Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο - του Γιάννη Παρασκευά

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

- Τα απόνερα εμφανίζονται μετά την ταραχή.

Καμιά αντίρρηση, όλα καλά, η συντεταγμένη πολιτεία μέσα στα πλαίσια των δύσκολων συνθηκών, σωστά αντέδρασε.

Η οποιαδήποτε μορφή κρίσης, δημιουργεί ένα άλλο διαφορετικό περιβάλλον.

Ανατρέπει δομές, διαφοροποιεί επιθυμίες, ατομικές και κοινωνικές συμπεριφορές, δημιουργεί ρήγματα στην διάρθρωση της παραγωγής και ταυτόχρονα διαμορφώνει συνθήκες, για μια νέα ανακατανομή του πλούτου, δημόσιου και ιδιωτικού.

Η κρίση του «ΙΟΥ», η έλλειψη τρόπων και μεθόδων αντιμετώπισης του, ανάγκασε Κυβερνήσεις, σε λήψεις προληπτικών μέτρων, που κανείς εχέφρων πολίτης δεν μπορεί να μην τα αποδεχτεί.

Τονίστηκε και τονίζεται καθημερινά, πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς.

Η ευθύνη των Κυβερνώντων εξαντλείται εν μέρει, στην επιλογή και την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

Το σύνολο των μέτρων έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Κρατική μηχανή υπολειτουργεί, εκτός του τμήματος της που έχει σχέση με την Υγεία και αυτή η υπολειτουργία, έχει σαν αποτέλεσμα το νέκρωμα κάθε δραστηριότητας.

Ο επιβληθείς κατ’ οίκον περιορισμός (κανείς δεν διαφωνεί με το μέτρο) στέλνει σε υποχρεωτική ανεργία πλήθος εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν εκτός από τον μισθό τους άλλο έσοδο για την διαβίωση τους.

Ο αναγκαστικός κατ’ οίκον περιορισμός, ίσως ισχυριστεί κάποιος ότι μειώνει τα έξοδα διαβίωσης, δεν μειώνονται όμως όλες οι άλλες του υποχρεώσεις, ΔΗΕ, τηλέφωνα, νερό, ενοίκιο, υποχρεώσεις σε τράπεζες και Δημόσιο.

Τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που εξαγγέλθηκαν αφορούν περιορισμένες ομάδες εργαζομένων, με το ερώτημα πάντα να πλανιέται, πώς και πότε θα δοθούν αυτές οι ενισχύσεις, με δεδομένο, τους ρυθμούς με τους οποίους το Δημόσιο υλοποιεί τις εξαγγελίες του.

Διαφαίνεται ότι το Δημόσιο στρέφει το ενδιαφέρον του στις μεγάλες επιχειρήσεις και εν μέρει καλά κάνει, το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι, πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι διευκολύνσεις ή ενισχύσεις.

Δύο είναι οι ληστές τρομοκράτες της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου, το Δημόσιο και οι Τράπεζες.

Το Δημόσιο εξήγγειλε τετράμηνη αναστολή των Ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για κάποιες κατηγορίες, παραμένει αναπάντητο με ποιο τρόπο οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, όταν εν τοις πράγμασι όλη αυτή την περίοδο είναι άνεργοι.

Οι Τράπεζες, τα χαϊδεμένα παιδιά όλων των Κυβερνήσεων τηρούν σιγή ιχθύος και οι όποιες αναστολές καταβολής δόσεων δανείων που έχουν εξαγγείλει, είναι δυσκολοερμήνευτες.

Στις όποιες αναστολές δεν γίνεται καθαρό τι θα γίνει μετά την λήξη της περιόδου της αναστολής, θα έλθει το Δημόσιο και οι Τράπεζες και θα ζητούν τα καθυστερούμενα με την λήξη της περιόδου ή θα αποφασιστεί, ότι για αυτούς τους  τέσσερις μήνες δεν υπάρχουν εισφορές;

Σαν κάτοικοι αυτής της χώρας για μια δεκαετία περίπου βιώσαμε μια άλλη κρίση, δημοσιονομική ή οικονομική, όπως την ονομάζει ο καθένας, αν στρέψουμε την ματιά μας προς τα πίσω, μπορούμε να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Το μάρμαρο της δήθεν τότε οικονομικής κρίσης, το πλήρωσαν οι γνωστοί ύποπτοι, οι πλέον υπεύθυνοι του ερχομού της κρίσης, όχι μόνο την πέρασαν αλώβητοι, αλλά βρέθηκαν πολλαπλώς οφελημένοι.

Φοβάμαι ότι και σήμερα κάτι παρόμοιο θα συμβεί, η καθίζηση της παραγωγής, τα μειωμένα εκ των πραγμάτων έσοδα από τον Τουρισμό που καλύπτουν το 35 τοις εκατό του ΑΕΠ, θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των Δημοσίων εσόδων, ρητορικό το ερώτημα, ποιος θα κληθεί να καλύψει την τρύπα που δημιουργείται;

Τους πρώτους που θα ενισχύσει η Κυβέρνηση θα είναι τις Τράπεζες, με την δικαιολογία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τι θηλειά θα βάλουν πάλι στο λαιμό τους οι νέοι δανειολήπτες, δεν μπορούν τώρα την ώρα της ανάγκης να το σκεφτούν.

Πρίν κλείσω αυτό το σημείωμα θέλω να στείλω χαιρετίσματα σε όλους τους θιασιώτες και υπέρμαχους της ελεύθερης Αγοράς, σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια με μανία πολεμούσαν ότι Δημόσιο, σε αυτούς που ζητούσαν την κατάργηση του ΕΣΥ,σε αυτούς που υπερθεμάτιζαν ότι η Υγεία και η Ασφάλιση των πολιτών πρέπει να πάει στον ιδιωτικό τομέα, τώρα που τους αγκαλιάζει ο φόβος, πού στρέφονται;

Η Ελεύθερη αγορά είναι ελεύθερη και ασύδοτη, για να κερδίζει από τον πόνο και την αδυναμία του πολίτη.

Να ευχηθώ σε όλους να είμαστε καλά, να προσέχουμε και να βγούμε πιο δυνατοί από αυτή την δοκιμασία, η μοναξιά έχει και τα καλά της.

Μιλήστε με τον εαυτό σας, γίνεται φίλος μαζί του, μην σπαταλάτε τον χρόνο σας στον απατηλό διαδυκτιακό κόσμο, γνωρίστε τον εαυτό σας και τα μέλη της οικογένειας σας, ευκαιρία για αυτογνωσία και περισυλλογή.

 

Παρασκευάς Γιάννης

Ρόδος, 20/3/2020

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...