Ποιό είναι το νέο όραμα για τα νησιά μας; Άρθρο του Δημήτρη Γάκη

Άρθρο του Δημήτρη Γάκη.

- Ποιό είναι το νέο όραμα για τα νησιά μας;

***

Με αφορμή το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στη σύγχρονη νησιωτική πολιτική και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Αρχιπελάγους.

***

«Με το συνεχές των κρίσεων να έχει συσσωρεύσει πολλαπλά βάρη στις τοπικές μικρές και ευάλωτες νησιωτικές κοινωνίες, το κρίσιμο ερώτημα: ποιο θα είναι το νέο -καινοτόμο - μοντέλο νησιωτικής ανάπτυξης, παραμένει επίκαιρο.

Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου για το Νότιο Αιγαίο, από τις παρουσιάσεις των αυτοδιοικητικών μέχρι τις «επικοινωνιακές» – δυστυχώς μόνο – υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων που παρέλασαν – κυριολεκτικά - σε αίθουσες και διαδρόμους, η σκέψη όλων μας στο Συνέδριο, αλλά κυρίως των νησιωτών που το παρακολουθούσαν και περίμεναν αποτελέσματα, είναι συγκεκριμένες και συνοψίζονται σε μια κρίσιμη φράση:

Το παλαιό μοντέλο «πεθαίνει». Αλλά ποιό είναι το νέο;

Το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών στη Δωδεκάνησο, αυτό της επιλεκτικής «μονοκαλλιέργειας» – τουρισμός - και της μη παραγωγικής διαφοροποίησης στην οικονομία, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανάγκες και τις αντοχές των νησιωτικών κοινωνιών στις νέες συνθήκες. Οι αντιθέσεις και τα διδάγματα των κρίσεων, σε τέτοιες καταστάσεις, όπως εύστοχα και εγκαίρως είχαμε εντοπίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση από δεκαετίας και διαμορφώσαμε/υλοποιήσαμε στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα για τη «νησιωτικότητα» θεσμικά, επιχειρησιακά (μεταφορικό ισοδύναμο ΜΙ) και αναπτυξιακά (μέσω των ειδικών προγραμμάτων στήριξης και εξωστρέφειας) στις νησιωτικές Περιφέρειες, η εμπειρία και η γνώση μας αυτή, μας οδηγεί σε αναζήτηση νέων επιλογών για τη νησιωτική Ελλάδα. Με προτάσεις που θα συμβάλουν στην ανάδειξη των χωρικών και δημογραφικών ιδιαιτεροτήτων της περιφέρειας μας, των κοινωνικών αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων των μικρών και απομακρυσμένων νησιών του Νοτίου Αιγαίου στη δεκαετία μπροστά μας. Στη δεκαετία των τεχνολογικών προκλήσεων.

Με ένα νέο αναπτυξιακό όραμα, με μακροχρόνιο σχεδιασμό και την κατάλληλη χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών και ευρωπαϊκών-διεθνών, που όπως απόδειξαν οι δύο πιο πρόσφατες κρίσεις (covid-19 και ενεργειακή) θα πρέπει να βασίζεται στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με παρεμβάσεις στην οικονομία, στην τουριστική προβολή, την υγειονομική και ενεργειακή κάλυψη όλων των νησιών – με hub των αντίστοιχων δικτύων τα μεγαλύτερα νησιά, όπως τονίστηκε και στο συνέδριο. Με τη χρήση των διαδικτυακών υποδομών τεχνολογίας αιχμής, που θα βελτιστοποιούν τις δυνατότητες πρόσβασης των πολιτών σε κρατικές υπηρεσίες στα πιο απομακρυσμένα νησιά, με στοχευμένες δράσεις οικονομικής στήριξης στα φτωχότερα νησιωτικά νοικοκυριά, με την κατάλληλη χρήση θεσμικών εργαλείων, όπως το ΜΙ (που έχουμε παραδώσει έτοιμο στη κυβέρνηση της ΝΔ) και μπορεί να καλύψει το αυξημένο μεταφορικό κόστος για τα καύσιμα και τα αγαθά στα νησιά μας. Εργαλεία, που θα λειτουργήσουν κατάλληλα αν χρησιμοποιηθούν μέσα από ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα πρέπει να το πιστέψουν όμως και να το εφαρμόσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι: Κράτος, ΟΤΑ, ιδιωτικοί φορείς και οργανισμοί.

Αυτό που εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουμε συνεχώς στις προγραμματικές προτεραιότητές μας: Τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για τα νησιά. Ενός «οδικού χάρτη» για την παραγωγική ανασυγκρότηση που θα αποτελεί μοντέλο εφαρμογής της «Νησιωτικότητας» σε όλη την Ευρώπη και θα στηρίζεται σε δύο άξονες: α) την «έξυπνη» - καινοτόμα - διαχείριση των φυσικών και οικονομικών πόρων και β) την  προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, ιδιαίτερα στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της χώρας (όπως είναι οι απομακρυσμένες νησιωτικές).

Στις κύριες προτεραιότητες του νέου οδικού χάρτη ανάπτυξης για τα νησιά, θα προβλέπεται ενίσχυση για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην τοπική μικρομεσαία παραγωγή, με κύριο πεδίο δράσης την διασύνδεση των τουριστικών δραστηριοτήτων με την ποιοτική αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αλιεία, με τον πολιτισμό, την ενεργειακή οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις μεταφορές.

Ένα αναπτυξιακό μοντέλο, που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τις υποδομές και θα εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια, την ισόρροπη και αειφορική σχέση της τουριστικής δραστηριότητας - που αποτελεί την κύρια δραστηριότητα - με το φυσικό περιβάλλον,. Θα προσφέρει δηλαδή, ένα σταθερό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους.

Τέλος, η μετάβαση σε αυτό το νέο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης για τα νησιά, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εμπειρία από τις προηγούμενες περιόδους κρίσεων, περνώντας - ανάλογα την περίπτωση και τη χρηματοδοτική γραμμή - από τις βραχυπρόθεσμες λύσεις στην έγκαιρη υιοθέτηση ρεαλιστικών, μεσοπρόθεσμων και τακτικών επιλογών, για παράδειγμα στα θέματα «ακρίβειας», όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα θέματα αντιμετώπισης της ακρίβειας των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών και της αισχροκέρδειας, κυρίως στην περιφέρεια, με έμφαση τη στήριξη του εισοδήματος των μικρών επιχειρηματιών και των πιο φτωχών νοικοκυριών. Με δράσεις που θα βασίζονται σε ένα συνδυασμό κινήτρων, επιδομάτων και μακροχρόνιας θεσμικής και ειδικής χρηματοοικονομικής στήριξης και (εξωστρεφούς) προβολής στον τουρισμό, στις νησιωτικές υποδομές, την ενέργεια, τις μεταφορές και την τοπική αγροτική παραγωγή. Για να δοθεί ώθηση σε συγκεκριμένους τομείς και δραστηριότητες της νησιωτικής οικονομίας, άμεσα και με προοπτική, κυρίως σήμερα που δεν ξέρουμε ούτε πόσο θα κρατήσει η ακρίβεια, η ενεργειακή-οικονομική κρίση, και δυστυχώς, ούτε πόσο υπεροπτικά, αποτυχημένα και σκόπιμα μικροπολιτικά θα συνεχίσει τη στρεβλή της πορεία η αντι-παραγωγική, αντι-κοινωνική και αντι-αναπτυξιακή διαχείριση της διπλής αυτής κρίσης από την κυβερνητική συντηρητική παράταξη.

Το δικό μας μήνυμα για την περιφέρεια, για τη Δωδεκάνησο είναι ένα σχέδιο με όραμα και προοπτική. Είναι ευθύνη όλων μας να αντισταθούμε στην υποβάθμιση της νησιωτικής πολιτικής. Να υπερασπισθούμε τους νησιώτες και τις κοινωνίες μας. Να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης, να πάμε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά.

Οι κάτοικοι των μικρών νησιών δικαιούνται της στήριξης μας σε κάθε επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και σύντομα οι Έλληνες πολίτες θα κληθούμε να αποφασίσουμε ποιος θα το κάνει πράξη.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ.

ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ, ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ».

-.-

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...