Ποιοι αθλητικοί χώροι θα ανοίξουν σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΟΠΑΡ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- για άνοιγμα αθλητικών εγκαταστάσεων Δ.Ο.Π.Α.Ρ.

- Στο πλαίσιο της B΄ Φάσης άρσης των περιορισμών στην αθλητική δραστηριότητα από την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 ανοίγουν και θα λειτουργούν οι  ακόλουθοι αθλητικοί χώροι του Δ.Ο.Π.Α.Ρ, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών.

  • Το  Δημοτικό Στάδιο «Καλλιπάτειρα»
  • Το ποδηλατοδρόμιο στο «ΔΙΑΓΟΡΑ»

 

Όλες οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεότερης οδηγίας.

Οι ανοιχτοί εξωτερικοί αθλητικοί χώροι (γήπεδα μπάσκετ – βόλεϊ – ποδοσφαίρου) θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι νεότερης οδηγίας.

 

Σε αυτή τη φάση, όπως τονίζει το Υφυπουργείο Αθλητισμού, επιτρέπεται η προσέλευση σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις σε:
- αθλητές/τριες των Σωματείων
- υποψήφιους/ες των πανελλαδικών εξετάσεων που εξετάζονται σε αγωνίσματα για την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές κ.α.).

 

Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού- Αθλητισμού Ρόδου έχει ήδη προβεί στον καθαρισμό των εγκαταστάσεων με βάση τις οδηγίες για την προστασία προπονητών και αθλητών και θα βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους αθλούμενους.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με τις οδηγίες Β΄ Φάσης για την ασφαλή άσκηση σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους προβλέπεται:

 

Προ-αγωνιστικός Ιατρικός Έλεγχος

Για να εισέρχεται αθλητής στους αγωνιστικούς χώρους, θα πρέπει να προσκομίζει σχετική ιατρική βεβαίωση ότι είναι κλινικά υγιής, με υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Εάν κάποιος έχει νοσήσει από Covid-19 και επιθυμεί να αθληθεί εντατικά, η ιατρική εξέταση θα πρέπει να γίνεται ειδικά από καρδιολόγο, καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες.

Όλα τα έντυπα (βεβαίωση, έντυπο ιατρικού ιστορικού, έντυπο για τεχνικό προσωπικό είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://gga.gr/images/odigies_asfalous_askisis.pdf

Παρόμοια έντυπα θα αφορούν και όσους/ες μετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μόλις ανακοινωθούν οι σχετικές ημερομηνίες.

 

Πρόσβαση στην προπόνηση

Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει μία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.  

 

Οργάνωση προπονήσεων

- Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα.

- Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να υπάρχει ένα κενό περίπου 20΄ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ.

- Προτείνεται οι προπονήσεις να γίνονται ώστε σε κάθε μία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75’-90’ λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, για να υπάρχει επαρκής χρόνος (π.χ. 20΄) για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύμανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόμενων με τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση.

- Στις πρώτες προπονήσεις είναι σκόπιμο οι προπονητές να αφιερώνουν 15’-20’ στην αρχή για να περιγράφουν και εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν

- Η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη. 

- Σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν. 

 

Οδηγίες ασφαλούς άσκησης

Οι σχετικές οδηγίες ασφαλούς άσκησης στις αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν αναρτηθεί στο ειδικό πεδίο ενημέρωσης, με τίτλο: «Αθλητισμός & COVID19» στον σύνδεσμο https://gga.gov.gr/images/odigies_asfalous_askisis.pdf

Τα ειδικά πρωτόκολλα για κάθε άθλημα βρίσκονται στον σύνδεσμο https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

Μέγιστος Αριθμός Αθλουμένων

Α. Στάδια στίβου
80 άτομα εντός του σταδίου

Β. Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις

     Για τις λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω: 

  • Για επιφάνεια έως 600 τμ προβλέπεται 1 άτομο ανά 25τμ

           ·  Για επιφάνειες μεγαλύτερες των 600 τμ

           ·  1 άτομο ανά 25 τμ για τα πρώτα 600 τμ  και  1 άτομο ανά 50 τμ για τα επιπλέον τμ

 

ΤΕΛΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η εξειδίκευση των μέτρων, ανά άθλημα, γίνεται σε συνεργασία με τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες. Χρήσιμες πληροφορίες, έντυπα, νομοθεσία, δεκάλογοι κ.α. αναφορικά με τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό που σχετίζονται με τον κορονοϊό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ, στην ενότητα «Αθλητισμός & COVID-19» https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports η οποία ενημερώνεται σε καθημερινή βάση.

Για τυχόν ερωτήσεις και/ ή περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: covid19@gga.gov.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...