Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει απαλλοτριώσει ή δεσμεύσει μεγάλο αριθμό ακινήτων στην πόλη και την περιφέρειά της χάριν προστασίας των αρχαιοτήτων, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα μόνα πάρκα μέσα στην πόλη, όπως είναι η ακρόπολη Ρόδου, το Ροδίνι και το Κορακόνερο. Χάρις σε αυτήν την πρόνοια βρήκε θέση για να εγκατασταθεί το αθλητικό κέντρο της Ρόδου στη αρχαιολογική ζώνη του Κορακόνερου, μετά από σχετικά άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Παρά της παλιότερες αντιδράσεις και την σθεναρή αντίσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη δέσμευση αυτών των χώρων, σήμερα τους απολαμβάνουν οι πολίτες της πόλης,κάνουν τον περίπατό τους και αθλούνται.
Ειδικά για την διατήρηση αδόμητης της ζώνης της ακρόπολης το Ελληνικό Κράτος έχει δαπανήσει τεράστια χρηματικά ποσά για απαλλοτριώσεις. Ο τελικός στόχος των απαλλοτριώσεων είναι η προστασία των αρχαιοτήτων, η δυνατότητα μελλοντικής ανασκαφικής έρευνας και τελικά η ολοκληρωμένη ανάδειξή τους και απόδοσή τους στο κοινό.
Το ακίνητο που προορίζεται για "εργοτάξιο" βρίσκεται εντόςτης αρχαιολογικήςζώνης της ακρόποληςΡόδου, η οποία είχε καθεστώς προστασίας ήδη από την περίοδο της Ιταλοκρατίας, όταν έγιναν και οι ανασκαφές που αποκάλυψαν τα μνημεία της τα οποία στη συνέχεια αναστηλώθηκαν. Βρίσκεται πλάι στο στρατόπεδο, το οποίο εγκαταστάθηκε εκεί το 1974 με συνοπτικέςδιαδικασίες μετά τα γεγονότα, και έχει επεκταθεί και σε βάροςτης αρχαιολογικήςζώνης. Από το ακίνητο που προορίζεται για "εργοτάξιο"πρέπει να διέρχεται το αρχαίο τείχος, τμήμα του οποίου ανασκάφηκε από τουςΙταλούς και διατηρείται ορατό νοτιότερα πλάι στον δρόμο. Μελλοντικά θα μπορούσε να ανασκαφεί σε όλο το μήκοςτου και να αποτελέσει το ορατό όριο της πόλης/ακρόπολης με τη νεκρόπολη, από την οποία επίσης έχουν διατηρηθεί ορατοί κάποιοι τάφοι.