Ποια θέματα τέθηκαν στην γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Δελτίο Τύπου

Ρόδος, 18η Μάϊου2024

 

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 στο ξενοδοχείο ACANDIA, με σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και με μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών του τουρισμού, των τοπικών αρχών και εκπροσώπων φορέων. 

 

 ​Επιβεβαιώθηκε σε όλους τους τόνους ότι η Ένωση θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις δράσεις της στα πλαίσια των αξιών που εκπροσωπεί, υπηρετώντας με συνέπεια την ελληνική φιλοξενία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας τη σημασία των συνεργειών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Δημόσιες Αρχές και επενδύοντας σε βιώσιμες λύσεις ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ξενοδοχειακός κλάδος και ο τουρισμός.  

 

Της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη και Προήδρευσε ο ξενοδόχος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ιωάννης Χατζής, ο οποίος και συντόνισε όλες τις ομιλίες και τοποθετήσεις και Γενικός Γραμματέας ο ξενοδόχος και Αντιπρόεδρος Βιωσιμότητας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Κωσταντίνος Μηννέτος. Το σώμα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ενημερώθηκε για τα όσα αφορούν τον Οικονομικό Απολογισμό και τα πεπραγμένα έτους 2023, ενέκρινε ομοφώνως την «Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής 2023» και τον προϋπολογισμό του 2024. 

 

 ​Στη διάρκεια της ΓΣ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Ιωάννης Παπαβασιλείου παρουσίασε  διεξοδικά τις κύριες δράσεις, τις συνέργειες και τις διεκδικήσεις της ΕΞΡ σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την απασχόληση, την εκπαίδευση και την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αναφέροντας  μεταξύ άλλων το υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό για την μείωση ΦΠΑ, την συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του προγράμματος Rhodes Colab και το αίτημα προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την δημιουργία τμήματος τουριστικών σπουδών. 

 

 ​Ιδιαίτερη αναφορά, παρουσία του νομικού συμβούλου της ΠΟΞ κ. Νίκου Ζωητού, έγινε στα ζητήματα που διαμορφώνουν το σύνθετο περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι ξενοδόχοι να επιχειρήσουν. Έμφαση δόθηκε, μεταξύ άλλων στα ζητήματα φορολόγησης, χρηματοοικονομικά, πληθωρισμού, στην εξαιρετικά αδύναμη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στο νέο χωροταξικό με όρους βιωσιμότητας και στις σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, θέματα που θέτουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων και του τουριστικού μας προϊόντος σε δοκιμασία. 

 

 

 

 

 

Ομιλία Γιάννη Παπαβασιλείου

 

Γενική Συνέλευση 17/5/2024

 

 

 

 

 

Θα ήθελα  να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας στη Γενική μας Συνέλευση. Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και προβληματισμών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Συμβουλίου μας, που είναι πάντα ενεργά και δυναμικά.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνάδελφούς μας, που δέχθηκαν να οριστούν ως υπεύθυνοι της περιοχής τους. Μπορούν να εντοπίζουν και να προωθούν προβληματισμούς, που αφορούν την τουριστική περιοχή που έχουν αναλάβει.

 

Σε αυτό το σύντομο διάστημα των πέντε μηνών έχουμε θέσει θέματα που αφορούν την οικονομία, την απασχόληση, την εκπαίδευση, τη βιώσιμή τουριστική ανάπτυξη.

 

Σε οικονομικό επίπεδο, το Υπόμνημα που παραδώσαμε στον πρωθυπουργό μας, με αίτημα τη μείωση του ΦΠΑ, στο υπόλοιπο της παραμεθορίου της Δωδεκάνησου. Η πρόταση αυτή προέκυψε από τη βαθιά πεποίθηση ότι η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί ένα μοναδικό μέτρο το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση όχι μόνο της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας.

 

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στόχος μας η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος φιλοξενίας στη Ρόδο. Στο πλαίσιο αυτό εκφράσαμε το αίτημα μας γραπτά στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και σύντομα θα συζητήσουμε σε συνάντηση μαζί του.

 

Σε επίπεδο αειφορικής και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης συνεργαστήκαμε με τον περιφερειάρχη μας στα πλαίσια του προγράμματος THE RHODES CO LAB SUSTAINABLE DESTINATION. Συγκεκριμένα υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας για την κατοχύρωση Σήματος Πιστοποίησης Αειφορίας “The Rhodes Co-Lab”, στα ξενοδοχεία του νησιού, που γίνονται πρεσβευτές του προγράμματος.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζουν θέματα εύρεσης κατάλληλου προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάμε πιλοτικά ένα πρόγραμμα με το Ελληνικό – Αρμενικό Κολέγιο Τουρισμού στο Ερεβάν. Φοιτητές και φοιτήτριες του κολλεγίου θα ασκήσουν την πρακτικής τους άσκηση σε ξενοδοχεία της Ρόδου. Στόχος μας αποτελεί η συνεργασία και με άλλα τουριστικά τμήματα από όλο τον κόσμο, ώστε να προσελκύσουμε άτομα για να εκπαιδευτούν και αργότερα να απασχοληθούν στα ξενοδοχεία μας.

 

Επιπλέον, ανταποκριθήκαμε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Το Rodos Week, που αποτελεί μέτρο για την παροχή οικονομικής διευκόλυνσης των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που διέμεναν στη Ρόδο,  κατά την διάρκεια των δασικών πυρκαγιών τον Ιούλιο 2023. Επισημαίνω ότι η οργάνωση και η εφαρμογή του μέτρου, σχεδιάστηκε από το υπουργείο μας, χωρίς την σχετική διαβούλευση με εμάς. Είναι οξύμωρο,  όταν η Πολιτεία θέλει να εισπράξει φόρους από τα ξενοδοχεία και τον επισκέπτη, να αναφέρει ότι βγάζουμε 500-1000 ευρώ την ημέρα το δωμάτιο και όταν μας αποζημιώνει για τις πυρκαγιές να καλύπτει 500 ευρώ την εβδομάδα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα ξενοδοχεία,  που πρόσφεραν δωμάτια για την υλοποίηση του προγράμματος.

 

Οι δράσεις μας δεν σταματούν εδώ. Να αναφέρω επιγραμματικά τις επιστολές που έχουμε στείλει σε αρμόδια όργανα και φορείς:

 

  • Προς : Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με αίτημα την εξάμηνη παράταση πληρωμών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγεισών επιχειρήσεων από τις πυρκαγιές.

 

  • Προς : Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις»

 

  • Προς: το Καζίνο Ρόδου, ανταποκριθήκαμε στην πρότασή του για τη δημιουργία απευθείας πτήσεων μεταξύ Ρόδου και Dubai

 

  • Προς : Την Υπουργό Τουρισμού, με προβληματισμούς σχετικά με την ικανότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γερμανικής εταιρείας Meeting Point Hellas, του ομίλου FTI Group.

 

  • Προς : Τον Δήμαρχο Ρόδου, για θέματα ελέγχου σε σχέση με τον αριθμό των καταλυμάτων που εκμισθώνονται με βραχυχρόνια μίσθωση στη Ρόδο, που αυξάνεται ανεξέλεγκτα

 

  • Προς : Τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου με αφορμή της διάλεξης του για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θέσαμε θέματα που αφορούν τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας των επισκεπτών μας εκτός ζώνης Σένγκεν, και την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Δωδεκάνησο.

 

Ωστόσο ως ξενοδόχοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα, τo υψηλό κόστος λειτουργίας λόγω αύξησης των αμοιβών προσωπικού, των τιμών αναλωσίμων, του κόστους συντήρησης , επισκευών, και η αύξηση επιτοκίων που θα πρέπει να συζητηθούν και να δοθούν λύσεις.

 

Είναι απαραίτητη η συνεργασία και η συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες, για την προστασία ξενοδοχειακών δανειακών συμβάσεων, που λόγω της απότομης αύξησης του Euribor, μπορεί να οδηγηθούν σε κόκκινα δάνεια.  Τα ξενοδοχεία της Ρόδου αποτελούν εδώ και δεκαετίες οικογενειακές επιχειρήσεις και πρέπει να προστατευτούν από τα επενδυτικά κεφάλαια δυστυχίας.

 

Σε σχέση με τα συμβόλαια του 2025, προτείνουμε να υπάρξει μια ενιαία τιμολογιακή πολιτική με αυξήσεις τιμών. Πιο συγκεκριμένα η πρόταση μας είναι 5% έως 10% για συμβόλαια ημιδιατροφής και 10% έως 15% για τα συμβόλαια ALL INCLUSIVE. Θα ήθελα να επισημάνω  ότι το σύστημα  All inclusive, θα αντιμετωπίσει προκλήσεις ως πρόγραμμα διακοπών, λόγω του αυξημένου κόστους παροχής υπηρεσιών και πρώτων υλών, και δύσκολα θα μπορέσει να το απορροφήσει ο επισκέπτης.

 

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, θα αιτηθούμε προς την κεντρική διοίκηση, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες Νοέμβριο έως Απρίλιο κατά 50% για τα εποχικά ξενοδοχεία, που επιθυμούν να παρατείνουν την λειτουργία τους. Έτσι μπορούμε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο και επιτέλους η κυβέρνηση να επιδοτήσει την εργασία και όχι την ανεργία!

 

Επίσης, το τέλος διανυκτέρευσης, αυξάνει το κόστος του ταξιδιωτικού πακέτου, για κάθε επισκέπτη,  το οποίο δεν μπορούμε να επιδοτήσουμε με μείωση των τιμών μας. Τα ξενοδοχεία της Ρόδου, θα εισπράξουν σημαντικά ποσά για το τέλος κλιματικής κρίσης. Θα πρέπει να ενημερωθούμε και να συμμετέχουμε στις αποφάσεις για την απορρόφηση και τη διάθεση αυτών των χρηματικών ποσών.

 

 

Ως προς το Πολεοδομικό Σχέδιο της Ρόδου, είναι μείζονος σημασίας να διασφαλίσουμε το μέλλον της ξενοδοχειακής και τουριστικής ανάπτυξης στο νησί και τους πολίτες του, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις αναγκαίες υποδομές. Απαιτείται ουσιαστική διαβούλευση για να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων, στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου με τον Δήμο και την Περιφέρεια, και με τους αρμόδιους παραγωγικούς φορείς όπως ΤΕΕ,  ΕΞΡ, ΕΒΕΔ και λοιπά.

 

Στο πλαίσιο ενός μεγάλου Συνεδρίου που προγραμματίζουμε για το τέλος της σαιζόν, όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε έναν Οδικό Χάρτη, Αναπτυξιακού Χαρακτήρα που μακροχρόνια θα δώσουν λύσεις  σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Θα ήθελα να επισημάνω τις άριστες σχέσεις και τη συνεχή επικοινωνία,  που διατηρούμε με τους με τους κυβερνητικούς εκπρόσωπους, τους βουλευτές μας, τον περιφερειάρχη μας, το δήμαρχό μας καθώς και όλους τους επαγγελματικούς φορείς.

 

Κάνοντας πράξη το μήνυμα πως ο τουρισμός  είναι υπόθεση όλων μας σας διαβεβαιώ ότι η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου δεν θα πάψει να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τη Ρόδο. Με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας, της τεχνολογικής και ενεργειακής αναβάθμισης και της σωστής κατάρτισης θα δουλέψουμε με τις τοπικές αρχές και τους φορείς προκειμένου να αναδείξουμε τη Ρόδο σε πρότυπο προορισμό παγκοσμίου επιπέδου. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,  σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.

 

Καθένας και καθεμία από εσάς είστε εξαιρετικά σημαντικοί και  απαραίτητοι για μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν ! 

 

Σας εύχομαι ολόψυχα καλό καλοκαίρι!

 

Τονίστηκε πως είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι για την επίλυση των ανωτέρω καίριων ζητημάτων είναι απαραίτητη η έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία και ο εποικοδομητικός διάλογος για την διαμόρφωση των αποφάσεων που λαμβάνονται για τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος έχει αποδείξει επανειλημμένα την προσφορά του στην οικονομία και κοινωνία. 

 

 ​Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, πρότεινε την διεξαγωγή ενός συνεδρίου όπου οι αρχές και όλοι οι φορείς του νησιού θα συνεργαστούν για την δημιουργία ενός οδικού χάρτη αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον Τουρισμό της Ρόδου, που μακροχρόνια θα δώσει τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας. 

 

Χαρακτηριστικά επισήμανε : «Κάνοντας πράξη το μήνυμα πως ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας δεν θα πάψει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τη Ρόδο. Με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας, της τεχνολογικής και ενεργειακής αναβάθμισης και της σωστής κατάρτισης θα δουλέψουμε με τις τοπικές αρχές και τους φορείς προκειμένου να αναδείξουμε τη Ρόδο σε πρότυπο προορισμό παγκοσμίου επιπέδου. 

Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.» 

 

 ​Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ιωάννης Χατζής, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Βάσως Μηναϊδης, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό οι προσκεκλημένοι κ.κ.:

Βασίλειος Υψηλάντης – Βουλευτής Δωδεκανήσου / Α' Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων, Αντώνης Β. Καμπουράκης - Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης ΚΕΔΕ, 

Χρήστος Μιχαλάκης  - Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου / Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, 

Γιώργος Ματσίγκος - Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, 

Άρης Σουλούνιας - Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και 

Γιώργος Αντώνογλου - Αντιπρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

 

Χαιρετισμό απέστειλαν ο υφυπουργός ναυτιλίας κ. Ιωάννης Παππάς, η  βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη, ο   ο βουλευτής Δωδεκανησου κος Μ.Κονσολας και ο βουλευτής ο Δωδεκανήσου και πρώην υπουργός τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.

 

Φωτογραφικό υλικό

Αποτελέσματα ευρωεκλογές 2024

Αποτελέσματα ευρωεκλογές 2024

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...