεις για την Ελλάδα της Περιφέρειας».

Η αναθεωρημένη διάταξη, είναι ρεαλιστική και ταυτόχρονα δυναμική, επαναβεβαιώνει το κεκτημένο της Νησιωτικότητας - Ορεινότητας και την πολύπλευρη στήριξη της Πολιτείας στις λιγότερο ευνοημένες Νησιωτικές και Ορεινές Περιοχές της Χώρας. Παράλληλα, κατευθύνει μέσα από το Σύνταγμα της Ελλάδας, δηλαδή τη βούληση του Λαού, σε θετικές πολιτικές περιφερειακής συνοχής και ανάπτυξης. Προς όφελος της κοινωνίας, με όραμα για το μέλλον και την προοπτική των Περιφερειών μας, καταλήγει στην αιτιολογική του έκθεση ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.

***

Η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 101 στην αναθεώρηση του Συντάγματος έχει ως εξής:

«4. Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ολόπλευρη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή τους».

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Αποτελέσματα Εκλογών 2019

Εκλογές 2019

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Δωδεκάνησο...
Μέσα απο μια φωτογραφία λίγο μετά τη λήξη της σύσκεψης που έγινε σήμερα στο Επιμελητήριο...
Ανακοινώθηκαν οι σταυροί που έλαβαν οι υποψήφιοι όλων των παρατάξεων στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου...
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Πρωτοδικείο Ρόδου  οι σταυροί προτίμησης που έλαβαν...