Προβολή της ταινίας: "ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ANGLO" σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζεδάκη την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στις 20:30μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Το ντοκυμαντέρ «Ν. Σάββας – Γ. Κυρμιχάλης – ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ-  επιχείρηση “ANGLO”», σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζεδάκη, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ενσωμάτωση της Δωδ/σου, την Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

- Η  εκδήλωση  τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, με την υποστήριξη  του Ιδρύματος Σταματίου και του Ομίλου Σινε -Εκπαίδευση.

Το ντοκυμαντέρ αναφέρεται στο χρονικό ενός από τα κορυφαία γεγονότα της αντιστασιακής ιστορίας της Ρόδου, αυτό της επιχείρησης “Anglo” με την συμμετοχή των νεαρών  Νικολάου Σάββα και Γεωργίου Κυρμιχάλη.  Στις 12 Σεπτεμβρίου 1942, δύο ομάδες κομμάντος, οδηγούμενες από τους Δωδεκανήσιους ήρωες Νίκο Σάββα και Γιώργο Κυρμιχάλη, πραγματοποίησαν καταδρομική επιχείρηση στα αεροδρόμια Καλάθου και Μαριτσών με πλήρη επιτυχία. Από τους δώδεκα καταδρομείς (οκτώ Άγγλους και τέσσερις Έλληνες), συνελήφθησαν οι δέκα, ανάμεσα στους οποίους και οι Σάββας και Κυρμιχάλης, που σαν Δωδεκανήσιοι ήταν τυπικά Ιταλοί υπήκοοι, δικάστηκαν διότι έστρεψαν τα όπλα εναντίον του Κράτους τους και καταδικάστηκαν ο μεν Σάββας σε θάνατο,  ο δε Κυρμιχάλης σε ισόβια, λόγω ανηλικότητας, καθώς ήταν μόλις 17 χρονών. Ο Σάββας εκτελέστηκε αμέσως. Ο Κυρμιχάλης μεταφέρθηκε σε φυλακές στην Ιταλία όπου προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε στη Ρόδο το 1949.

«Αποτελεί υποχρέωση μας η διάσωση και διάδοση της ιστορίας  μας» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης Γιώργος Τζεδάκης ο οποίος έχει δημιουργήσει μια σειρά από ντοκυμαντέρ με τον γενικό τίτλο  “Μια Σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας”.

Ο  δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης επισήμανε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα νησιά δεν συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα καθώς βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή. «Είναι για παράδειγμα σχεδόν άγνωστη η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρόδου, από την οποία 1.600 άτομα οδηγήθηκαν και θανατώθηκαν στο Άουσβιτς» τόνισε.

«Η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε τον σημερινό κόσμο» είπε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τσαμπίκα Κιαχαγιά, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μπάρδος ανέφερε ότι κάθε λαός πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη και το ντοκυμαντέρ προγραμματίζεται στη συνέχεια να προβληθεί στη Σορωνή, ιδιαίτερη πατρίδα του Γιώργου Κυρμιχάλη, στις 24 ή 25 Μαρτίου, ενώ θα ακολουθήσει προβολή και στο Καστελλόριζο, ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Σάββα

ΠΗΓΗ:.ertnews.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...