ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ
-Αριθμός Πρωτοκόλλου: 526/2014
-Προς Υπουργό Υγείας
κ. Βορίδη Μαυρουδή
-Θέμα: ‘’Πρόσκληση Ι.Σ.Ρ. σε σύσκεψη φορέων για θέματα Υγείας συμπλέγματος Δωδεκανήσου”’
Αξιότιμε
κ. Υπουργέ
-Κατ’ αρχήν σας ευχόμαστε καλή δύναμη και κουράγιο στο δύσκολο ομολογουμένως έργο που αναλάβατε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Στη προφορική πρόσκληση από την Γραμματεία σας του Προέδρου του ΙΣΡ για συμμετοχή στην ενημερωτική σύσκεψη που θα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25.06.2014 στις 19:0 στο Υπουργείο σας με την συμμετοχή του προέδρου της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρη Κρεμαστινού καθώς και την παρουσία των Δημάρχων της Δωδεκανήσου, σας ενημερώνουμε ότι αυτή ήταν η 4η συνάντηση που είχα ως σκοπό την κατάθεση απόψεων και προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων στην Υγεία του Δωδεκανησιακής Πολυνησίας .
Επειδή από τις προηγούμενες (3) συναντήσεις δεν υλοποιήθηκε ποτέ τίποτα το θετικό και δεν επιλύθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά αντίθετα μέρα με την μέρα τα προβλήματα αυξάνονται ραγδαία και η βασική περίθαλψη και η Υγεία των πολιτών στα νησιά μας μειώνεται επικίνδυνα δεν συμμετείχαμε , διαμαρτυρόμενοι με την πολιτική αυτή στάση μας για την αναποτελεσματικότητα του Υπουργείου σας να ασκήσει αποτελεσματική πολιτική υγείας στα νησιά μας .
Θεωρούμε καθήκον μας να σας επισημάνουμε εγγράφως για την ιστορία αλλά και την δικαιωματικά ως νέου Υπουργού Υγείας θέση σας αλλά και τόσα χρόνια Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου τα θέματα που χρήζουν σοβαρής πολιτικής βούλησης όχι πλέον για να βελτιωθεί η παρούσα αρνητική κατάσταση αλλά τουλάχιστον να σταματήσει η υποβάθμιση της .
ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ:
• Ο ΙΣΡ συντάσσεται με τις προτάσεις του ΠΙΣ στην πρόσφατη 4ώρη συνάντηση που είχατε μαζί του στις 18.06.2014 και συμφωνεί στα θέματα και στις προτάσεις του για:
1. Δαπάνη Υγείας
2. Νοσοκομεία και Νοσοκομειακή περίθαλψη
3. ΠΕΔΥ
4. Αυτοαπασχολούμενος Πάροχος Υγείας
5. Αστικά Κέντρα Υγείας
6. Φαρμακευτικές δαπάνες – πλαφόν συνταγογράφησης
7. Ιατρικοί Λειτουργοί και εκπαίδευση
Τοπικά θέματα Υγείας επικράτειας Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Κάρπαθου, Κάσου, Χάλκης, Τήλου, Σύμης & Καστελόριζου.
Κύριε Υπουργέ πρέπει να γνωρίζετε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο Σύλλογος μας που απαριθμούσε περίπου 600 ιατρούς έχει εκδώσει 102 βεβαιώσεις Goodstanding, για το εξωτερικό.
• Το Καστελόριζο, η Χάλκη, η Τήλος εδώ και 2 χρόνια είναι χωρίς ειδικευμένο ιατρό .
• Η Σύμη έχει παραμείνει με έναν ειδικευμένο ιατρό αφού η επί 20 χρόνια Διευθύντρια ΕΣΥ μη αντέχοντας άλλο το φόρτο εργασίας, τις απλήρωτες εφημερίες και τις απαράδεκτες σχέσεις εργασίας που διαμόρφωσε το Υ.Υ. παραιτήθηκε.
• Παρά τις προκηρύξεις για κενές μόνιμες και επικουρικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών αλλά και αγροτικών ιατρών τον τελευταίο χρόνο δεν υπάρχει καμιά αίτηση ενδιαφέροντος.
• Δεν υπάρχουν επίσης αιτήσεις ενδιαφέροντος εδώ και οκτώ μήνες από ειδικευομένους ιατρούς στο Γ.Ν.Ρ. στις παθολογικές και στις χειρουργικές ειδικότητες.
• Ειδικευμένοι ιατροί στο Γ.Ν. Ρόδου παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον φεύγοντας επίσης στο εξωτερικό.
• Στην νέα Μ.Υ. ΠΕΔΥ Ρόδου (τέως ΕΟΠΥΥ) από τους (54) ειδικευμένους ιατρούς έχουν παραμείνει μόνο (13) ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες εμπόρων για παροχές ιατρικών υπηρεσιών αυξάνονται με σοβαρή οικονομική συμμετοχή των ανασφάλιστων, των ασθενών, αλλά και των ασφαλισμένων με κατακόρυφη αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ από την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών Υγείας σε αντιστάθμισμα των Clawback και Rebate.
• Τα μικρά ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια οδηγούνται σε αφανισμό και η προηγμένη Π.Φ.Υ. που είχαμε από άλλες προηγμένες χώρες της Ευρώπης καταρρέει.
• Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να δοθούν σοβαρά κίνητρα για να μπορέσουν ορισμένοι ιατροί να στελεχώσουν δημόσιες αλλά και ιδιωτικές δομές υγείας τα μικρά άγονα νησιά μας και να υπάρξει η απαιτούμενη ασφάλεια προς τους κατοίκους που παραμένουν στον τόπο τους πριν είναι πολύ αργά.
• Η πολιτική Υγείας όπως αντιλαμβάνεστε δεν εμπεριέχει μόνο λόγους περίθαλψης αλλά και εθνικής υπόστασης .
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΣΡ
• Επίδομα στέγης σε ειδικευμένους και αγροτικούς ιατρούς κατά την διάρκεια της θητείας τους .
• Υποχρεωτική διετή θητεία ειδικευμένων νέων ιατρών πριν την ένταξη τους στο ΠΕΔΥ.
• Εκπαιδευτική άδεια 20 ημερών το χρόνο στους υπηρετούντες στα άγονα νησιά.
• Φορολογικές σημαντικές ελαφρύνσεις σε ιατρούς που δουλεύουν στα νησιά αυτά (ιδιώτες) και ιατρούς στο ΠΕΔΥ.
• Σημαντικά φορολογικά κίνητρα πρέπει να δοθούν και σε ιδιώτες ιατρούς που ανοίγουν ιατρεία στα άγονα νησιά δομές ΠΦΥ.
• Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ΠΑΑ και μετατροπής της εργασιακής τους σχέσης σε πλήρους απασχόλησης.
• Δωρεά 6 εισιτήριων το χρόνο στον ιατρό που υπηρετεί σε άγονα νησιά για να μπορεί να επισκέπτεται την οικογένεια του συχνότερα.
• Δυνατότητα επιστημονικής συνεργασίας των ιδιωτών ιατρών με τους υπηρετούντες ιατρούς του ΠΕΔΥ μόνο στα άγονα νησιά μας ( αμειβόμενες εφημερίες και ιατρικές πράξεις σε αλλοδαπούς και ασφαλιστικές εταιρείες ) .
• Θεσμική παραχώρηση πόρων στους Δήμους με πληθυσμιακή αναλογικότητα για την ενίσχυση της λειτουργίας των ΠΠΙ από την φορολογία των τσιγάρων.
• Ανάπτυξη ενιαίου πρότυπου δικτύου συστήματος τηλεϊατρικής on line στα πρότυπα Αγγλίας, Σουηδίας, Δανίας (κατασπαταλήθηκαν πολλά εκατομμύρια στα τελευταία 10 χρόνια στην ''κοινωνία της πληροφορικής'' χωρίς αποτέλεσμα).
Κύριε Υπουργέ
Γνωρίζουμε την κατάσταση της χώρας, γνωρίζουμε και γνωρίζετε πολύ καλά επίσης ως βουλευτής αλλά και ως νομικός το συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων στην Υγεία και το συνταγματικό ευρωπαϊκό θεσμό της ιδιαιτερότητας που έχουν οι νησιωτικές περιοχές.
Έχετε μπροστά σας δύο δρόμους να διαλέξετε :
Α) Την διαχείριση των προβλημάτων με τον μπαλωματικό και πρόχειρο πολιτικό τρόπο των προκάτοχων σας.
Β) Την εφαρμογή αποφασιστικών και αποτελεσματικών έξυπνων λύσεων γράφοντας ιστορία.
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Απ. Μαντάς Ιωάννης Στ. Μυροφόρου