Πρόταση αναβάθμισης της οδού Ορφανίδου στο ιστορικό κέντρο Νεοχωρίου

Μηνάς Ελ. Νικολάου- Ρόδος 25.11.2022

τ.Δ/ντής Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου

Τηλ. 6945804780

 

- Προς :    1.          Δήμαρχο Ρόδου

-  κ. Αντώνη Καμπουράκη

- 2. Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

- Θέμα: Πρόταση αναβάθμισης της οδού Ορφανίδου στο ιστορικό κέντρο Νεοχωρίου.

 

- Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

 

           Σε αυτή την ιδιαίτερα  δύσκολη περίοδο, που διανύει η χώρα μας και με στόχο την ευημερία του πολίτη, είναι υποχρέωσή μας να στηρίζουμε ουσιαστικά τον τόπο μας με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πρόδρομο για την τοπική ανάπτυξη.

      Δυστυχώς στην οδό Ορφανίδου, στο ιστορικό κέντρο Νεοχωρίου με την μακραίωνη ιστορία, η επικρατούσα κατάσταση μας θλίβει και αποτυπώνει τα  και ακόμη προβλήματα, που υπάρχουν. Το μέγεθος του προβλήματος της υποβάθμισης της περιοχής από τους λίγους περίοικους που διατηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν, και αποτελεί κοινό μυστικό στην κοινωνία της Ρόδου και όχι μόνο, μιας και καθημερινά λαμβάνουν χώρα: οι παραβατικές συμπεριφορές, η είσοδος και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από ανηλίκους, η διάδοση και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και τέλος η μη τήρηση υποχρεώσεων από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ( ακόμη και  ως προς τη νομιμότητα  με βάσει την άδεια λειτουργία των επιχειρήσεων τους )  και την πρόκληση ηχορύπανσης προσβάλοντας την ποιότητα ζωής των περιοίκων .

Τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για την περιοχή δεν τιμούν το νησί μας:

•          Άγριοι ξυλοδαρμοί και τραυματίες από επιθέσεις με σπασμένα μπουκάλια

•          Σκηνές απείρου κάλλους, με άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ να εμπλέκονται σε φασαρίες, βιασμούς ,αλλά και τις «συμμορίες» να απειλούν ανθρώπινες ζωές. ..

•          Όργια στην Bar Street της Ρόδου ( όπως θέλουν να την ονομάζουν οι εν λόγω καταστηματάρχες) .

•          Απαράδεκτες εικόνες στη Ρόδο: Μεθυσμένοι τουρίστες ξαπλώνουν σε ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών κ.λ.π.

      ( Υπάρχει ολόκληρος φάκελος που έχει κατατεθεί στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου).

   Η ισχύς των παρεμβάσεων των εμπλεκόμενων φορέων είναι πολύ ασθενέστερη από την ένταση των προβλημάτων και αντί της ουσιαστικής παρέμβασης που απαιτείται,  παρατηρείται αδράνεια κατά περίπτωση φορέων για αδικήματα σοβαρά που οδηγούν στην κοινωνική υποβάθμιση της περιοχής.

  Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αυτή την κληρονομιά που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας ξεκινώντας από την βασική προϋπόθεση που είναι να διασφαλιστούν οι συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή και να αποκατασταθεί η έννομη τάξη.             

    Απαιτείται ένα νέο σχέδιο ανάπλασης-αναβάθμισης της ιστορικής αυτής περιοχής, το οποίο θα πρέπει να περιγράψει το ιστορικό κέντρο της πόλης, να θέσει κανόνες και κατευθύνσεις ανάπτυξης της περιοχής το οποίο θα αλλάξει εντελώς τον χαρακτήρα της περιοχής και την καθημερινότητα των κατοίκων. Η διατήρηση της ιστορικότητας της περιοχής σε συνδυασμό με την επικείμενη αναβάθμιση θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες και σημείο αναφοράς στη  σύγχρονη ζωή της Ρόδου, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων  την χειμερινή περίοδο.

    Χρειαζόμαστε δημοτικές αρχές που να τολμούν, να μπαίνουν μπροστά για το καλό του τόπου και να κάνουν έργα που φέρουν προστιθέμενη αξία τόσο στους επισκέπτες όσο και στους κατοίκους αυτής της πόλης.

    Η συμβολή των αιρετών σημαντική, αλλά και της κοινωνίας καθοριστική, γιατί όταν προτάσσονται τέτοια έργα η κοινωνία είναι δίπλα και συνδράμει αυτή την προσπάθεια και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία.

    Χρειάζεται όραμα, τόλμη, ευθύνη, σχέδιο και σκληρή δουλειά  για να δράσει κανείς, για να μπορέσει να υπερβεί όλα τα εμπόδια που αναπόφευκτα μια αλλαγή θα προκαλέσει από τις όποιες αντιδράσεις και τα ξεβολέματα και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστικά αναβάθμιση της περιοχής.

   Σίγουρα η αγάπη για τον τόπο δεν είναι αδράνεια και σίγουρα ο χρόνος όλων των δημοτικών αρχών δεν είναι απεριόριστος

 

 

 

                                                                          Με εκτίμηση

 

                                                                     Μηνάς Ελ. Νικολάου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...