Προτάσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τον Κοινωνικό Τουρισμό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
                                                                                                                                    
          
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013
Θέμα :  Προτάσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου  για τον Κοινωνικό Τουρισμό
    
Τις θέσεις της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κα Ελευθερία Φτακλάκη στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ρόδου  στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo SOTO στο ξενοδοχείο  Mediterranean την Παρασκευή, στις 11 Οκτωβρίου.
Η ημερίδα είχε τίτλο  «SoTo: Κοινωνικός Τουρισμός: Σημερινά δεδομένα, προοπτικές ανάπτυξης και καλές πρακτικές» και επιστέγασε τις τρεις συναντήσεις εργασίας που προηγήθηκαν με θέμα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Lifelong Learning Leonardo SoTo. Η κ. Φτακλάκη ξεκίνησε την εισήγησή συγχαίροντας το Δήμο Ρόδου και τους διακρατικούς εταίρους που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα και παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις τις Περιφέρειας για την αξιοποίησή του. Τόνισε την σπουδαιότητα του κοινωνικού τουρισμού καθώς αποτελεί μια σημαντική μορφή ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και μάλιστα σε περιόδους χαμηλής τουριστικής ζήτησης. Για αυτό και η ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδους.
Πρότεινε στους εταίρους του προγράμματος Leonardo Soto,  να αναπτύξουν  στη Ρόδο μια πιλοτική εφαρμογή για να καταγραφεί με ακρίβεια η κεφαλαιοποίηση της επιτυχίας του Προγράμματος τόσο για την τοπική οικονομία και κοινωνία, όσο και για τους δικαιούχους  στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, με την επιλογή μιας συγκεκριμένης ομάδας-στόχου όπως είναι πχ. Η Τρίτη ηλικία.
Με γνώμονα τους στόχους της Περιφέρειας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων που προϋποθέτουν την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορούν σε ειδική προβολή και συντονισμένες δράσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες στόχου, όπως οι πολίτες τρίτης ηλικίας, οι νέοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η κ. Φτακλάκη ανέλυσε την μεθοδολογία που επιστρατεύει ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για την προβολή του Κοινωνικού τουρισμού, καθώς και την ανάγκη για την οργάνωση δράσεων που προσελκύουν τις ομάδες στόχου στα πλαίσια του εναλλακτικού τουρισμού.
Ζήτησε την σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων τοπικών  φορέων προκειμένου να δοθούν κίνητρα προκειμένου οι δικαιούχοι προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού να επιλέγουν τα νησιά μας. Τέλος, πρότεινε την ανάπτυξη  περιφερειακών  προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού πέραν αυτών που οργανώνει ο ΕΟΤ, με στοχευμένες ομάδες στόχου προκειμένου να επωφεληθεί η τοπική οικονομία των νησιών μας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης, ο Κοινωνικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της  τοπικής οικονομίας σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει το πνεύμα της αλληλεγγύης λήγω του χαρακτήρα του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...