ΠΟΙΑ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ-“Το 2010 το πρώτο έτος του Μνημονίου τα ελληνικά νοικοκυριά δήλωναν στην εφορία εισοδήματα 103,7 δισ. ευρώ. Το 2015 δήλωσαν 73,90 δισ. ευρώ περίπου.[..] το 2010 οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ανέρχονταν σε 5.512.570 άτομα ενώ έξι χρόνια μετά το 2015 ο αριθμός των φορολογούμενων που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ έφθαναν τα 6.234.623 άτομα σε σύνολο 8.516.953 φορολογούμενων ή το 73,2%. [..] Το 2010 στο εισοδηματικό κλιμάκιο των 20.000 – 30.000 ευρώ δηλαδή, στη μεσαία τάξη βρισκόταν 912.486 φορολογούμενοι. To 2015 εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ δηλώνουν 542.443 φορολογούμενοι.” - πηγή: ereportaz.gr.
Στις συγκρίσεις οι αριθμοί είναι πάντοτε πιο αξιόπιστοι από τους ανθρώπους. Οι αριθμοί εκείνοι που δεν χρειάζονται “ειδικούς” για να τους καταλάβουμε. Αυτοί που λένε την ωμή αλήθεια για την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας και όχι για εκείνη που θα θέλανε κάποιοι να ισχύει. Κι η αλήθεια είναι πως όλος αυτή η ταλαιπωρία με τους φόρους και τα ισοδύναμα μέτρα απλά δεν δουλεύει. Δεν είναι αναπτυξιακά εργαλεία, δεν συμβάλουν στην ευημερία μας, δεν βάζουν τάξη. Το μόνο που κάνουν είναι να διαλύουν σταθερά τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι άνθρωποι των “μεσαίων” στρωμάτων ήταν εκείνοι που για χρόνια έσερναν το κάρο της ελληνικής οικονομίας. Κι ενώ δεν ήταν μεγιστάνες με τεράστιες περιουσίες, εντούτοις τις επενδύσεις τους στη χώρα τις έκαναν και με το παραπάνω. Φρόντιζαν ν’ αγοράσουν ένα σπίτι μ’ ένα δάνειο κομμένο στα μέτρα τους το οποίο εξυπηρετούσαν κανονικά, σπούδαζαν τα παιδιά τους, επένδυαν στις οικογενειακές επιχειρήσεις τους. Τα πράγματα δεν ήταν ιδανικά, αλλά παρόλ’ αυτά το χρήμα έρεε στην αγορά. Το γεγονός ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν γεγονότα και καταστάσεις, δεν είναι σφάλμα όλων. Το ίδιο το σύστημα έπρεπε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.
Αυτή τη στιγμή διαλύοντας την με τους απανωτούς φόρους και τα δυσβάσταχτα μέτρα, το μόνο που κάνει με απόλυτη επιτυχία η κυβέρνηση είναι να φέρνει πιο κοντά την ώρα που θα παραδώσει τη χώρα στα χέρια των δανειστών (αν δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα). Διότι ελληνική οικονομία χωρίς μεσαία τάξη δεν υφίσταται. Εκτός κι αν αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος. Να τα παραδώσουμε αμαχητί στους “σωτήρες”.
Η εικόνα της χώρας θυμίζει κάτι από Λατινική Αμερική. Μια πανέμορφη χώρα με κατοίκους που οδηγούνται καθημερινά στην εξαθλίωση και με κυβερνώντες που δίνουν γη και ύδωρ στους ξένους “επενδυτές”, χωρίς να σκέφτονται στο ελάχιστο το μέλλον του λαού τους. Μπορεί ακόμα να μη φθάσαμε στις φαβέλες και στην απόλυτη εξαθλίωση, όμως με τους ρυθμούς αυτούς σίγουρα οδεύουμε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εκεί.
Για κάποιο λόγο όμως οι ταγοί μας βλέπουν την ανάπτυξη να έρχεται και προσπαθούν να μας πείσουν ότι νομοθετούν για να την επισπεύσουν. Ιδιαίτερα για τα νησιά μας θεωρούν ότι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Μέσα σε ένα χρόνο, με την απολύτη συνενοχή των βουλευτών μας, κατόρθωσαν να αυξήσουν τον ΦΠΑ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ήταν οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια που διερύγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν άλλαζε ποτέ το καθεστώς του ΦΠΑ. Κι αντί να παραιτηθούν, περιφέρονται δηλώνοντας συμπαράσταση για το κακό που μας έκαναν.
Προφανώς η ζημιά στον τουρισμό είναι τεράστια καθώς πλέον μόνο ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός δεν είμαστε, αφού οι μεσαίες τάξεις των άλλων χωρών δεν μπορούν να μας επισκεφτούν λόγω της ακρίβειας. Βλέπετε αυτή η μεσαία τάξη είναι που κινεί και την παγκόσμια οικονομία. Για κάποιο λόγο όμως στην Ελλάδα θέλουν να την αφανίσουν. Τα συμπεράσματα δικά σας.
------------
Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής