Πρόγραμμα καταγραφής των παραδοσιακών βοτσαλωτών αυλών της Η.Ν. Κάσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταγραφής των παραδοσιακών βοτσαλωτών αυλών της Η.Ν. Κάσου από τον Δήμο της Η.Ν Κάσου - ΚΟΔΕΔΗΚ και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου (ΥΝΜΤΕΔ) του ΥΠΠΟΑ.

 

   Η πρώτη φάση αφορούσε τον αρχικό εντοπισμό όλων των βοτσαλωτών δαπέδων στο νησί και την τοποθέτησή τους σε ψηφιακό χάρτη, για την διευκόλυνση της περαιτέρω καταγραφής. Για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της καθοριστικής σημασίας φάσης εργάστηκε μεθοδικά ο Δημ. Σύμβουλος  Ηλίας Μαστροπαύλος, με εντολή του Δημάρχου Μιχ. Ερωτόκριτου και υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του τμήματος Συντήρησης της ΥΝΜΤΕΔ. Ο Δήμος Η.Ν. Κάσου απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους δημότες για την αρωγή τους στον εντοπισμό και την πρόσβαση στις βοτσαλωτές αυλές των οικιών, η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Επιπλέον, ο Δήμος προχώρησε στην χαρτογράφηση του συνόλου των εντοπισμένων βοτσαλωτών ανά οικισμό,  βοηθώντας έτσι στην έρευνα και την ανάδειξή τους.

 

  Την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίστηκε η τεκμηρίωση των βοτσαλωτών με αυτοψία από τη Ν. Δασακλή, προϊσταμένη του τμήματος Συντήρησης Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης της ΥΝΜΤΕΔ σε όλες τις εντοπισμένες βοτσαλωτές αυλές οικιών, οι οποίες τεκμηριώθηκαν φωτογραφικά και σε αμέσως επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η ανάλυση των ευρημάτων με σκοπό την πλήρη τεκμηρίωσή τους.

 

   Η πιλοτική δράση καταγραφής και ανάδειξης των παραδοσιακών βοτσαλωτών της Η.Ν. Κάσου φιλοδοξεί να είναι το πρώτο βήμα για τη διάσωση αυτού του ιδιαίτερου πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, καθώς και να αποτελέσει  πρότυπο και για άλλα αξιόλογα σύνολα βοτσαλωτών στα νησιά του Αιγαίου.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...